fbpx

Pakliže se rozhodnete pro nákup takového kamenu, vždy trvejte na tom, aby byl opatřen patřičným certifikátem

Zveřejněno: 25. 11. 2021

Zelená odrůda minerálu berylu, mnohem více známá pod jménem smaragd, patří mezi nejpopulárnější drahé kameny na světě. V poslední době se v českých médiích objevily zprávy o tom, že se množí pokusy o podvody s falešnými smaragdy. Jak se nespálit při nákupu magicky zeleného drahého kamene?

„Je třeba přiznat, že ohledně falešných smaragdů se teď šíří řada polopravd a někdy i nesmyslů. Často totiž bývá za falešný smaragd nesprávně označován kámen, který jen vznikl v umělých podmínkách. Ale pokud takový kámen ve všech ohledech odpovídá smaragdu a jen vznikl v laboratoři, tak se označuje za pravý smaragd. Jen se nesmí označovat za přírodní kámen. Hodnota takového smaragdu z laboratoře je zhruba na deseti procentech ceny přírodního smaragdu,“ vysvětluje expert Petr Šťastný ze společnosti Emotional Jewelry, která v Česku se smaragdy obchoduje.

Maloobchodní cena laboratorních smaragdů se pohybuje nad 17 tisíci korunami za karát.

„Laboratorní smaragdy pak také dostávají certifikaci, že se jedná o pravé smaragdy. Vizuálně jsou laboratorní smaragdy k nerozeznání od přírodních kolumbijských smaragdů, mají zcela totožné optické, chemické i fyzikální vlastnosti. Brus pak probíhá standardně jako u smaragdů přírodních. Smaragdy, které naše společnost nabízí, vznikají ve velmi omezeném množství v ruském Novosibirsku. Takto jich vzniká 600 gramů až 1 kilogram měsíčně a jsou distribuovány do celého světa,“ vysvětluje Šťastný. Maloobchodní cena laboratorních smaragdů se pohybuje nad 17 tisíci korunami za karát.

Výhody z laboratoře

A jaké výhody mají laboratorní smaragdy oproti těm přírodním? Kromě desetinové ceny se pak najde ještě pár zajímavých důvodů. „Smaragdové doly zanechávají nevratné jizvy na tváři naší přírody po celé planetě. Navíc v některých zemích je s těžbou a obchodem se smaragdy stále spojeno potlačování lidských práv a financování teroristických a paramilitárních skupin. Smaragdy, které pak nabízí naše společnost, vyjadřují náš postoj, jak být odpovědný k přírodě a k lidským právům,“ vysvětlují obchodníci s laboratorními smaragdy.

Pakliže se tedy rozhodnete pro nákup takového kamenu, vždy trvejte na tom, aby byl opatřen patřičným certifikátem. „Naše kameny mají potvrzení od Evropské gemologické laboratoře. Ta ve svém certifikátu nikde neuvádí, že se jedná o přírodní smaragd, ale pouze o smaragd,“ dodává odborník z Emotional Jewelry.

A kdy se pak dá mluvit o falešném smaragdu? „Když jde o kámen, který svými vlastnostmi i složením neodpovídá zelené odrůdě berylu. Takový kámen nikdy nemůže získat pravý certifikát, a pokud vám ho někdo nabízí, tak vás asi opravdu chce podvést,“ uzavírá své poučení gemolog.

Související…

Za přírodní diamanty se platí krví. I proto jsou ty umělé stále oblíbenější
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...