fbpx

Můj život s Walterovic kluky: Seriál s nevýraznými postavami, který tak trochu dře 2 fotografie
zdroj: IMDb

Nová netflixovská romance podle románu Ali Novakové z roku 2014 se pokouší prozkoumat složitost teenagerské lásky na pozadí dramatické rodinné dynamiky. Pecku, od které se nebudete moct odtrhnout, ale rozhodně nečekejte

Zveřejněno: 3. 1. 2024

Bohužel se stalo, že jsem letošní Vánoce strávila s horečkou v posteli a na české pohádky a filmy se mi dívat nechtělo. Chtěla jsem něco, na co bych se normálně nepodívala, co mě nebude nutit myslet, co bude jednoduché, lehké a jen tak to poplyne. Nakonec jsem se proti všem očekáváním rozhodla pro seriál pro náctileté, v originále My Life with the Walter Boys. Splnilo to očekávání, ale jen co horečka pominula, chytla jsem se za hlavu, jak je možné, že jsem deset hodin svého života strávila takhle!

Seriál bohužel nedokáže přinést poutavý příběh, nabízí generický milostný trojúhelník a nezajímavé a mělké postavy, které vlastně ani nedokážou diváky zaujmout. Jak by také ne, je jich hodně – hlavní rodina, kde se všechno odehrává, má totiž deset dětí! Ale vezměme to popořádku.

Jackie – holka jako z příručky pro vzorné dcery

Celý příběh se točí kolem Jackie Howardové (Nikki Rodriguezová), teenagerky z Manhattanu, jejíž život nabere tragický směr, když její rodiče a sestra nečekaně zemřou při autonehodě. Jackie, která celý život prožila v New Yorku, kde i hodlá realizovat své nemalé ambice, je nucena přestěhovat se na ranč v Coloradu k rodině Walterových.

A Walterovi žijí úplně jinak, než na co byla Jackie zvyklá. Rodina je rozvětveným klanem dvanácti lidí, včetně sedmi bratrů, jedné sestry a různých bratranců a sestřenic. Ti se stanou Jackiinou novou rodinou a už při úvodním představování je jasné, kudy se bude dějová linie ubírat. Jackie se v novém prostředí musí vyrovnat s problémy nové školy a složitým životem v početné, chaotické rodině, kde ale její přátelská povaha a krása učaruje téměř každému členu. Jackie je prostě „in“ a je tu pro všechny. Je naprosto dokonalá. Perfektní studentka s vysokými ambicemi, kamarádka, ideální holka, do které se zamilují hned dva bratři. Bohužel jeden je bezchybný a čestný, druhý zklamaný a nenapravitelný sukničkář, nejhezčí kluk ve škole. No, asi je jasné, co bude dál.

Mělké, nevýrazné postavy, které nemají co nabídnout

Série je od samého počátku charakteristická nedostatečným vývojem postav. Jackie, vykreslená jako „Mary Sue“, působí jako jednorozměrná postava, která kromě své tragické minulosti nemá co nabídnout. Milostný trojúhelník mezi Jackie a dvěma bratry Walterovými, Alexem (Ashby Gentry) a Colem (Noah LaLonde), postrádá potřebnou chemii, aby se stal přesvědčivým ústředním bodem.

Alex, milý chlapec, je kritizován za svou zdánlivou zoufalost a ufňukanost, zatímco Cole, zádumčivý záporák, nedokáže vzbudit žádné skutečné tajemství ani půvab. Seriál se pokouší vnést mezi bratry napětí, ale jejich celoživotní rivalita působí nuceně a postrádá intenzitu potřebnou k tomu, aby diváky zaujala.

Jeden z hlavních nedostatků seriálu Můj život s Walterovými spočívá v tom, že se mu nepodařilo vytvořit autentické, trojrozměrné postavy. Vedlejší postavy, včetně ostatních členů rodiny Walterových a přátel ze školy, jsou pouhými karikaturami, postrádajícími zapamatovatelné vtípky nebo skutečnou hloubku. Diváci mají pocit odtažitosti, když jsou svědky toho, jak postavy proplouvají předvídatelnými dějovými liniemi.

Ani zápletky vás ze židle nezvednou

Snaha seriálu řešit různé situace, jako jsou finanční problémy na ranči a Coleovy potíže po zranění nohy, které ukončilo jeho slibnou fotbalovou kariéru, nedokáže vnést do celkového příběhu tolik potřebnou naléhavost nebo důležitost. Tyto podzápletky často působí spíše jako povrchní doplňky než jako nedílné součásti příběhu, které by přispívaly k emocionální hloubce seriálu.

I když se snaží o útulnou familiárnost, podobnou jiným úspěšným teenagerským dramatům, nedaří se seriálu vytvořit skutečně pohlcující zážitek. Malebné venkovské scenérie a relativní, ale přesto ctižádostivé interiéry přispívají k celkovému dojmu jen málo a zanechávají v divákovi touhu po větším obsahu.

Nedostatek silného emocionálního ukotvení je patrný zejména ve ztvárnění Jackieina smutku. Navzdory velikosti její ztráty se seriálu nedaří prozkoumat hloubku její emocionální cesty, takže růst a odolnost její postavy působí povrchně.

Není to jen „bé minus“

Navzdory svým nedostatkům má seriál Můj život s Walterovic kluky některé vynikající vlastnosti. Vzájemné vztahy mezi sourozenci Walterovými, které se vyznačují neustálými žerty a rodinnými hádkami, přinášejí momenty humoru a autenticity. Postupné tání vztahu Jackie s Coleovou přítelkyní Erin (Alisha Newton) se ukazuje jako jedna z nejpřitažlivějších dějových linií.

Seriál těží z vizuálně přitažlivé kinematografie, která zachycuje malebný ranč v Coloradu a okolní krajinu. Venkovské prostředí slouží jako kulisa pro osobní a romantické eskapády postav a vytváří vizuálně poutavou atmosféru, která doplňuje celkové vyprávění.

V bouřlivém světě teenagerských románků se mísí tragédie, rodinná dynamika a milostný trojúhelník. Poměrně fajn je, že každý člen rodiny Walterových přispívá do příběhu svým jedinečným způsobem. Pojďme se nyní podívat na jednotlivé postavy.

Jackie (Nikki Rodriguezová): Ideální dcera, studentka i kámoška

Hlavní postava Jackie Howardová je dospívající dívka z Manhattanu, která se potýká s nepředstavitelnou ztrátou – smrtí rodičů a sestry. Její charakteristickým rysem je odolnost, s níž Jackie zvládá náhlý přechod z rušného města na chaotický ranč Walter v Coloradu. Jackie, poháněná touhou uctít památku své rodiny a jít si za svými sny, se z truchlící teenagerky stává odhodlanou trosečnicí. Její snaha o dokonalost, která se odráží v její puntičkářské povaze, jí často slouží jako síla i zranitelnost. Jackieina cesta, která je ústředním bodem milostného trojúhelníku, se stává příběhem sebepoznání a uzdravení, jež je patrné z překvapivého závěru celého seriálu.

Cole (Noah LaLonde): Zádumčivý záporák

Cole, jeden z bratrů Walterových, vystupuje jako typický záporák s tajemnou aurou. Coleova postava, obdařená vzhledem modela, ale rebelským chováním, je klasickou dichotomií tvrdosti a zranitelnosti. Cole se potýká s následky zranění, které mu ukončilo fotbalovou kariéru, a jeho zádumčivý zevnějšek maskuje složitý vnitřní boj. I když je zpočátku vykreslen jako přelétavý blbec, kterého nic a nikdo nezajímá a s holkama si jen hraje, seriál se snaží prozkoumat vrstvy pod jeho drsnou fasádou. Coleova cesta se stává zkoumáním identity, vykoupení a transformační síly lásky.

Alex (Ashby Gentry): Hodný kluk odvedle

Na opačném konci spektra je jeho bratr Alex, zdánlivě milý a neméně hezký kluk, který ztělesňuje citlivost a šarm. Alexova skromná povaha a upřímná laskavost ho odlišují od jeho drzejšího bratra Colea. Rychle si ho oblíbí Jackie, čímž vznikne základ milostného trojúhelníku, který je ústředním bodem celé série. Navzdory svým dobromyslným vlastnostem se Alex potýká s vlastní nejistotou a výzvou vystoupit z bratrova stínu. Alexova postava představuje klasickou dichotomii archetypu chlapce ze sousedství, který nabízí stabilitu a vřelost v kontrastu s Coleovou intenzitou.

Nathan (Corey Fogelmanis): Umělecká duše

Za zmínku stojí i další z bratrů Nathan, jehož postava dodává rodinné dynamice umělecký a introspektivní rozměr. Ztvárňuje totiž jediného homosexuála, který se ubírá vlastní cestou. Do seriálu přináší tolik chybějící rozmanitost a jedinečný pohled na věc. Jeho umělecké snahy, často zastíněné dominantnějšími osobnostmi v rodině, se stávají nenápadnou, ale působivou podzápletkou. Nathanova postava zkoumá témata sebepřijetí, lásky a hledání individuální identity v kontextu rušné domácnosti.

Danny (Connor Stanhope): Umělec, kterému to vyšlo

Dalším z výraznějších bratrů je pak Danny, který touží po tom stát se hercem. A jako jednomu z mála se to povede, protože v závěru seriálu odjíždí na letní tábor studovat herectví. Jeho postava je specifická v tom, že vnáší mezi bratry, zejména mezi Cola a Alexe, smír. Je ctižádostivý, ale přitom si moc nevěří. Překvapením proto je, když se právě díky hereckému talentu nakonec sbližuje s Coleovou dívkou Erin. Konec jejich vztahu je ale otevřený, ostatně jako všechno v seriálu.

Will (Johnny Link): Workoholik nebo snílek?

Za zmínku stojí i postava nejstaršího syna Walterových, pětadvacetiletého Willa. Ten už sice po většinu seriálu s rodinou nebydlí, ale jeho problémy ve vztahu ho občas domů zavedou. Willy je zneuznaný a trochu neví, jak a kudy dál. Je šťastný se svou snoubenkou, ale svatba se stále z finančních důvodů oddaluje, aby nakonec byla vyvrcholením celého seriálu. Willova postava ukazuje trochu ztraceného, ale jediného dospělého syna, který se nakonec ukáže vlastně tím, kdo celou rodinu spojí a dojde ke svému štěstí.

Catherine Walterová (Sarah Raffertyová): Matka-kotva

Catherine, matriarcha rodiny Walterových, vyzařuje vřelost a sílu tváří v tvář nepřízni osudu. Jako Jackieina nová „matka“, jíž se stala na základě blízkého přátelství s Jackieinou zesnulou maminkou, nese Catherine odpovědnost za vedení truchlícího teenagera při náročném přechodu z Manhattanu na ranč v Coloradu. Catherine, povoláním veterinářka, vnáší do seriálu pečovatelský tón a chápavost a nabízí Walterovým dětem mateřskou oporu. Její charakter definuje houževnatost, soucit a neochvějné odhodlání vytvořit uprostřed chaosu stabilní rodinné prostředí.

George Walter (Marc Blucas): Farmář, kterému se nedaří

George, Catherinin manžel a patriarcha rodiny Walterových, ztělesňuje archetyp pevného živitele. Rodinná farma čelí krizi a George se potýká s problémy, jak udržet finanční stabilitu a zároveň pečovat o harmonickou domácnost. Georgova postava odráží složitost venkovského života na pozadí rodinné dynamiky. Jeho interakce s Jackie i ostatními dětmi Walterových ukazují otcovskou postavu, která se snaží vštípit hodnoty tvrdé práce, odolnosti a jednoty.

Richard (Alex Quijano): Strýček na telefonu

Richard, Jackiein strýc, slouží jako most mezi jejím minulým životem na Manhattanu a novou realitou na Walterově ranči. Richardova postava sice není stálým obyvatelem domácnosti, ale poskytuje Jackie pocit kontinuity a podpory. Jako nositel tragické zprávy nabízí Richardovy interakce s Jackie momenty reflexe a spojení. Jeho postava, ačkoli se objevuje jen občas, přispívá k zastřešujícímu tématu rodinných vazeb a důležitosti podpory v dobách otřesů.

Seriál Můj život s Walterovic kluky splétá tapiserii postav, z nichž každá přispívá jedinečným odstínem k zastřešujícímu příběhu. Jaký to ale je, je těžké říci. Seriál nabízí pestrou škálu osobností, od Jackiiny houževnatosti přes Coleovu zádumčivou složitost, Alexův sympatický šarm, Nathanovu introspektivní cestu až po problémy jediné sestry, malé Parker. Zatímco jednotlivé postavy procházejí „složitými“ problémy lásky, ztráty a boje o popularitu i místo v životě, diváci mohou být svědky jejich růstu, zranitelnosti a spletité sítě vztahů, které určují jejich osud.

Navzdory nedostatkům seriálu poskytuje síla jeho vyprávění zaměřeného na postavy momenty autenticity a emocionální rezonance, které souznějí snad především s diváky, kteří se pohybují ve svých vlastních příbězích dospívání.
I když má seriál své klady i zápory teenagerovské romance, je určen specifickému publiku, které hledá směs hřejivého dramatu a mladických eskapád.

Klady seriálu

V jádru se seriál citlivě zabývá tématem zármutku a ukazuje cestu hlavní hrdinky Jackie z rušných ulic Manhattanu do rozlehlé krajiny coloradského ranče po tragické rodinné ztrátě. Zkoumání toho, jak se Jackie vyrovnává se svým zármutkem a vytváří si nové vztahy, je dojemným aspektem, který příběhu dodává emocionální hloubku.

walterboys

Druhým kladem je pak pestrá škála seriálových postav, z nichž každá přispívá k ději jedinečným způsobem. Postavy dodávají seriálu vrstvu složitosti, která přesahuje typický žánr teenagerovské romance. Zapojení rodičovských postav do děje ještě umocňuje bohatost rodinné tapiserie.

Seriál také těží z vizuálně přitažlivé kinematografie, která zachycuje malebný ranč v Coloradu a okolní krajinu. Venkovské prostředí slouží jako kulisa pro osobní a romantické eskapády postav a vytváří vizuálně poutavou atmosféru, která doplňuje celkové vyprávění.

Zápory, které nelze přehlédnout

Přestože Můj život s Walterovic kluky představuje procítěný příběh, občas podléhá předvídatelnosti běžných teenagerovských romantických tropů. Milostný trojúhelník Jackie,  Colea a Alexe se řídí známým schématem a určitý vývoj postav může divákům dobře obeznámeným s tímto žánrem připadat šablonovitý.

Seriál přináší několik podzápletek, včetně finanční krize na Walterově farmě a Willova boje s rovnováhou mezi rodinnými povinnostmi a osobními ambicemi. Některé z těchto podzápletek však zůstávají nedostatečně rozvinuté, takže potenciální příběhové nitky zůstávají nedotažené. Hlubší prozkoumání těchto prvků mohlo celkovému ději dodat další vrstvy.

Zatímco některé postavy procházejí významným růstem a vývojem, jiné vykazují ve svých obloucích nekonzistenci. Proměna postav, jako jsou Cole a Alex, sice přispívá k dramatičnosti, ale může u diváků vyvolat pochybnosti o autentičnosti těchto posunů. Vyladěnější vývoj postav mohl seriál pozvednout na vyšší úroveň vyprávění.

Co říci na závěr?

Můj život s Walterovic kluky je seriál vhodný pro diváky, kteří hledají odlehčené teenagerské drama se zaměřením na romantiku a rodinnou dynamiku. Nehledají tedy nic hlubokého ani poučného. I když může seriál silněji rezonovat s diváky v pubertálním věku, díky univerzálním tématům lásky, ztráty a odolnosti je přístupný širšímu publiku.

V seriálu jsou vlastně tři hlavní dějové linie. Tou první je samozřejmě milostný trojúhelník, do kterého jsou zapojeni Jackie, Cole a Alex. Vyprávění se proplétá jejich individuálními boji a vytváří poutavé zkoumání romantických propletenců uprostřed výzev dospívání. Diváci se ocitají na emocionální horské dráze, zatímco Jackie se orientuje ve svých citech a bratři Walterovi se potýkají s vlastními touhami a nejistotami.

Druhou linií jsou pak rodinná pouta a zmatky, které přinášejí. Ústřední téma se točí kolem rodiny Walterových a dopadu Jackieina příchodu do jejich už tak rušné domácnosti. Finanční krize, Willovy vnitřní konflikty a podpůrná role Catherine, George a Richarda přispívají k nitce vyprávění zdůrazňující složitost rodinných vazeb. Seriál zobrazuje rodinnou jednotku, která čelí výzvám čelem, a zdůrazňuje jednotu tváří v tvář nepřízni osudu.

A konečně třetí dějovou linií je samotná Jackieina cesta smutku a sebepoznání. Jackieina cesta z rušného New Yorku na klidný ranč slouží jako pozadí pro její osobní růst a sebepoznání. Seriál zkoumá, jak zármutek formuje její charakter a ovlivňuje její vztahy s rodinou Walterových i její romantické zájmy. Jackieina houževnatost a ambice se stávají hnací silou a ukotvují vyprávění v tématech překonávání ztráty a hledání pocitu sounáležitosti.

Závěrem lze říci, že seriál Můj život s Walterovic kluky nabízí mix srdečných momentů, tropů teenagerovské romance a rodinného dramatu. Ačkoli v žánru teenagerovského dramatu nepředstavuje žádnou novinku, díky svým okouzlujícím postavám a zkoumání univerzálních témat stojí za zhlédnutí pro ty, kteří hledají uklidňující směs romantiky a rodinných pout.

Bohužel, celkově je seriál jakousi promarněnou příležitostí přinést do žánru teenagerovských romancí nový pohled. I když seriál může nabídnout určitou zábavnou hodnotu jako rychlé a snadné sledování, postrádá hloubku a originalitu potřebnou k tomu, aby zanechal trvalý dojem. S vyváženějším přístupem k vývoji postav a odklonem od šablonovitých tropů romantických dramat by se seriál mohl povznést nad průměrnost. V současné podobě však zůstává spíše zapomenutelným přírůstkem do katalogu obsahu pro mládež společnosti Netflix.

Související…

Recenze filmu Úsvit: Problémy pohlavní rozmanitosti v barevných kulisách tatranské přírody
Tereza Theerová

foto: IMDb, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...