fbpx

Inovativní a progresivně smýšlející subjekty, podnikatelé a firmy chtějí začít "pokoronavirovou ekonomiku" lépe a udržitelně

Zveřejněno: 18. 6. 2020

Mluví se o tom dnes a denně. Jestli něco Česko po koronaviru potřebuje, tak je to restart ekonomiky. Jenže když už oživení, tak proč to neudělat pořádně a lépe? Taková je premisa iniciativy Změna k lepšímu, která spojila 72 firem, 11 asociací, pět neziskovek, dva think-tanky a jeden investiční fond. Iniciativa je otevřená a může se do ní přihlásit jakákoliv z firem, kterým záleží na tom, aby se řešily nejen záchranné balíčky, ale aby mělo Česko k dispozici konkrétní řešení, díky kterému se může naše země stát aktivním hráčem v oblasti udržitelných inovací v dopravě, energetice, nakládání s odpadem, hospodaření s vodou nebo adaptacích na změnu klimatu.

„Snažíme se postupně vyhledávat efektivní kanály ke komunikaci,“ říká Soňa Jonášová z Institutu cirkulární ekonomiky, jedna z organizátorek iniciativy. „Naším cílem nebylo oslovit vládu a říct jim ,jsme tady pro vás‘, ale spíš jen ,jsme tady‘. Chceme dát vědět o tom, že jsme připraveni, kdyby bylo potřeba řešit něco konkrétního, poskytnout zpětnou vazbu na některá konkrétní opatření. Chceme být spojovacím mostem mezi vládou a byznysem, aby komunikace probíhala efektivně.“

img 1518

Zakládající členové iniciativy "Změna k lepšímu"


Projekt založilo osmnáct českých subjektů: Asociace společenské odpovědnosti, Centrum pro dopravu a energetiku, COCUMA, ELAI, Fair Venture, Future Port Prague, Glopolis, Hnutí DUHA, IMPACT HUB, Institut Cirkulární Ekonomiky, inovační agentura JIC, advokátní kancelář KROUPAHELÁN, Nadace Partnerství, Nano Energies, Solární asociace, Svaz moderní energetiky, Týden inovací a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Návrhy pro oživení ekonomiky se připravují ve třech skupinách, zaměřených na oběhové hospodářství, energetiku, dopravu a také chytrou ekonomiku (součástí třetí skupiny je i Flowee City).

Jak fungují změny v praxi

Konkrétní návrhy začne iniciativa představovat na podzimních akcích partnerů výzvy, jako je například Týden inovací. „My jsme se rozhodli, že začneme od září specifikovat zapojení cirkulární ekonomiky do veřejných zakázek, což je typicky spolupráce mezi nějakým novým směrem a veřejným financováním,“ říká Soňa Jonášová.

Budeme rádi, když se naše nápady promítnou i do řešení, které bude nabízet vláda.

 

„Odstartujeme manifestem, k němuž se může připojit celá série veřejných aktérů. Ti pak mohou od září do června absolvovat pilotní projekt a vyzkoušet si na vlastní kůži, co by to obnášelo. Příklad: Nano Energies dodává zelenou energii do firem a testuje, jak dalším firmám na trhu ukázat, zda a jakým způsobem to funguje, a poskytnout konkrétní případy praxe. Změna k lepšímu je zkrátka taková testovací platforma pro nové nápady,“ dodává Soňa Jonášová. 

„Jsme připraveni pomoct, proto tato skupina vznikla. A budeme rádi, když se naše nápady promítnou i do řešení, které bude nabízet vláda,“ dodávají zástupci společností podepsaní pod Změnou k lepšímu, kam se mohou i nadále přidávat podnikatelé, vědci i aktivní občané. Celé znění manifestu Změna k lepšímu naleznete ZDE.

Související…

Jak hacknout krizi? Vítězné projekty hackathonu Hack the Crisis podpoří Hyundai
Klára Kutilová

foto: Změna k lepšímu a autor, zdroj: Změna k lepšímu

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...