fbpx

Nepřeplácíte zbytečně za pojištění auta? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Vlastnictví auta dnes bereme za téměř automatickou věc a proto si skoro neuvědomujeme, jaké výhody a svobodu nám automobil přináší. Cenu, kterou za něj platíme, známe naopak výborně. Na palivu se snaží ušetřit skoro každý. Spousta lidí však zbytečně vyhazuje i několik tisíc korun ročně za zbytečně drahé pojištění.

Zveřejněno: 6. 10. 2022

Za takové peníze lze například dojet na zahraniční dovolenou. Často stačí k ušetření pouze se zamyslet, za co vše si připlácíme. Statistiky ukazují, že takto u nás vyhazuje peníze až několik set tisíc řidičů. Většinou přitom nejde jen o jednu položku. Velká část motoristů totiž vedle zákonné povinnosti mít sjednané povinné ručení využívá i institut havarijního pojištění.

Povinné ručení

Povinné ručení, či správně pojištění z odpovědnosti provozu vozidla, platíme všichni. Ukládá nám to totiž zákon. Pojišťovny k němu přistupují jako ke kterémukoliv jinému produktu a snaží se nabídnout co nejvýhodnější produkty. Nabízejí tak například různé limity krytí. Minimální zákonem stanovený limit plnění z povinného ručení je 35 000 000 Kč na škodu na životě a zdraví na každého zraněného nebo usmrceného a 35 000 000 Kč na škodu na majetku pro všechny poškozené. To však dnes nemusí být dostatečné, a tak na trhu najdete povinné pojištění auta s limitem plnění i v násobcích těchto hodnot. Ty jsou samozřejmě dražší. Je na každém řidiči, aby si v tomto ohledu našel vhodnou cestu.

Jediným rozdílem mezi různými produkty ale nejsou jen limity plnění. Pojišťovny obvykle nabízejí různá doplňková pojištění. Někde je v ceně pojištění skel, jinde asistenční služby a podobně. V tomto případě už se vážně vyplatí přemýšlet, co můžete využít a za co jen zbytečně připlácíte.

Havarijní pojištění

Pokud je řeč o přeplácení, mnohem zajímavější situace je v oblasti havarijního pojištění. Z něj se hradí škody, které si na voze způsobíte sami, nebo když nemůžete náhradu škody vymáhat po tom, kdo ji způsobil. Cena tohoto havarijního pojištění závisí zejména na aktuální hodnotě vozidla. Pojišťovny se však snaží tuto částku co nejvíce optimalizovat. Stejně jako u povinného ručení tak nabídnou výhodnější cenu zkušeným řidičům, nebo těm, kteří nebourají. Někteří pojistitelé se zajímají i o další atributy. V jak velkém městě bydlíte? Kolik kilometrů ročně ujedete? To vše může cenu havarijního pojištění ovlivnit. Stejně tak se do částky, kterou každý rok zaplatíte, promítá výše povinné spoluúčasti pojistníka nebo rozšířená pojištění, například proti srážce se zvěří nebo pojištění převáženého majetku.

Zkrátka, pojištění auta je alchymie a každý by při jeho sjednání měl přemýšlet a hlavně porovnávat.

Související…

Řešení dilematu rodičů: V jakém věku má dítě dostat první chytrý telefon?
Jan Handl

foto: Shutterstock , zdroj: PFP

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...