fbpx

Zveřejněno: 18. 4. 2017

Maorský kmen po 140 letech konečně zvítězil – právní řád uznal řeku kmene Whanganui za živou bytost. No nechtěli byste se na Nový Zéland z minuty přestěhovat? 

Jako první na světě byla novozélandská řeka právně stanovena za živou bytost. Místí maorský kmen pro uznání toku za svého živoucího předka bojoval již 140 let. Původní obyvatelé země tak 15. března doslova plakali radostí, když zákon konečně uznal jejich návrh.

reka zeland shutterstock 372104245

Řeka Wanganui je třetí nejdelší na Zélandu. Táhne se podél pobřeží přibližně 180 kilomentů.

Voda, která má duši

„Tyto kroky jsme podnikli, protože řeku považujeme a vždy jsme považovali za svého předka,“ uvedl Gerrard Albert, vrchní představitel kmene Whanganui. „Snažili jsme se do zákona prosadit náš náhled na věc. My vodu chápeme jako entitu, ke které je třeba se patřičně chovat. Ne jako lidé za posledních sto let, kteří se ji snaží vlastnit a upravovat.“

Tento nový status znamená, že jestliže řeku někdo poškodí nebo zneužije, zákon to vnímá jak poškození a zneužití celého kmene, protože jsou jedno a to samé.

Chris Finlayson, ministr pro jednání s národy Waitangi, uvedl, že toto rozhodnutí ukončilo nejdéle vedený spor na území Nového Zélandu. „Te Awa Tupua (vyjádření kmene pro řeku jako celistvou entitu) bude mít svou vlastní identitu se všemi právy, povinnostmi a závazky právnické osoby,“ uvedl ministr ve svém projevu. „Prohlásit řeku za právnickou osobu je skutečně unikátní… odvíjí se ovšem od whanganuiských tradic, zvyků a postupů, které ji zahrnují.“ Na ochranu toku budou vyčleněni dva strážci, jednoho poskytne stát, druhého kmen Whanganui. 

Součást kosmu

Albert vysvětluje, že Maorové se považují za součást vesmíru, jsou si tedy rovni se všemi horami, řekami i mořem. Nový zákon tak podporuje jejich náhled na svět a Albert doufá, že by mohl představovat precedens pro ostatní kmeny. „Základy svého rodokmenu dokážeme vysledovat až ke stvoření vesmíru. Proto se považujeme za součást přírody, spíše než za její vládce. Je pro nás nadmíru důležité podle toho žít. Nejde o to, že bychom chtěli bránit vývoji či využití řeky, ale o to, aby se primárně považovala za živoucí bytost a z toho se při jakémkoli jejím využití vycházelo.“

Do dohody je zahrnuto odškodnění ve výši 80 milionů novozélandských dolarů (cca 1,4 miliardy Kč) a příspěvek 1 milion NZ dolarů (cca 17,4 milionů Kč) na ustanovení právního rámce pro řeku. 

 

Čtěte také: 

Čistička vzduchu jako ve vesmírné stanici? Postačí květiny. 

Kdo jsou ostří hoši z tygřího komanda?

Španělský architekt proměnil starou cementárnu v dechberoucí domov

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...