fbpx

Jak vybrat televizi do vaší domácnosti a podle čeho se rozhodovat? 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Prodej televizorů zaznamenával historický boom od 50. let 20. století. Vlastnit televizor byla mnohdy výsada vyšších společenských vrstev. S masovou produkcí a velkou poptávkou po zařízení, které bylo schopné doplnit zvukový záznam obrazem se postupně staly televizory zábavním i společenským centrem prakticky všech domácností

Zveřejněno: 30. 8. 2022

Od této doby uplynulo již mnoho let a od těžkých a prostorově náročných televizorů s různými velikostmi obrazovek, většinou podporujících poměr obrazu 4:3, se přesouváme do konce 20. století, kdy se v domácnostech začíná postupně objevovat všem již známý širokoúhlý obraz v poměru 16:9. Jak se vyvíjela televizní zábava, s vývojem pokračovaly i společnosti zabývající se výrobou televizorů. 

Postupem času se televizory začaly zmenšovat. Ne však obrazovky, které naopak začaly nabývat na velikostech. I když byl první LCD (Liquid Crystal Display) představen veřejnosti již v roce 1972, do domácností se začaly televizory s touto technologií prodírat až koncem tisíciletí.  

Nástup chytrých technologií 

Přesuneme se v čase do současnosti, kde bereme ploché televizory jako naprostý standard a řekneme si, co od nich očekáváme a jak vybrat ten správný. Dnešní televizory dostaly přízvisko „chytré“. Toto slovo odkazuje na operační systém, který „hloupé“ televizory doslova proměnil v malý počítač.

V roce 2022 uživatele pravděpodobně nepřekvapí zabudované funkce v podobě webového prohlížeče a možnosti instalace různých aplikací či dokonce her. Ke sledování klasických televizních kanálů už velké části uživatelů televizorů stačí pouze připojení k internetu – skrze aplikaci poskytovatele se najednou ocitáte v televizním průvodci, kde nejen že můžete sledovat kterýkoliv předplacený kanál, ale pořady můžete sledovat i zpětně. 

tesla smart uhd tv 43 1000 01

Chytrá televize má tak pro dnešního spotřebitele pouze dva opravdu důležité rozhodovací parametry: Velikost obrazovky a cena. 

Výběr televizoru 

Na trhu nalezneme mnoho extrémně dobrých televizorů. Jejich zástupci se pyšní technologiemi QLED, OLED a obrovským rozlišením až 8 K. Standardním rozlišením pro mnoho vysílacích kanálů je ale v dnešní době 1920 na 1080 obrazových bodů, což odpovídá tzv. Full HD rozlišení. 

Pokud tedy sledujete převážně televizní programy označené příponou HD, televizor s Full HD rozlišením vám bude bohatě stačit. Naprostá většina výrobců ale v současné době prodává televizory s rozlišením 3840 na 2160 obrazových bodů, což odpovídá tzv. 4 K rozlišení. Není to tak dávno, kdy by spotřebitel zaplatil za takové televizory i dva své platy. S rostoucí dostupností technologií a masovou produkcí šly ceny 4 K chytrých televizorů rapidně dolů. Na příklad chytrou televizi Tesla Smart s 55“ obrazovkou dnes pořídíte pod 10 000 korun a velké televizory se tak stávají dostupnější než kdy dříve.  

Atmosféra podle vašich představ 

Častým a oblíbeným doplňkem k televizorům je v současnosti i chytré osvětlení. To představuje důležitý prvek pro správné dokreslení atmosféry při sledování televizního obsahu. Světla nastavíte v požadovaném barevném odstínu na dálku pomocí chytrého telefonu. Některá chytrá osvětlení se navíc dají propojit s chytrým televizorem a synchronizovat barvu osvětlení s právě promítaným obrazem.  

Související…

Proč není třeba se schovávat před 5G signálem nebo elektromagnetickou tsunami
Matouš Bárta

foto: Tesla, zdroj: Tesla

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...