fbpx

Velcí hráči předvedli v Maďarsku propojení konektivity a průmyslových inovací 2 fotografie
zdroj: Media List

Největší intermodální terminál Evropy East-West Gate (EWG) ve východomaďarském Fényeslitke hostil v minulém týdnu fórum inteligentních železnic a logistiky. Na něm odhalila Organizace OSN pro rozvoj průmyslu (UNIDO) svůj záměr vytvořit společně s Huawei a dalšími mezinárodními partnery Globální alianci umělé inteligence pro průmysl a výrobu.

Zveřejněno: 20. 6. 2023

Založení aliance je plánováno na červenec. Jejím závazkem bude vytvořit platformu pro spolupráci a sdílení znalostí s cílem podpořit inovace a využití AI v průmyslu a výrobě, a tím posílit digitální ekonomiku. „Jsme svědky toho, jak se mobilní konektivita a průmyslové inovace propojují,“ uvedl výkonný ředitel UNIDO Cch'-jung Cou. „Technologie 5G v kombinaci s umělou inteligencí a cloud computingem přináší do odvětví dopravy a logistiky mnoho výhod. Výrazně se zvýšila efektivita a kvalita práce. Zlepšila se bezpečnost na pracovišti. Zvedlo se také zastoupení žen v pracovním prostředí, kde dříve dominovali muži.“

Přínosy technologických inovací jsou napříč průmyslovými odvětvími čím dál více vidět. Aby mohlo do budoucna mnohem větší množství podniků těžit z podobných řešení, je důležité nabízet firmám pomoc s adopcí digitálních technologií. „Cílem aliance je sloužit jako platforma pro spolupráci, sdílení znalostí a prezentaci osvědčených postupů,“ upřesnil Cou.

Evropské prvenství

Díky rychlému rozmachu chytrých technologií založených na 5G, AI a cloudových systémech se především v průmyslových odvětvích začíná nabízet řada praktických řešení, která výrazně snižují náklady a zvyšují efektivitu i bezpečnost na pracovišti. Maďarský terminál byl pro toto oznámení vybrán cíleně – EWG je první průmyslovou lokalitou v Evropě využívající technologií 5G k ovládání jeřábů na dálku a ke svému fungování využívá i řadu dalších inovativních postupů. Privátní síť 5G vybudovala společnost Vodafone Hungary ve spolupráci s Huawei.

ewg one operator in control room

Terminál EWG, do nějž privátní subjekty investovaly 40 miliard maďarských forintů (cca 2,5 miliard korun), zahájil provoz v říjnu 2022 a jeho výstavba na „zelené louce“ byla započala v roce 2019. Díky nejmodernějším technologiím dokáže odbavit až jeden milion 20stopých kontejnerů (TEU) ročně, což z něj činí největší zařízení tohoto typu v Evropě, pokud jde o teoretickou kapacitu a plochu. Obrovský objem nakládaných a vykládaných kontejnerů klade extrémně vysoké požadavky na efektivitu i bezpečnost, právě zde však mají významný přínos technologie. „Jelikož 5G umožňuje propojení všech vnitřních komunikačních a technických zařízení, lze vysoce automatizované jeřáby terminálu ovládat na dálku a vykonávat s nimi jemné pohyby. To výrazně zvyšuje produktivitu a zároveň poskytuje pohodlnější pracovní prostředí pro operátory jeřábů,“ uvedl János Tálosi, generální ředitel společnosti East-West Intermodal Logistics Plc.

Fóra se účastnil také Radoslaw Kedzia, viceprezident společnosti Huawei pro region severní, střední a východní Evropy, který vyzdvihl EWG jako dokonalý příklad, jak lze na základě spolupráce celé škály partnerů a investorů vytvářet mimořádnou společenskou hodnotu. „Zdejší digitalizovaná, technologicky vyspělá řešení lákají mnoho mladých místních obyvatel k tomu, aby zůstali v této oblasti. Průměrný věk zaměstnanců je 23–25 let. Je zde vysoká bezpečnost, zdravé a čisté prostředí pro pracovníky, již žádné drsné podmínky,“ uvedl Kedzia. Nasazení moderních technologií v rámci areálu EWG také dle jeho slov dokazuje, že 5G aplikované v oblasti evropského železničního sektoru skutečně řeší běžné problémy a podporuje digitální transformaci. S tím souhlasí i János Tálosi. „Projekt představuje klíčový milník v rozvoji technologií 5G v Maďarsku a digitalizaci železniční nákladní dopravy,“ dodal závěrem.

Fórum inteligentních železnic a logistiky 2023 proběhlo ve čtvrtek 15. června v intermodálním terminálu East-West Gate (EWG), který se nachází nedaleko ukrajinsko-maďarských hranic na ploše 5 milionů metrů čtverečních, včetně terminálu, skladů a rozvojových zón. Jedná se o největší a nejmodernější intermodální terminál svého druhu a první soukromý železniční logistický uzel s podporou 5G v Evropě.

Související…

Jsem v kontaktu s realitou: Mladík sepsal důvody, proč se odpojil od sítí
Milada Kadeřábková

foto: Media List, zdroj: Media List

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...