fbpx


Zveřejněno: 11. 4. 2017

Bhútán je pohádkovou zemí, malé království v himalájských horách, kde se tibetský buddhismus zachoval v té nejčistší podobě. Zdejší lid klade velký důraz na ekologii a možná právě proto žije stále ještě obklopen nedotčenou přírodou. Nejsměrodatnějším ukazatelem vývoje společnosti nejsou pro Bhútánce všemožné ekonomické statistiky, ale je jím index hrubého domácího štěstí. Co to ale vlastně znamená a jak se měří?

Do této horské země zavítala na expedici i Lilia Khousnoutdinová, která měla tu čest spolu s dalšími účastníky výpravy absolvovat soukromou přednášku o měření Hrubého domácí štestí přímo od ředitele výzkumného centra Dr. Saamdu Chetriho

chetri

Dr. Saamdu Chetri, ředitel výzkumného centra hrubého domácího štěstí

Zpátky do minulosti  

S nápadem zavést hrubé domácí štěstí přišel v roce 1972 teprve sedmnáctiletý král Bhútánu Džigme Singjä Wangčhug. Říká se, že osobně navštívil každý dům v zemi a většinu své vlády zasvětil tomu, aby zjistil co činí jeho lid šťastným. Stal se prvním králem na světě, který podporoval demokratizaci a postupně se vzdával svých pravomocí na úkor parlamentu. Nakonec v 52 letech, na vrcholu své popularity, dobrovolně odešel z trůnu.

Co je to štěstí? 

Štěstí je pojem relativní. Jak na něj tedy pohlížejí v Bhútánu? ,,Lidé si často pletou štěstí s pocity radosti. Pro nás to však znamená být v harmonii s přírodou, zkoumat a žít lidskou moudrost i hodnoty a sloužit ostatním,” vysvěluje Dr. Saamdu Chetri. Hrubým domácím štěstím se zabývají tři nezávislé subjekty. Prvním z nich je Centrum pro výzkum bhútánských studií, jehož povinností je zjišťovat pomocí dotazníků, jak jsou lidé na různých místech šťastní. Druhým je vládní složka, která na výsledky výzkumu reaguje. A posledním je Centrum hrubého domácí štěstí, jehož úkolem je tlumočit principy HDŠ do praxe. Podívejme se na konkrétní příklad. Z dotazníku se zjistí, že jsou v dané lokalitě  ženy velmi nešťastné. Tráví spoustu času u plotny, v ranném věku se starají o rodinu a nemají přístup ke vzdělání. Vláda má povinnost reagovat. Musí jim tedy dodat nové pece, aby mohly vařit rychleji nebo u nich zavedou večerní kurzy, které ke studiu potřebují. 

bhutan shutterstock 578696941

Bhútán, taktéž známý jako "země hřmícího draka," je z 80% zalesněný.

Pohled očima Bhútánu

Index HDŠ je důležitý hlavně z ekologického hlediska. Chetri poukazuje na řadu případů bezprecedentního plýtvání, které je poháněno hlavně lidskou chamtivostí, touhou po zisku a snahou jakkoliv navýšit ekonomické statistiky. HDŠ zde nabízí nové paradigma, jak nahlížet na život, na lidské potřeby a jak žít efektivně s přírodou. Moderní svět v nás neustále vyvolává akutní potřebu nakupovat nové, zbytečné, věci. Ke svému životu přitom potřebujeme primárně zdravé jídlo, pár kousků oblečení a střechu nad hlavou.  

Na této planetě chováváme 700 miliard hospodářských zvířat ročně, jen proto, abychom je zabili. Zároveň 80% obdělávané půdy slouží k tomu, aby tato zvířata nakrmila. Pro rychlejší růst plodin používáme řadu chemických postřiků. Tyto škodliviny se následně skrze konzumaci masa a mléčných výrobků vrací zpátky do našeho organismu. Je to zdravé? Je to udržitelné? Dle Chetriho nikoliv. “Pokud vezmeme zmíněných 80% půdy a zasadíme tam produkty eko zemědělství, vyprodukujeme  každý rok tolik jídla, co by stačilo pro 30 miliard lidí na deset let.” Zde si můžeme uvědomit, jak moc neefektivní je to, jak s půdou hospodaříme. Bhútán si je vědom, že zisk není vše a jde mu především o trvale udržitelný rozvoj s důrazem na harmonické vztahy, jak s člověkem tak s přírodou. Proto je toto království stále z 80% zalesněné, i přesto, že stromy žádný ekonomický ukazatel nezvyšují.

Nadační fond Šťastné Česko si bere z Bhútánu inspiraci a již druhým rokem pořádá konferenci s názvem Den pro štěstí. Letošní ročník je věnován tématu měření štěstí. Jedním ze vzácných hostů bude ředitel výzkumného centra hrubého domácího štěstí Dr. Saamdu Chetri, dále pak Prof. Dr. Hirata z Univerzity Osanbrueck, Jan Hartl, zakladatel STEM, Marián Jelínek, trenér a psycholog, Jan Mühlfeit, globální stratég a kouč, Karel Janeček, matematik, Karel Nejedlý, metoda RUŠ  a mnoho dalších. Zúčastnit se 9.5. 2017 můžete i vy! Vstupenky zakoupíte přímo zde.

Čtěte také:

Lilia Khousnoutdinova: Jak jsem vedla pouť do Bhútánu

Kdo je Brad Pitt jsem nevěděl, říká představitel Dalajlámy z filmu Sedm let v Tibetu

Znáte vzorec na štěstí? Deepak Chopra vám ho prozradí

Účinná pomoc od problémů začíná jejich přijetím

foto: Facebook Saamdu Chetriho a Shutterstock , zdroj: www.stastnecesko.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...