fbpx

Zveřejněno: 10. 7. 2017

Za největšího vynálezce minulého století je obvykle označován T. A. Edison. V jeho stínu ale zůstává vědec mnohem významnější a dodnes zcela nepochopený. Tím je Nikola Tesla, obdivovaný i zatracovaný vědec, který ale dalece předběhl svou dobu. Přisuzují se mu fantastické vynálezy, z nichž mnohé byly údajně utajeny a zničeny tajnými službami. Právě dnes je to přesně 161 let, co se Tesla narodil.

Bez Tesly bychom možná dnes neznali telefony, televize či rádia. Předpovídal třeba i smartphony, počítače a internet. Mezi jeho nejdůležitější práce však patří transformátor nebo systémy produkující a využívající střídavý proud.

Teslovy elektromobily

Tesla byl již od narození trochu jiný než ostatní. Měl tak jemný sluch, že slyšel tikání hodin i přes několik místností. Byl schopný předvídat věci dlouho předtím, než se staly. Kreslil auta poháněná elektřinou a dokázal si složitý stroj představit i bez nákresu. Na své okolí působil, jako by byl z jiného světa, a sám o sobě prohlašoval, že je médiem. Tvrdil, že zachytil šifrované zprávy pocházející z kosmu a že budeme moci vysílat signály na Mars a Venuši. A také je odtud přijímat. K této myšlence se po celý život vracel.

Tomu, že to byl skutečně podivín, odpovídají i následující fakta. Tesla například velmi málo spal, tvrdil totiž, že mu stačí maximálně tři hodiny spánku. Byl posedlý číslem tři a vše prováděl tolikrát, aby to bylo dělitelné třemi. Trpěl chronickou úzkostí, měl odpor ke šperkům, kulatým předmětům a nerad se dotýkal vlasů. Měl strach z bakterií a jídelní příbor utíral až k dokonalosti za použití 18 ubrousků.

shutterstock 158421098

Tesla nějakou dobu studoval i v Praze, studia ale nedokončil

Ekolog a vegetarián

Celý svůj život velmi dbal na životní prostředí a byl znepokojen vytěžováním přírodních zdrojů Země. Zkoumal způsoby sběru přirozené energie na zemi a na nebi a chtěl lidstvu předat volnou energii zdarma. V laboratoři vytvořil např. umělý blesk. Svůj vztah k přírodě a zvířatům pečetil tak, že se stal vegetariánem.


V roce 1891 získal americké občanství a v New Yorku si vybudoval laboratoř, která o čtyři roky později za nevyjasněných okolností vyhořela a v jejích troskách zůstala převážná část jeho přístrojů i dokumentace.

V roce 1899 přesunul své aktivity do hor poblíž Colorado Springs. Zde uprostřed pusté planiny v nadmořské výšce okolo dvou tisíc metrů začal budovat komplex, kterému dominovala vysoká věž s velkou mosaznou koulí na špici.

Když byl vysílač v provozu, objevovaly se na hromosvodech budov v okruhu desítek kilometrů blesky a ohnivé oblouky. Elektřina najednou sršela z hran a hrotů všech kovových předmětů a všude přeskakovaly jiskry. Ohlušující hřmění se rozléhalo na vzdálenost mnoha kilometrů a v noci nebe ožívalo barevnými elektrickými obrazci připomínajícími polární záři protkanou ohňostroji.

Záhadné laboratoře

Co tam Tesla ale všechno prováděl, se už asi nikdy nedozvíme. Dnes na tomto místě sídlí mnohé firmy z oblasti hi-tech podnikání, ale také řídicí centrum satelitního navigačního systému GPS a velitelství kosmické obrany.

Na mysu nedaleko NY vytvořil gigantický vysílač, který měl opět odpovědět na mimozemské signály. Roku 1917 stanici vyhodilo do povětří komando americké armády, údajně pro podezření ze špionáže. Po tomhle incidentu se stáhl do ústraní, ale pracovat a vynalézat nikdy nepřestal.

Mnoho přístrojů, které dnes používáme, obsahuje Teslovy patenty a myšlenky. Jeho jméno přesto mnohdy chybí ve školních učebnicích. Jeho výjimečnost byla často neakceptovatelná jak pro obyčejné lidi, tak pro elitu.

Většinu jeho vynálezů prý americká vláda tají a mělo by se jednat o fantastické objevy. Například o technologii, která by vyřešila energetickou i klimatickou krizi. Tyto vynálezy však nevyhovují mocným ropným společnostem.

Dne 7. ledna 1943 ho na ulici porazilo neznámé auto a on odmítl hospitalizaci. Ve svém hotelovém pokoji pak zemřel zcela sám, obklopen tajemstvími a podivnými okolnostmi, které nikdy nebyly úplně objasněny.

shutterstock 303814829

Socha Nikoly Tesly v rodném Smiljanu v Chorvatsku

Nikola Tesla

Narodil se 10. července 1856 v chorvatské vesnici Smiljan při velké bouřce. Už během dětství se od svých vrstevníků odlišoval. Býval celé hodiny zasněný, utíkal do svého vlastního imaginárního světa a realita pro něj neexistovala. 

Trpěl zvláštní poruchou, která spočívala v tom, že se mu před zrakem zjevovaly obrazy, často doprovázené silnými záblesky světla, které mu znemožňovaly vidět skutečné objekty, a vyrušovalo ho to z přemýšlení či jiné činnosti.

Studoval v rakouském Grazu i Praze, ale studium nedokončil. Poté pracoval jako elektroinženýr v Budapešti, Německu a ve Francii. V roce 1884 odjel do USA, kde spolupracoval s Thomasem Alvou Edisonem. Později byli společně navrženi na Nobelovu cenu, kterou Tesla odmítl.

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...