fbpx

Zveřejněno: 6. 5. 2017

Opakovaně zápolíte s kily navíc? Možná je na vině zpomalený metabolismus. Naštěstí se dá zrychlit. Stačí držet se několika zásad. A nebojte, všechno není jen o správné stravě a pohybu. 

Nejen po zimě, ale třeba také po nevhodné stravě nebo dlouhé nemoci se mohou zpomalit tělesné procesy, které pak vedou k tloustnutí. Zapomeňte na zázračné pilulky, hladovky a jiné nefungující „vymoženosti“. Místo toho se s námi podívejte na pár osvědčených tipů, jak nastartovat spalování a zbavit se posledních „zimních“ vrstev.

1. Podpořte funkci štítné žlázy

Rychlost metabolismu má přímou spojitost s tím, jak nám funguje štítná žláza. Pozor, naše doporučení se netýká těch, kdo se se štítnou žlázou léčí. Ale pokud jste zdravá a chcete jen podpořit spalování, zahrňte do jídelníčku oříšky a semínka. Tyto potraviny obsahují jód, selen, vitamín E, zinek a měď, které jsou důležité pro dobrou funkci tohoto orgánu. Jen doporučujeme šetřit množstvím – kromě blahodárných živin mají tyto ingredience také nemalý obsah tuků.

 

metabolismus shutterstock 453051151

Piňa Colada obsahuje ještě více kalorií než Big Mac.

2. Zapomeňte na alkohol

Smutná pravda pro všechny milovníky degustací. Je to tak, alkohol zpomaluje metabolismus, a to dokonce i víno. Jednoznačně největší zátěží pro trávicí trakt jsou tvrdé drinky a míchané nápoje, plné cukrů a prázdných kalorií. Naše játra totiž přemění alkohol na acetát a ten se pak používá jako palivo místo uloženého tuku. Jen pro srovnání – Piňa Colada obsahuje ještě více kalorií než Big Mac. Chcete-li tedy rozhýbat spalování, vzdejte se alkoholu.

3. Čerpejte omega-3 kyseliny

Omega-3 kyseliny pomáhají udržovat rovnováhu cukru v krvi, brojí proti zánětům a dokážou nastartovat i zpomalený metabolismus. Doplňujte je pravidelně z lněných, dýňových, chia a konopných semínek, dále také z vlašských ořechů, sójových bobů anebo z kvalitního olivového oleje. I tady ale platí, že byste si měla hlídat, kolik toho sníte. Vzhledem k vysoké kalorické hodnotě jsou tyto potraviny prospěšné v přiměřeném množství.

4. Užívejte si slunečních paprsků

V zimě to byla pořádná fuška, ale teď, s příchodem jara a probouzejícím se životem okolo, můžete konečně vyrazit ven a nechat se polaskat slunečnými paprsky. I to má vliv na metabolické procesy! Podle některých vědců totiž nedostatek vitamínu D může způsobovat zpomalení metabolismu. Za nás tedy jasný tip číslo 6 – zkuste být každý slunný den venku alespoň 10 minut!

metabolismus shutterstock 295749161

Zkuste být každý slunný den venku alespoň 10 minut.

5. Správně dýchejte

Velmi efektivní a rychlou metodou, jak odbourat stres a zažehnout metabolické procesy, jsou dechová cvičení. Inspirujte se postupy, které doporučují zkušení jogíni: nejprve začněte se základním bráničním dechem. Ať už jste kdekoliv, v sedě či v leže na zádech, zavřete oči a zhluboka se nadechněte. Povolujte přitom břišní svalstvo a soustřeďte se na oblast pupíku. Potom pomalu vydechněte a opět přitáhněte a zpevněte břicho. Při tom počítejte – nádech a výdech – na čtyři doby, přičemž každá doba trvá přibližně jednu vteřinu. Dýchejte plynule. Postupně můžete přidávat a počítat nádech a výdech na pět dob, a pokud to zvládnete, zvyšte počet na šest. Vydržte v tomto stavu zhruba pět až deset minut. Už po chvilce ucítíte výrazné zklidnění, zpomalení tepu, poklesnutí ramen a povolení napětí ve svalech. A po pravidelném, několikaměsíčním opakování můžete pocítit změnu i na konfekční velikosti svého oblečení!

6. Jezte BIO potraviny

O pozitivním vlivu BIO jídla se toho napsaly už stohy. Co ale platí beze zbytku – potraviny z ekologického zemědělství jsou výživnější a bezpečnější pro lidský organismus. BIO totiž neobsahuje pesticidy a chemické látky urychlující růst. Je tedy bez „přídavků“, které ovlivňují metabolismus, protože se ukládají do tukových buněk a zpomalují spalování. I když si za organické potraviny připlatíte, věřte, že si na nich pochutnáte, odlehčíte svému tělu a v neposlední řadě – povzbudíte k lepším výkonům také svou mysl!

Pokud potřebujete rychle doplnit energii a nemáte nic po ruce, sáhněte po zdravé tyčince. Nepravidelná strava je totiž také zabiják metabolismu. Zapomeňte však na čokoládové kalorické bomby, ale sáhněte raději po ovocném či oříškovém kousku. Velmi zdravý a výživný je třeba Lifebar od Lifefood. Obsahuje totiž výhradně ovoce, oříšky a semínka v BIO kvalitě. Tyto tyčinky jsou zpracované za nízkých teplot do 42 °C, takže je v nich zachována životodárná síla všech ingrediencí. V každé Lifebar se ukrývají vitamíny, minerály a další důležité živiny v té nejpřirozenější podobě. Tyčinky jsou slazeny datlemi, neobsahují lepek, laktózu, nezdravé ztužené tuky, plnidla ani éčka. 

 

metabolismus shutterstock 310057196

Kdo se směje, nejenže nezlobí, ale také hubne.

7. Více se smějte

Věděli jste, že častým smíchem můžete vydat stejně energie, jako kdybyste sportovali? Představte si, je to tak! Kromě toho má smích ještě uvolňující efekt – snižuje stresové hormony, což může mít vliv i na rychlost metabolismu. Smích pozitivně ovlivňuje chod celého organismu. Tip, jak na to? Začněte už ráno úsměvem do zrcadla. Aneb, kdo se směje nejvíce, ten má zaděláno na štíhlou linii!

Čtěte také: 

Čtyři způsoby jak přelstít vaše tělo, aby začalo hubnout

Ajurvédský detox vám doslova vykartáčuje střeva

Skrytá rizika Bikram jógy. Pokud máte slabé srdce, ani na ni nemyslete

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Lifefood

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...