fbpx


Zveřejněno: 7. 4. 2017

Žít úspěšný život není ani zdaleka jen o raketové kariéře či tučném kontu – je to mnohem kreativnější a zábavnější zároveň. Stejně jako práce designéra. Bill Burnett a Dave Evans o tom napsali knihu, která se stala světovým bestsellerem. A my vám v kostce shrnujeme její hlavní myšlenky. 

Bill Burnett, Dave Evanse. Co pojí tyto muže? Oba milují design - Burnett pracoval dokonce pro Apple. Dnes vyučují designový program na Stanfordu a oba jsou také strůjcem myšlenky, že atributy designérské práce lze aplikovat do běžného života a učinit jej naplněným. „K vybudování svého života můžete využít stejné myšlení, díky němuž vznikly ty nejúžasnější technologie,“ píše se hned v úvodu knihy Designérem vlastního života

899f7d8900f981fa9eaa0aa978211e8e

Bill Burnett je vedoucím oboru design na Stanfordově univerzitě. Dave Evans je jedním z vedoucích Life Design Lab na Stanfordově univerzitě a na téže univerzitě absolvoval bakalářské a magisterské studium strojírenství.

„Podívejte se kolem sebe. Na svou kancelář, domov, na židli, na které sedíte, na tablet nebo na smartphone ve své ruce. Vše, co nás obklopuje, někdo navrhl. Každý návrh začal problémem,“ popisují autoři. „Vše, co naše každodenní životy činí snazšími, produktivnějšími, zábavnějšími a  příjemnějšími, vzniklo jako reakce na nějaký problém a díky tomu, že se někde nějaký designér nebo tým designérů rozhodl tento problém vyřešit.“ Podle Burnetta a Evanse jsou osobní nedostatky, problémy a negativa zásadním zlomem v životě, který vás může posouvat dál. Je třeba se z nich poučit.

Vedle toho, že se naučíte problém vyřešit, je nutné navrhovat toto řešení reálně. Designéři také netvoří nic nemožného. Neznamená to vzdát se snů, ale koncentrovat svou mysl jen na ty věci, které lze ze snu proměnit ve skutečnost. Dalším atributem je víra v to, co děláte. „Dobře navržený život je smysluplný život. Je to život, v němž se snoubí to, kdo jste, co děláte a v co věříte,“ popisují designéři. Nemusíte se ale orientovat jen na jednu věc. Darwin sice zkoumal 39 let žížaly, ale předpokládáme, že 80 % populace není nastavená monotematicky. „Většina lidí je zapálená do mnoha různých věcí a to, co chtějí dělat, zjistí pouze tak, že sestaví prototypy různých potenciálních verzí svého života, vyzkoušejí je a sami poznají, co je to pravé,“  dále upřesňují.

Všechny tyto věci je nutné zařadit do časového rámce, kde nebude ochuzená ani jedna z částí, která vás dělá šťastnými. „Představte si den rozdělený na přesně stejné kousky koláče – jeden kousek pro kariéru, jeden pro zábavu a hry, jeden pro rodinu a přátele a jeden pro zdraví,“ dodávají autoři. „Teď se zamyslete – jak velkou část dne jste se dnes skutečně bavili? Pracovali jste na své kariéře? Posilovali vztahy? Pečovali o zdraví? Jak vypadá váš koláč doopravdy?“

shutterstock 282433637

Život tvořte stejně jako to nejhonosnější designové dílo.

Co se stane potom? 

Po pravdě se stane něco zcela výjimečného. Ve vašem životě se začnou vynořovat věci, které chcete dělat. Dlouho přemýšlíte nad tím, že změníte práci? Poté, co aplikujete kus designérského myšlení do svého života, je pravděpodobné, že se vám to povede učinit v krátké době. Přestanete se totiž bát změn a pochopíte, že budoucnost je s tímto přístupem vždy o něco růžovější. Pravděpodobně se otevřete i tomu, že začnete slýchat o dostupných pracovních příležitostech, o nichž jste snili.

Pomohou vám k tomu i lidé, s nimiž jste se chtěli setkat. Začnou se totiž „náhodou“ objevovat ve vašem městě. „O co tady vlastně jde? Pro začátek můžeme říct, že jde o ‚zlepšování se v bytí šťastným‘, které jsme již zmiňovali, o výsledek zvídavosti a pozornosti, vedlejší produkt využívání pěti popsaných nastavení mysli,“ uzavírají svou publikaci autoři. 

Podle New York Times je tato kniha bestsellerem No. 1. Za správnost a ověření rad ručí miliony šťastnějších lidí po celém světě. Kniha byla napsána podle slavného kurzu Stanfordovy univerzity Designing Your Life. 

Máte chuť změnit svůj život? Nechte se inspirovat i příběhem ženy, která to již dávno učinila. A jak zjistila, nic není nemožné. Píšeme o tom v tomto článku.

foto: Shutterstock, zdroj: kniha Designérem vlastního života

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...