fbpx

Vánoční filmy pro ty, kteří už nemůžou cukroví a stromeček ani vidět 1 fotografie
Foto: Zdeněk Strnad

Máte vánoc dost ještě dříve než začaly? Nudí vás Láska nebeská a Mrazík pořád dokola? Máme pro vás pět tipů na filmy, které smíří s Vánocemi i největší cyniky.

Zveřejněno: 24. 12. 2023

Zvonečky nás přestaly bavit už někdy před 20 lety. Vyvrácení mýtu o Ježíškovi nás sice bolelo, ale přežili jsme to. Už si ani nepamatujeme, kdy byly naposledy Vánoce na sněhu, a všechny pohádky už jsme viděli tolikrát, že je umíme nazpaměť a už nás přestaly i nudit, prostě nás nezajímají. Flowee vám přináší pět filmů, které spolehlivě zabaví i ty největší cyniky.

Smrtonosná zbraň (Die Hard)

Ohledně toho, jestli to je vánoční film nebo ne, se vedou sáhodlouhé debaty (https://www.insider.com/why-die-hard-is-a-chrcistmas-movie-film-bruce-willis-2018-11). My máme ale jasno: odehrává se to o Vánocích a hraje tam Bruce Willis, takže to je vánoční film a hotovo. Newyorský detektiv John McClane jede do Los Angeles, kde jeho stále ještě žena slaví vánoční večírek v mrakodrapu Nakatomi Plaza. Německý terorista Hans Gruber se rozhodne vzít všechny jako rukojmí a ukrást milionů dolarů. A abyste si nekousali nehty, až se na to budete dívat, můžete přitom třeba vyrábět vánoční ozdoby tak jako autor tohoto článku (viz úvodní fotka). 

Santa je úchyl (Bad Santa)

Bez tohoto filmu není Štědrý večer štědrý. Billy Bob Thornton v roli totálního alkoholika, který s trpaslíkem Marcusem objíždí americké obchoďáky a nechá si prskat do obličeje zmrzlinu, aby mezitím přemýšlel, jak vykrást trezor. Nechybí ani romantická linka s nádhernou barmankou, která má chlípnou úchylku na Santy, a dokonce ani edukativní prvky, kdy Willy učí malého chlapce, jehož otec je ve vězení a jenž bydlí s hluchou babičkou, jak se bránit šikaně (a mezitím se mu nastěhuje domů a dovádí s barmankou v rodinné vířivce).

Sám doma (Home Alone)

Macaulay Culkin nám za ta léta sice trochu vyrostl a nosem prohnal víc sněhu, než se vyskytovalo v celém filmu z roku 1990, to nám ale nebrání v tom, abychom příběhy malého Kevina neobdivovali znovu a znovu. Sympatická obrana chytrého chlapce proti dvěma natvrdlým lupičům připomíná trochu Toma a Jerryho, trochu Jen počkej zajíci, trochu Itchyho a Scratchyho, což chytí za srdíčko všechny ty, kteří mají sociální cítění. No a pro ty druhé je tam cameo Donalda Trumpa.

Batman se vrací (Batman Returns)

To, že se jedná o jeden z nejzvláštnějších superhrdinských filmů, je dáno už tím, že ho natočil Tim Burton, ano, pán, který nám dal Střihorukého Edwarda nebo Ukradené Vánoce. Gotická verze Gotham City je zapadaná sněhem, nasvícena vánočními světýlky a plná divnolidí okolo obřího stromečku. Je tam plno hvězd, například Michelle Pfeiffer, Danny Devito, Christopher Walken... takže neváhejte. A pozor na jmelí!

Byla to divoká noc

Seth Rogen je zárukou toho, že se budete smát, až se budete za břicho popadat, pokud máte tedy alespoň špetku smyslu pro humor, který je trochu přes čáru. Joseph-Gordon Levitt hraje v komediích strašně málo, ale tady sedne jako pozadí na hrnec. Ideální film pro ty, kteří chtějí Vánoce pojmout jako jeden velký mejdan.

Související…

Recenze filmu: Wonka
Tomáš Kordík

 

foto: Zdeněk Strnad, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...