fbpx

Největší ukrajinský operátor plánuje obnovu sítě za 600 milionů dolarů. Nadále počítá s partnerstvím s čínskými společnostmi Huawei a ZTE 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Největší ukrajinský telekomunikační operátor Kyivstar začíná koncipovat plán poválečné obnovy.

Zveřejněno: 29. 6. 2023

Předběžně se počítá s tím, že do oprav poškozené telekomunikační sítě bude nutné investovat minimálně 600 milionů dolarů. Společnost plánuje, že důležitou součástí této akce bude i nadále partnerství s čínskými technologickými společnostmi Huawei a ZTE, na jejichž technologie a součástky spoléhá přibližně 60 % ukrajinského trhu. Ředitel Kyivstar proto vyjádřil obavy ze současného vymezování se Evropské komise proti těmto společnostem jako vysoce rizikovým.

Kyivstar aktuálně nemůže využívat zhruba 7 % své telekomunikační sítě, což je způsobeno vleklým válečným konfliktem. Oproti minulému roku jde ale o mírné zlepšení – tehdy operátor hovořil o tom, že nepoužitelných je 10 % infrastruktury – ke kterému dochází hlavně relativně úspěšné ukrajinské protiofenzivě. Operátor v horizontu tří let plánuje investovat do přestavby telekomunikační sítě 600 milionů dolarů, přičemž se počítá, že důležitým hráčem v rámci této nákladné akce budou čínské technologické společnosti Huawei a ZTE.

Hledání řešení pro budoucnost

„Snižování závislosti na čínských technologiích by pro Kyivstar nebylo jednoduché a pravděpodobně by si žádalo podrobný plán založený na debatě mezi Evropou, USA a Ukrajinou. Naše sítě fungují přímo v místě konfliktu. Zodpovídáme za dostupnost kritických služeb,“ zdůraznil Oleksandr Komarov, generální ředitel Kyivstar, v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

Pokud se vůbec chceme bavit o plošném nahrazení čínských technologií, museli bychom mít dlouhodobý plán s jasnou vizí. Zároveň se v takovém případě neobejdeme bez dodatečné finanční podpory pro ukrajinské operátory.

Obává se přitom toho, že na jeho společnost bude vyvíjen nátlak v souvislosti s diskuzemi o vstupu Ukrajiny do Evropské unie, která momentálně přistupuje k dodavatelům z Číny jako k vysoce rizikovým.

Politizace tématu by mohla ambiciózní plán obnovy ohrozit. Pro Ukrajinu je navíc za současné situace nebezpečné zanevřít na spolehlivé dodavatele a ponořit se do komplikovaných vyjednávání o nových partnerstvích, což je scénář, do kterého by se Kyivstar mohli snažit tlačit spojenci z EU a NATO. „Pokud se vůbec chceme bavit o plošném nahrazení čínských technologií, museli bychom mít dlouhodobý plán s jasnou vizí. Zároveň se v takovém případě neobejdeme bez dodatečné finanční podpory pro ukrajinské operátory,“ kritizoval Komarov.

Postoj Kyivstar je tak de facto v souladu s tím, který zastává většina velkých evropských operátorů. Ti se, poté co Evropská komise označila Huawei a ZTE za vysoce rizikové dodavatele, ohradili s tím, že využití technologií těchto společností je v případě kritických částí sítě minimální až nulové. V okrajových částech sice součástky od Huawei a ZTE využívány jsou, ale podléhají tak přísným bezpečnostním opatřením a kontrolám, že jakékoliv zneužití je prakticky nemožné.

V případě Kyivstar tvoří technologie Huawei a ZTE momentálně skoro 100 % rádiové přístupové sítě. V rámci síťového jádra kritické infrastruktury jde o cca 30 %. Podle Komarova na čínské součástky spoléhá téměř 60 % ukrajinského trhu a nahradit je by bylo za této situace téměř nemožné.

Operátor se navíc během konfliktu musí potýkat s pravidelnými útoky hackerů. Přesto věří, že investice do telekomunikační sítě je jedním z klíčových bodů celkové poválečné obnovy Ukrajiny. „Je to součást naší společenské odpovědnosti. Musíme budovat, investovat, obnovovat, a mezi tím ještě najít prostor, abychom dali dobrý příklad. Pokud budeme investovat jenom tam, kde je to zrovna akutní, rozhodně to nebude stačit,“ uzavřel. 

foto: Shutterstock , zdroj: Bloomberg

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...