fbpx

Jak se otřepat z ghostingu? Neberte si ho osobně, chyba bývá na druhé straně 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pokud vás někdo vyghostoval, nevěšte hlavu. Lidé, kteří to nejčastěji dělají, bývají emočně nevyzrálí nebo narcisové. A o takové v životě stejně nestojíte

Zveřejněno: 11. 2. 2023

Ghosting je bohužel čím dál častějším ukončením vztahu a rozhodně nejde pouze o zamilované románky. Doslova jako duch se může vypařit i vaše nová kamarádka z jógy, nebo ten sympaťák odvedle, se kterým jste společně venčili psy.

Ano, je to bez pochyby zraňující, urážející a depresivní. Nenechte se ale zatlačit do kouta, ghosting totiž napovídá víc o vlastnostech druhé strany než o vašich vlastních chybách. Jak z takového trapného konce vyjít jako vítěz?

Zmizet jako duch

Jak poznat ghosting? Poměrně snadno. Nezávisle na druhu vztahu totiž probíhá skoro stejně. Ještě minulý týden jste si se svou novou láskou vyměnili desítky zpráv, telefonátů a plánovali společný víkend na horách. Najednou jako když utne. Protistrana přestane odpovídat na zprávy a vztah se rozpadne bez jediného slova zdůvodnění a rozloučení.

Psychologové ghosting charakterizují jako jednostrannou strategii rozchodu, kdy je veškerá komunikace přerušena bez jakéhokoli vysvětlení. Studie naznačují, že nyní je bohužel častějším způsobem ukončení vztahu.

Lidé, kteří často ghostují, mají podobné charakterové rysy. Konkrétně často trpí emoční nezralostí a mají problémy navázat intimní vztah. Mezi ghostery ale také často patří lidé s narcistickou poruchou, psychopaté a machiavelisté.

Jeden z mnoha příběhů zní například takto: „Na Tinderu jsem se seznámil s jednou holkou. Bavili jsme se spolu asi dva týdny a nakonec jsme si naplánovali rande v pivovaru, který je ode mě vzdálený hodinu cesty, zatímco ona ho má docela blízko. Připravoval jsem se na cestu a napsal jí: ,Ahoj, už budu vyjíždět. Dorazím za hodinu.‘ Když jsem dorazil, napsal jsem jí: ,Jsem tady, kde jsi ty?‘ Bez reakce. Tak jsem jí zavolal na Snapchat a všiml jsem si, že mě tam odstranila z přátel. Šel jsem na Tinder, kde mě taky smazala. Zablokovala mě i na Facebooku. Seděl jsem sám na parkovišti a došlo mi, že mě prostě vyghostovala.“

Proč se to děje?

Ghosting zanechává v lidech otázky. „Může za to on/ ona, nebo já?“ Žádná univerzální pravda neexistuje. V tomto případě však bývá viníkem ten, kdo opustil protistranu bez jediného slova vysvětlení. Lidé, kteří často ghostují, mají dokonce podobné charakterové rysy. Konkrétně často trpí emoční nezralostí a mají problémy navázat intimní vztah. Mezi ghostery ale také často patří lidé s narcistickou poruchou, psychopaté a machiavelisté. Jednoduché a až chirurgicky ostré ukončení vztahu jim vyhovuje díky sobeckému pohledu a nedostatečné empatii k protistraně.

Jak z toho ven

Jak se neutopit ve vlastních pocitech selhání, zklamání a smutku? Zkuste se na ghosting podívat jinýma očima:

1. Žádná odpověď je také odpověď

Někdy lidé i po zjevném konci ghostera stále kontaktují s žádostí o vysvětlení. Nedělejte to. Nereagování je také formou komunikace, i když se vám to nelíbí a sami byste to nikomu neudělali. Další otázky jen prohlubují váš vnitřní diskomfort a ve skutečnosti nikam nevedou. Ghoster vám na ně stejně neodpoví.

Nenechte ghostera, aby vám šlapal po dalších vztazích, které budou pravděpodobně úplně jiné.

2. Neberte si to osobně

Přestaňte se obviňovat – opravdu nejste tak hrozní, abyste nestáli ani za odpověď! Místo toho si zkuste všimnout, zda váš milý nebo milá nevykazovali určité vyhýbavé tendence už během vztahu. Ghosteři mají často problémy se závazky, připoutáním a emoční nevyspělostí.

3. Nepřenášejte trauma do dalších vztahů

„Jaký má smysl začít chodit s někým jiným, když jsou všichni chlapi stejní? Akorát naletím dalšímu a bude to ještě horší…“ Tak přesně tahle ne, prosím! Pravděpodobně jste měli zkrátka jen smůlu. Nenechte ghostera, aby vám k tomu všemu šlapal po budoucích vztazích, které budou pravděpodobně úplně jiné.

4. Všímavost a soucit sám k sobě

Jste smutní a zranění? Nemá smysl si tyto pocity zakazovat, nebo se z nich dokonce obviňovat. Neodvádějte násilně pozornost od negativních myšlenek. Mnohem lepší je přiznat si je, případně prožít a potom je nechat odplynout dál.

5. Čas s lidmi, kteří vás mají rádi

Ať už jsou to blízcí přátelé nebo rodina, určitě ve svém okolí najdete lidi, kteří vás mají rádi přesně takového, jaký jste. Naplánujte si s nimi společnou večeři nebo výlet. A co třeba zasloužená oslava konce toxického vztahu?

Ghosting je stále nejčastějším způsobem ukončení vztahu.

6. Nastavte si hranice

Ne vždy ghoster z našich životů zmizí docela. Občas se může po nějaké době znovu ozvat, nebo se s ním dokonce potkáváte dál třeba v práci. Nenechte se v žádném případě vtáhnout zpátky na jeho oběžnou dráhu, i kdyby za tím byla spousta uvěřitelných historek a proseb o odpuštění. Nejspíš nejste první ani poslední člověk, ke kterému se ghoster takto zachoval. Přece vás nezraní podruhé.

7. Naučte se rozpoznávat tendence ghosterů

Emočně zdraví lidé mají schopnost empatie. Což se nedá říct o sebestředných jedincích, pro které je jejich vlastní spokojenost jedinou prioritou.

Neméně důležitá je i emoční zralost vašeho protějšku, kterou nejlépe poznáte během náročných rozhovorů o běžných vztahových problémech. Nikdo z nás si neužívá konflikty a obviňování, které mohou být přirozeným vyústěním rozchodu. Ghosting je sice nejjednodušší, zároveň ale nejméně čestné řešení.

Nefunkční vztahové vzorce můžete objevit u svého partnera či partnerky, ale také u sebe. Zvlášť pokud vám ublížil víc než jen jeden ghoster. Čím tyto lidi přitahujete jako magnet? Podívat se sebekriticky i do svého vlastního nitra může být také způsobem, jak snížit pravděpodobnost další nepříjemné zkušenosti na minimum.

Související…

Doba ghostingová: Zmizet ze vztahu je mnohem horší než ho ukončit
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...