fbpx

Jak si nechat proplatit rekvalifikační kurz? 1 fotografie
zdroj: Orange Academy

Pokud vám stávající zaměstnání nevyhovuje po všech stránkách, potom je na čase poohlédnout se po něčem jiném

Zveřejněno: 7. 9. 2023

V případě, že nemáte žádnou konkrétní specializaci, pomohou vám rekvalifikační kurzy, které vás nejenže nasměrují na správnou cestu, ale taktéž vám rozšíří dovednosti a znalosti. V následujících řádcích vám vysvětlíme, proč jsou rekvalifikační kurzy tak oblíbené a jak si je nechat proplatit.

Většinou jsou rekvalifikační kurzy navrženy tak, aby byly nejen flexibilní, ale i přístupné. V současném internetovém světě je poptávka především po online kurzech, ostatně není se čemu divit, protože si učení přizpůsobíte vlastnímu tempu a taktéž harmonogramu.

Proč je o rekvalifikační kurzy takový zájem?

Důvodů je hned několik. Vzhledem k tomu, že se technologie neustále zdokonalují, a to napříč různým odvětvím, absolvováním nějakého vzdělávacího kurzu udržíte krok s dynamicky se měnícím trhem práce.

Stejně tak s certifikátem vylepšíte svůj životopis, a tím pádem máte šanci získat dobře placené zaměstnání. Rekvalifikační kurz je zkrátka cesta, jak poměrně rychle a efektivně získat dovednosti a znalosti v novém odvětví. Ještě nikdy jste nepřišli do styku s účetnictvím? Chcete začít s programováním? Zamlouvá se vám práce na personálním oddělení? Pamatujte, že nic není nemožné. Stačí si jít za svým snem.

Existuje nespočetné množství rekvalifikačních kurzů, přičemž ne všechny jsou zaměřené pouze na profesní rozvoj. Některé slouží i k osobnímu rozvoji, například se naučíte komunikovat, řídit čas, případně řídit sami sebe. Předtím, než se na konkrétní kurz přihlásíte, si ujasněte, co od něj vlastně očekáváte.

Jestliže jste neměli možnost studovat na vysoké škole, a tím získat dostatečné vzdělání na to, abyste vykonávali pro vás atraktivní práci, nemusíte se ničeho obávat. V některých případech stačí i rekvalifikační kurz. Samozřejmě, existují zaměstnání vyžadující speciální vzdělání, a to například v lékařství, farmacii, vědě a podobně, ale potom jsou odvětví, která se naučíte během několika týdnů. Ukázkovým příkladem jsou účetnictví, marketing, personalistika a podobně.

Kolik rekvalifikační kurz stojí?

V některých případech jsou kurzy financovány, respektive dotovány státem či zaměstnavatelem, a tím pádem nemusíte utrácet tisíce korun za další vzdělávání.

Jak si nechat proplatit rekvalifikační kurz?

Sice získáte další dovednosti a znalosti, nicméně je nezbytné počítat s tím, že některé rekvalifikační kurzy jsou vskutku finančně náročnou záležitostí. Existuje však několik možností, jak si nechat takový kurz proplatit.

Proplacení od zaměstnavatele

Všechno záleží na tom, jak má pravidla nastavená konkrétní zaměstnavatel. Některé společnosti totiž mají své vlastní programy na podporu vzdělávání a rozvoje svých zaměstnanců. Sice má každá společnost odlišnou politiku, nicméně většinou požadují při proplácení kurzů to stejné.

V první řadě si musíte nechat schválit rekvalifikační kurz jako takový. Stejně tak zaměstnavatel chce většinou vědět, jak bude kurz prospěšný pro vaši současnou, případně budoucí pracovní roli.

V určitých případech je možné dohodnout se na proplácení rekvalifikačních kurzů už při podpisu pracovní smlouvy. Důkladně si přečtěte pracovní podmínky a všechny příslušné dokumenty, a potom se poraďte s někým, kdo rozumí personalistice. Přece jen, je dobré myslet na budoucnost a vzdělávání. Když se domluvíte s novým zaměstnavatelem na tom, že se chcete účastnit odpovídajících a relevantních kurzů, je to jen plus pro vás.

Proplacení od státu

Pochopitelně nemůžeme zapomenout ani na státní programy. První možností je oslovit úřad práce. V okamžiku, kdy přijdete o zaměstnání, se zaregistrujte na úřad práce, který taktéž nabízí možnost rekvalifikačních kurzůZjistěte si tedy, jestli máte na takovou podporu nárok a jaké jsou podmínky.

Další alternativou jsou takzvané vzdělávací fondy, které jsou k dispozici pro různé věkové skupiny a sektory. Fondy obvykle pokrývají část, případně i celý rekvalifikační kurz.

Jak najít vhodný rekvalifikační kurz?

Předtím, než se vůbec na nějaký rekvalifikační kurz přihlásíte, si ujasněte své potřeby. Jaký kurz je pro vás nejvhodnější? Jak vám pomůže ve vaší kariéře? Přesně na takové otázky byste si měli odpovědět.

Poté se informujte o možnostech proplacení. Byla by škoda platit tisíce korun za rekvalifikační kurz, když máte nárok na jeho proplacení. Jakmile se dozvíte všechny potřebné informace, vyplňte formuláře a požádejte o schválení u příslušných institucí či zaměstnavatele.

Všechny faktury si vždy uschovejte, stejně tak i potvrzení a další dokumenty, které obdržíte. Faktury jsou totiž potřebné k proplacení kurzu. Jakmile kurz úspěšně dokončíte, předložíte certifikát či potvrzení o absolvování, na základě čehož vám jsou náklady potom proplaceny. V případě proplacení od úřadu práce nemusíte nic hradit, ale všechno si vyřídí úřad práce přímo se zprostředkovatelem kurzů.

Jaké kurzy jsou oblíbené?

Záleží na aktuálních trendech na trhu práce a také na jeho potřebách. Nicméně obvykle je velký zájem o následující obory.

IT a programování

Oblast týkající se informačních technologií je poměrně široká, přičemž záleží na tom, na jakou část se chcete specializovat. Programátoři by měli hledat kurzy zaměřené na programovací jazyky jako Python, Java, C++ a podobně.

Speciální kategorii tvoří takzvaný web development. V rámci takového kurzu se naučíte pracovat s HTML, CSS i JavaScriptem. Webové stránky jsou trendy, ještě víc internetové obchody. Postupem času se vypracujete na kodéra špičkových webových stránek, nebojte.

S rozvojem moderních technologií rostou i požadavky na kybernetickou bezpečnost. Stále se objevují nové a nové hrozby, a proto není divu, že o odborníky na kybernetickou bezpečnost je takový zájem.

Management, marketing a ekonomika

Když pomineme výše zmíněnou specializaci, potom zájemci o práci hledají často v oboru obchodu a managementu. Stát se projektovým manažerem není jednoduché, ovšem stačí k tomu odhodlání a vhodná certifikace, a najednou se můžete ocitnout v manažerském týmu korporace.

Samostatnou kapitolu tvoří marketing, a to jak digitální, tak i ten klasický. Internet zapříčinil, že je kladen důraz právě na digitální marketing, který zahrnuje vše od SEO až po sociální média. Naučte se psát poutavé texty, zjistěte, jak fungují reklamy na Googlu i Seznamu, připravte úspěšné kampaně na Facebooku a podobně.

Účetnictví a finance

Víte, bez čeho se však neobejde žádná firma? Bez kvalitního účetního oddělení. Jelikož neustále vznikají nové firmy, neklesá ani poptávka po účetních a finančních analyticích. Zajímá vás podvojné, nebo spíše mzdové účetnictví?

Cizí jazyky

Znalost cizího jazyka otevírá bránu k dalším pracovním příležitostem. Kurzy anglického jazyka jsou stále nejžádanější, protože se tímto jazykem domluvíte v podstatě po celém světě. Stejně tak se pořádají i kurzy španělštiny, němčiny, ba dokonce i čínštiny.

Řemeslné dovednosti

V posledních několika letech se řemesla dostávají do ústraní, protože studenti prahnou spíše po vysokoškolském vzdělávání, podnikání a moderních technologiích. Řemesla jsou tak často odsouvána na druhou kolej, což je obrovská škoda, protože poskytují tolik zajímavých příležitostí.

Chcete se odpoutat od počítačové obrazovky a vyzkoušet něco jiného? V takovém případě vás nadchnou kurzy elektrotechniky a instalatérství. Praktické dovednosti jsou na trhu práce velice oceňovány, navíc i výborně placeny.

Stát se můžete taktéž automechanikem, protože takového pracovníka nenahradí ani umělá inteligence. Občas je vskutku oříšek najít skrytou závadu.

Osobní rozvoj

Určitě nezapomínejte sami na sebe. Komunikace je základ, a to nejen v profesním, ale i osobním životě. Velké oblíbenosti se tedy těší i kurzy zaměřené na komunikační dovednosti, neboť efektivní komunikace je klíčová ve většině pracovních pozic.

Vyzkoušejte taktéž kurz zaměřený na time management či produktivitu. Stanete se efektivnější ve své práci i v osobním životě.

Jak uplatnit rekvalifikační kurz na trhu práce?

Zúčastnit se rekvalifikačního kurzu je jednou z cest, jak získat nové dovednosti a zvýšit šanci na získání dobře placené pracovní pozice. Jak si vybrat vhodný kurz, abyste se uplatnili na trhu práce? Přece jen, nechcete mrhat svým časem a docházet do kurzu, který vám ve výsledku nic nedá.

Vyberte si kurz a zaregistrujte se do něj

Zjistěte si v první řadě, jaké rekvalifikační kurzy jsou ve vašem okolí dostupné, ať už je to Praha, Brno, nebo Plzeň. Potřebné informace najdete buď na stránkách společnosti, která takové kurzy přímo pořádá, nebo na stránkách úřadu práce. Záleží na tom, v jaké situaci se nacházíte. Druhá zmíněná možnost je totiž vhodná jen pro nezaměstnané.

Posuďte své potřeby. Jaký kurz je pro vás nejvhodnější vzhledem k vašim dovednostem a pracovním vyhlídkám? Už víte, čemu byste se v následujících letech chtěli věnovat? Jedině tak totiž vyhledáte kurz, který vám přinese kýžené ovoce.

Poté se zaregistrujte. Vyplňte všechny příslušné formuláře. Jestliže žádáte o kurz přes úřad práce, potom dokumenty odevzdejte přímo pracovníkovi na úřadu, jinak formuláře odešlete společnosti, která kurzy nabízí.

Absolvujte kurz a získejte certifikát

Jakmile máte všechny výše zmíněné kroky splněné, už vám nic nebrání zúčastnit se kurzu jako takového. Čekají na vás přednášky a workshopy, tedy teoretická a praktická část. V rámci teorie se seznámíte s tím, co potřebujete vědět pro praxi.

V některých kurzech je vyžadován projekt, jindy stačí úspěšně složit test. Záleží na konkrétním kurzu a taktéž jeho zaměření. Jakmile uděláte test, respektive připravíte projekt, a prospějete, obdržíte certifikát či jiný doklad o absolvování. Poté si můžete účast na kurzu uvést i ve svém životopise, a tím ho výrazně vylepšit.

Nezapomeňte nejenže aktualizovat svůj životopis, ale také informujte ostatních na LinekdIn, že jste získali nové dovednosti a certifikát. Dostanete se více do povědomí. Aktivně se pusťte do hledání nového zaměstnání, případně si požádejte o kariérní postup ve vaší společnosti.

Absolvování rekvalifikačního kurzu přes úřad práce je efektivní způsob, jak zvýšit svou konkurenceschopnost na trhu práce. Přes úřad práce je to skvělá příležitost pro ty, kteří si nemohou dovolit drahé rekvalifikační programy.

Kdo nabízí rekvalifikační kurzy?

Jednou z takových společností je Orange Academy. Poskytuje různé druhy rekvalifikací, které jsou zaměřené na účetnictví, personalistiku, marketing, IT a taktéž jazyky. Záleží na tom, jaká jsou vaše očekávání a cíle. Kurzy účetnictví jsou vhodné pro začátečníky i středně pokročilé, kteří si chtějí osvojit své znalosti a mít přehled v aktualitách, kdežto kurzy personalistiky jsou zase ideální pro každého, kdo se chce stát personalistou či asistentem.

Tak neváhejte a podívejte se na stránky Orange Academy, kde najdete všechny potřebné informace.

Související…

Paradox současnosti: Jak růst cen podporuje odchody lidí ze zaměstnání
Tereza Hermochová

foto: Orange Academy, zdroj: Orange Academy

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...