fbpx

Úroková sazba by při výběru neměla být prioritním parametrem. Velmi důležitý je také odhad, respektive jakým způsobem banka k odhadu nemovitosti přistupuje. Pokud si totiž kupujete nemovitost za 6 milionů, jejíž odhad banka poníží na 5,5 milionů, získáte o to nižší hypotéku

Zveřejněno: 25. 2. 2020

Uvažujete o hypotéce? Pak byste rozhodně neměli dlouho otálet, letos nízké úrokové sazby výrazně porostou. Ještě než se ale v některé bance upíšete k třicetiletému splácení, měli byste pouvažovat, jak správně nastavit finanční život, aby vás hypotéka úplně nezničila. Na co si tedy dát při výběru hypotéky pozor?

Koupě vlastní nemovitosti se v dnešní době neobejde bez půjčky, a to ať už větší či menší částky, kterou je nutné dlouhodobě splácet. Zadlužit se je možné v rámci:

  • hypotéky
  • úvěru ze stavebního spoření
  • rodinné půjčky

Hypotéky jako nedostupné zboží

Hypotéky od roku 2018 prochází řadou významných změn, které má na starosti Česká národní banka. Ta zpřísnila podmínky pro získání úvěrů na bydlení, a to hned ze dvou důvodů.

  • Ceny nemovitostí v posledních letech začaly raketově růst, což způsobilo přehřátí hypotečního trhu.
  • Druhým důvodem bylo riziko předlužení domácností, kdy centrální banka usilovala o to, aby se snížila splátka k poměru příjmů klienta.

Nově tak musí žadatel o hypotéku splnit dvě základní pravidla:

  • Vlastní zdroje musí činit minimálně 10 %, optimálně pak 20 % z hodnoty nemovitosti.
  • Suma všech měsíčních splátek nesmí překročit 45 % čistých příjmů.

Cíle centrální banky se podařily splnit, na druhou stranu ale banka přiměla mnohé zájemce k tomu, aby peníze začali shánět i na jiných frontách, nejčastěji tak lidé volí půjčky od rodičů a ve výsledku stejně dluží celou potřebnou částku ke koupi nemovitosti.

Zvažte své možnosti

Získat hypotéku ze dne na den je nereálné, jedná se o předem daný proces, který lze jen stěží urychlit. Jste-li ale rozhodnuti, že do úvěru půjdete, pak je ze všeho nejdříve vhodné zvážit vlastní finanční možnosti, aby půjčka nebyla velkou finanční zátěží pro rodinu. Je nutné pamatovat, že i ta nejvýhodnější hypotéka vám může překazit plány do budoucna.

Velké rozdíly panují nejen v úrokových sazbách, ale i v postupech schvalování úvěrů.

Druhým bodem by měl být průzkum trhu. Zjistit, jaké banky hypotéky nabízí a za jakých podmínek. Ač se to na první pohled nemusí zdát, velké rozdíly panují nejen v úrokových sazbách, ale i v postupech schvalování úvěrů. Pomoci k tomu může online kalkulačka a internetový srovnávač.

Pozor na špatný odhad

Úroková sazba by při výběru neměla být prioritním parametrem. Velmi důležitý je také odhad, respektive jakým způsobem banka k odhadu nemovitosti přistupuje. Pokud si totiž kupujete nemovitost za 6 milionů, jejíž odhad banka poníží na 5,5 milionů, získáte o to nižší hypotéku a budete potřebovat mnohem více vlastních zdrojů než jen zmiňovaných 10 %.

Je tedy zapotřebí podat žádost a s bankou prokonzultovat, jak odhad může dopadnout. Pokud nebude k vaší spokojenosti, jděte o dům dál. Podáním žádosti se ještě k ničemu neupisujete!

Související…

Jak nejlépe prověřit trvalost vztahu? Romantika často končí ve společné domácnosti
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Půjčka.co

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...