fbpx

Zveřejněno: 16. 4. 2017

Lidé, kteří se otužují, snáze zvládají změny teplot. I když onemocní, příznaky jsou mírné a rychle odezní. Podle statistik mají 60krát méně často rýmu a 30krát méně se jim vyhýbají i ostatní nemoci.

Pravidelné výzkumy ukazují, že se zdravotní stav populace rok od roku zhoršuje. „Dnešní životní styl udělal z mnohých zhýčkané a citlivé bytosti – v chladných měsících trávíme většinu dne ve vytopených prostorách a ven se oblékáme tepleji, než je nutné. Bohužel se tak chováme i k dětem,“ posteskla si doktorka Lenka Řehořková z ordinace Paracelsium.

Sami se připravujeme o přirozené adaptační mechanismy lidského těla, místo abychom je podpořili. Například otužováním. „Otužování snižuje projevy alergií, posiluje imunitu a kardiovaskulární systém, pružnost cév, tím pádem se zlepší prokrvení tkání. V neposlední řadě vám zlepší náladu – studená voda totiž do těla pomáhá vyplavovat endorfiny a další stresové hormony. Takže otužováním zvyšujete i svoji odolnost proti stresu,“ vysvětlila Řehořková.

women 936549 640

I saunování je způsob, jak se otužovat.

Jak se otužovat správně

Pokud chcete, aby vám otužování neuškodilo, měli byste dodržovat několik základních principů. Prvním z nich je stupňování. Při otužování začněte pěkně u země, v teplíčku a pohodlí a krok za krokem teplotu snižujte. Tak si na chlad postupně a nenásilně zvyknete. Obzvlášť důležité je to u malých dětí a chronicky nemocných lidí.

Dále byste měli dodržovat pravidlo dlouhodobosti. Pokud se jeden den trápíte studenou sprchou, ale pak si po zbytek týdne dopřáváte horké koupele, házíte veškerý progres přímou čarou do koše. Tím nechci říct, že si nemůžete dopřát teplou sprchu. Ale pokud se chcete otužovat, musíte to dělat kontinuálně. Jestliže přerušíte byť jenom na dva dny, můžete začít zase od nuly.

Důležitá je i konzistence. Pokud si zvolíte určitý druh otužování a nemáte s ním problém, zůstaňte při něm. Tělo si na něj potřebuje navyknout. Kdybyste se každý den otužovali jiným způsobem, byl by váš organismus akorát zmatený.

V neposlední řadě dbejte i na přizpůsobivost. Každý člověk funguje trochu jinak. Univerzální postupy v podstatě neexistují. Pokud se začnete otužovat, věnujte velkou pozornost tomu, jak vaše tělo reaguje. Nabíjí vás to energií? Jste na správné cestě. Vyčerpává vás a unavuje? Něco je špatně, musíte poupravit přístup. Můžete se začít polévat studenou vodou v jinou část dne, jiným způsobem, nebo třeba jenom regulovat použitou teplotu.

toddler 1972493 640

Je jedno, jakým způsobem se budete otužovat, důležité je, abyste tyto způsoby neměnili.

Může otužování škodit?

Nemůže, pokud to děláte správně. Ovšem každý dělá chyby. Nikdy nezůstávejte ve studené vodě příliš dlouho. Je prospěšná jenom v prvních sekundách. Pokud v ní setrváte delší dobu, jenom oslabí váš imunitní systém. „Otužování je vhodné především pro zdravé lidi. V případě, že máte zdravotní obtíže, konzultujte možnosti se svým lékařem. Jestli máte problémy se srdcem, jste nemocní anebo po nemoci, měli byste se otužování vyhnout,“ dodala doktorka Řehořková.

Jaké metody můžete vyzkoušet

Způsobů otužování je opravdu mnoho a některé z nich vás možná překvapí. Budete v bytě méně topit. Nosit méně teplé oblečení. Spát nebo cvičit při otevřeném okně. Nebo se každé ráno otírat žínkou, kterou jste předtím namočili do studené vody a vyždímali... Můžete se mýt pod studenou sprchou, nebo ji postupně ochlazovat. Ovšem plavání v ledové vodě je až pro pokročilé otužilce, a než se na něj vrhnete, rozhodně byste měli konzultovat u svého doktora. Formou otužování je i chození do sauny, zajímavá je i kryoterapie. Ale o té až jindy.

Čtěte také: 

Nepřehánějte to s posilováním imunitního systému. Můžete si způsobit alergie 

Čtyři lžíce olivového oleje denně mohou ochránit vaše srdce 

Na detox zkuste medvědí česnek!

 

foto: Pixabay, zdroj: Medicine Worlds

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...