fbpx

Recenze filmu: Wonka 2 fotografie
zdroj: Warner Bros.

Je vůbec možné natočit pěkný film o Willym Wonkovi bez Johnnyho Deppa?

Zveřejněno: 20. 12. 2023

Odpověď na předchozí otázku zní: Tak určitě. V Karlíkovi a továrně na čokoládu totiž Tim Burton zašel ve své osobitosti prakticky úplně nejdál (spolu s Planetou opic a Temnými stíny). Tentokrát se na hrdinu z tvorby Roalda Dahla podíváme z trochu jiného úhlu pohledu. Nepřekvapivě se bude znovu zpívat. A kdo se těší na Umpa-lumpy, ten se jich samozřejmě dočká, resp. jenom jednoho, jakého ovšem neztvárňuje Peter Dinklage, nýbrž Hugh Grant, jenž se v poslední době nezdráhá brát vskutku rozmanitější úlohy, tudíž jeho jméno už není spjato čistě s těmi komediálními, ačkoli možnost v prosinci 2023 vyrazit do kina na Lásku nebeskou si leckteří nenechali ujít.

Ve Wonkovi se představuje ve vedlejší, leč důležité roli. Ta hlavní připadla Timothéemu Chalametovi, který se v ní především snaží vymanit z postu nejpřeceňovanějšího hollywoodského herce současnosti (v kategorii do 30 roků). A docela se mu to daří, což patrně souvisí s tím, že komediální póza mu svědčí více než ta dramatická. S výstředností to nemá nic společného, protože tenhle mladý pán chce prostě dělat kvalitní čokoládu, potažmo „letoládu“, tj. čokoládu, po které se začneme vznášet. V jeho neprospěch nehraje jeho chování, nýbrž jednak skutečnost, že neumí číst, a jednak čokoládový kartel, jehož členové mají danou oblast pod palcem a v žádném případě nechtějí připustit, aby jim kdokoli lezl do zelí, resp. tedy do čokolády.

Nevšední nápady, nesázení na vyloženě britský humor a mix oldschoolového s moderním pojetím, kde jsou vizuální efekty natolik fajnové, že se Wonka zatím dostal v této kategorii do oscarového shortlistu, nepochybně potěší.

Svět Willyho Wonky je tedy pohádkově stylizovaný. To logicky vyhovuje Paulu Kingovi, jenž sice není mezi režiséry králem, přesto svou profesi ovládá výborně. Jak ostatně dokazují dva Paddingtonovy snímky, jelikož režie toho třetího se kvůli Wonkovi vzdal. Popustit uzdu fantazii mohl i díky skutečnosti, že se tady zpívá. Celkem zazní nějakých deset songů, které postrkávají děj dopředu. Nechybí ani jak dojemné, tak výchovné prvky, čímž se tahle vpravdě rodinná podívaná dost liší od Olivera Twista od Romana Polanskiho, přičemž právě na tenhle osmnáct roků starý a i u nás natáčený počin jsem si během sledování několikrát vzpomněl, zatímco na Karlíka a továrnu na čokoládu paradoxně skoro vůbec, přestože čokoláda sehrává významnou roli. Jenže správně bychom na ni při sledování měli dostat chuť, tak jako například při Borg/McEnroe máme tendence si jít zahrát tenis. A to se tu neděje.

Nevšední nápady, nesázení na vyloženě britský humor a mix oldschoolového s moderním pojetím, kde jsou vizuální efekty natolik fajnové, že se Wonka zatím dostal v této kategorii do oscarového shortlistu, nepochybně potěší. Ovšem absolutní vítězkou se stává nikoli Olivia Colman v roli podlé paní, u které se Willy ubytuje, ani nová spolubydlící Lottie, neboť na to má její představitelka Rakhee Tahkrar příliš malý prostor, ani Keegan-Michael Key v úloze zkorumpovaného tloustnoucího policajta, nýbrž Calah Lane, která se coby kamarádka Noodle, co je ještě v předteenagerovském věku, stává de facto nejdůležitější postavou celého snímku, jehož velikou předností bude nepředvídatelnost. Jasně, dokážeme si spočítat, že finále bude mít hodně daleko k Shakespearovým tragédiím, avšak cesta, po jaké se dospěje do zdárného konce, jest příjemně klikatá.

wonka1

Wonka má ale dvě velké nevýhody. Jednu představuje už zmíněná skutečnost, že čokoládu neprezentuje v takovém světle, abychom na ni dostali při sledování chuť (ačkoli tohle bude možná dosti individuální). A druhá spočívá v tom, že půjde o jedno z těch dílek, které sice potěší a pobaví, ovšem kupříkladu už měsíc po zhlédnutí bude obtížnější si vzpomenout na jakoukoli scénu. Nedá se však tvrdit, že by nějaká scházela nebo byla naopak navíc. Jenže v bijácích, které aspirují na to stát se klasikou, by měly být MINIMÁLNĚ tři takové, jaké tuplem zanechají v úžasu či se svým vyzněním (ať už vtipným, dojemným nebo kterýmkoli jiným) zaryjí hlouběji do paměti. A zase: to se tu neděje. Teoreticky kromě momentu, kdy se prvně objeví Rowan Atkinson, ovšem především kvůli tomu, že pro mnohé navždycky zůstane panem Beanem.

P. S.: Pravděpodobně už v lednu by měl na DVD vyjít film Pan Wonka a jeho čokoládovna z roku 1971.

Související…

Recenze filmu Napoleon: Realistický snímek o legendě, který nenadchne ani neurazí
Tomáš Kordík

foto: Warner Bros., zdroj: FDB

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...