fbpx

Proč bude fotovoltaika na klíč dražší? 2 fotografie
Deposit Photos

O fotovoltaické elektrárny je dnes větší zájem než kdy dříve. Proč by ne? Svět se posouvá směrem k obnovitelným zdrojům energie, Evropská unie a vládní organizace nabízí na fotovoltaiku nejrůznější dotace a cena energií raketově roste, takže se hodí mít vlastní způsob výroby. Pokud o fotovoltaice přemýšlíte i vy, dle odborníků není na co čekat. Bude totiž dražší.

Zveřejněno: 8. 7. 2022

Po pravdě řečeno, čekat budete muset. Dle serveru Seznam Zprávy se totiž aktuálně na instalaci fotovoltaické elektrárny čeká i půl roku. Tato informace samozřejmě platí zejména pro velké firmy zabývající se instalacemi fotovoltaiky (E.ON, PRE, S-Power). Pokud se obrátíte na menší společnost, tak dlouho čekat nebudete. I u těchto firem je však poptávka daleko vyšší než dříve.

K vyšší poptávce se přidávají zpožděné dodávky

Důvodem, proč se na fotovoltaické elektrárny na klíč čeká, není jen zvýšená poptávka. Problémem jsou rovněž nedostatek odborníků, již by elektrárny mohli montovat, a zpožděné dodávky.

„Nedostatek kvalifikovaných pracovníků je bohužel problém, který se týká dnes snad každého oboru, a fotovoltaika není výjimkou. Sehnat dobrého elektrikáře je v dnešní době složité. I přes to, že nabízíme nadstandardní ohodnocení, máme stále neobsazená místa. Nedostatek kvalitních lidí pak zákonitě prodlužuje termíny, do kdy jsme schopni elektrárny lidem nainstalovat a zprovoznit“, říká v článku o fotovoltaických elektrárnách na klíč na eFotovoltaika.cz Ing. Miroslav Mikeš, jednatel společnosti SEFY Czech Republic s.r.o.

shutterstock 1423396319 2048x1365

Dodávky komponent a materiálů jsou opožděny ještě vlivem covidu, elektromateriály a rozváděče jsou dnes dražší o 9 %, také křemík (základní stavební kámen solárních panelů) má vyšší cenu. V některých částech Číny byly navíc nedávno znovu zavedeny lockdowny, což situaci nijak nepřidalo. K tomu se přidávají další potíže.

„Za naši společnost mohu říct, že jsme od počátku pandemie předzásobili sklady, takže v případě klíčových komponent problém nemáme. V dnešní době se ovšem mění i trasy dopravců, cena pohonných hmot se prodražuje, a tak i doprava je kolikrát i mnohonásobně dražší než v minulosti. Tyto aspekty musíme promítnout i do koncových cen našich sestav. Řada komponent, které používáme, je nicméně vyráběna i v ČR, takže zde je situace pro nás snazší.“

Doprava zdražila až pětinásobně, zpoždění dodávek nelze předpovídat. U firem, které se stejně jako SEFY Czech Republic s.r.o., zásobily předem, může být nyní fotovoltaická elektrárna na klíč o něco levnější. Zásoby nakoupené za příznivé ceny jim však nevydrží donekonečna, proto by zájemci raději neměli moc čekat.

Počkat si je jediné rozumné řešení

Obrátit se raději na menší firmu, která nabídne zprovoznění fotovoltaiky dříve, nebo počkat u firmy větší? Zkuste nějaký kompromis. Například E.ON musel koncem loňského roku úplně pozastavit příjem nových zakázek. Pokud tedy firma zakázky nepřijímá, nečekejte, než je znovu přijímat začne. Na druhou stranu není dobré ani svěřit se do rukou společnosti, jež slibuje nemožné. Firmy chtějí uspokojit vysokou poptávku, ideálně co nejdříve. Kvalita ale nejde ruku v ruce s kvantitou.

„Preferujeme realizaci tzv. „na doporučení“, u nichž máme zkušenost, že rozhodovací proces zákazníka již proběhl a je si 100% jist, že fotovoltaiku od nás chce. Celá realizace je pro nás v tomto případě daleko snazší, než když nás lidé poptají přes web a spolu s námi třeba dalších 5 až 10 firem a čekají, kde dostanou nejlepší nabídku. Takové zákazníky zcela chápu, ale v dnešní době se raději věnujeme již pevně rozhodnutým klientům, kteří chtějí SEFY,“ dodává jednatel společnosti SEFY Czech Republic s.r.o.

Vyplatí se fotovoltaika za vyšší cenu?

I s rizikem, že budete za pár týdnů či měsíců muset zaplatit vyšší cenu, se fotovoltaická elektrárna stále vyplatí. Cena fotovoltaiky sice roste, ale to cena elektřiny také. Nejlevnější možnost, jak ji vyrobit, je právě přes domácí fotovoltaickou elektrárnu. Dnes je dokonce návratnost investice do ní kratší než před několika lety. Zasvěcení proto stále apelují na zájemce, ať neváhají a na nic nečekají.

Související…

Zahrádka u hospody je vždycky výhoda. Proč vlastně tak přitahuje lidi?
Zdeněk Strnad

foto: Sefy, zdroj: Sefy

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...