fbpx

Zamilovali jste si práci z domu, ale chtěli byste pracovat efektivněji? Jste tady správně, protože my vás nenecháme ve štychu. Společně si projdeme kroky, jak dodat domácí kanceláří šťávu. Také vám představíme triky, jak nevyhořet. Jste připraveni odhalit tajemství efektivní práce?

Zveřejněno: 27. 8. 2021

Pohodlná práce zpod přikrývky. Tak nějak si mnozí nic netušící lidé představují pojem home office. Poté, co si na vlastní kůži vyzkouší zmíněné „podpeřinové zaměstnání“, názory se rychle změní. Tak jak by to tedy mělo být? Na začátek si ujasníme, jak by měl home office vypadat. I doma musí být vše čisté a pěkné tak jako v kanceláři.

Je v pořádku mít občas někde pár smítek. Problém nastává, když se smetí ve vašem okolí nahromadí. Vždyť pokud mám místo na pohyb myšky, je stále všechno okej, ne? Ne, není. Nepořádek kolem vás ovlivňuje efektivitu vaší práce, i když se to tak nemusí zdát. Pořízení odpadkového koše ke stolu s počítačem zvýší vaši produktivitu.

S větrem ve vlasech

Léto milované, ale přesto se na ně nadává. Teplo ve vzduchu přímo láká ke studenému osvěžení. Zřejmě jen málokdo se může pochlubit bazénem ve vlastním pokoji. Klimatizace vyprázdní peněženku a zmrzlina je jen dočasná. Řešením se tak stávají ventilátory.

shutterstock 1901911768

Tyčové, stojanové, podlahové či stropní. Jaké si tedy vybrat, když je tolik druhů? Není nutné si s tím lámat hlavu. Odpověď přinášíme i s detailním popisem, jak na efektivní ochlazení. Zůstává tak jen na vás, který typ si získá vaše srdce. A co se týče nesnesitelných veder? Nechte to na ty, kteří si ventilátor nepořídili.

Soukromá pracovna

Na rozdíl od kanceláří, které nejsou vaše, máte ve svém domově možnost změny. Lidé přicházejí s různými nápady, jak a kde je pro ně nejlepší pracovat. Možností je mnoho, i když ne všechny jsou ideální. Pracovat za kuchyňským stolem, v ložnici či obývacím pokoji? Pokud nikde není místo, co tak zvážit nové, větší bydlení?

shutterstock 737459251

Než se tísnit v malém, může se investice do nového také 10krát vrátit. Jen si představte, jak by vypadal vlastní „home office pokoj“. Chodili byste tam jen kvůli práci a naučili tak mozek, kdy je na práci čas. Nápady by se jen hrnuly a efektivita zvýšila. 

Nebeský klid

Plačící děti, rozhlas hrající pod oknem a příliš silné světlo. Někdy tyto vnější vjemy neslyšíme. Ale když je třeba se soustředit, je každý hluk dvakrát tak hlasitější. Proto je přímo nutné se před prací zbavit těchto vjemů. Udělejte vše pro to, abyste při práci nebyli ničím rušeni. Odrazí se to na jejím výsledku.

shutterstock 1704314434

Při videohovorech to platí ještě více. Máte strach z toho, že do hovoru vstoupí nepříjemné zvuky zvenku nebo vrtající sousedi? Většina lidí, která absolvovala hovor, se musela vypořádat s těmito obavami. Výbornou pomůckou, jak se tomu vyhnout, je akustická pěna na zdech pokoje.

Nadšení, které je prospěšné

Jen velmi malé množství lidí může s hrdostí říkat, že svou práci dělají s radostí. Právě naopak, ve světě stále více dominuje takzvaný syndrom vyhoření. Pokud se někdo stane jeho obětí, je velmi snadné to odhalit. Osoba s tímto syndromem ztrácí chuť něco dělat, hlava a pohled směřují na zem a život se vytrácí.

Rada odborníka

Zařiďte si prostředí v pokoji tak, aby sluneční světlo nepronikalo přímo do obrazovky počítače. Předejdete tak zbytečnému namáhání očí a zvyšování jasu obrazovky. 

shutterstock 1493322572

Přesně tomuto stavu se snažíme vyhnout. Rady, které vám přinášíme, mají za účel zpříjemnit práci na home office. Snažíme se tak přiložit uhlí nadšení do vašeho planoucího ohně pro práci. Záleží nám na tom, abyste mohli vykonávat práci, která vás baví.

Související…

Na přepracování zemře 750 tisíc lidí ročně. 54 hodin práce týdně je na hraně.
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Owllabs

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...