fbpx

Vybudujte si vlastní studnici exotických chutí přímo u vás doma! Je to nesmírně jednoduché. Jakmile si na plodu pochutnáte a zasadíte pecku do substrátu, vyroste vám rostlinka oblíbené suroviny třeba přímo na balkoně.

Zveřejněno: 14. 6. 2023

Není nutné kupovat drahé sazenice, keříky či stromy, abyste si pak vychutnali plody exotického ovoce. Tento způsob pěstování je levnější a nebudete ani tratit, když se rostlině nakonec nezadaří. Naopak z úspěšného pěstitelského výsledku budete mít ohromnou radost a o to víc vám pak budou plody ovoce chutnat. 

mango avocado shutterstock 602778689

Na vlastní plody manga nebo avokáda si sice nějakou chvíli počkáte, ale o to větší radost z nich budete mít.

Ovoce nevšední chuti – avokádo

Chuť tohoto ovoce je nevšední, někomu chutná, jiný mu nemůže přijít na jméno. Krémově zbarvená dužina máslové konzistence najde své uplatnění v salátech, raw dezertech nebo například v mexické specialitě guacamole.

Jak si vypěstovat vlastní mango? Pamatuji si tento návod... Pecku vydloubněte a očistěte. Špičatý vrchol nesmí stát ve vodě, proto do ní ponořte ten druhý konec. Zda se jedná o ten správný, poznáte podle toho, že je plochý. Abyste udrželi ve vodě jen spodní část pecky, napíchejte do jejího středu párátka nebo špejle směřující vzhůru a položte do sklenice s vodou na okenní parapet s dostatečným slunečním světlem. Nezapomeňte měnit pravidelně vodu za čistou, aby nedošlo k přemnožení bakterií a vzniku plísně. Jakmile na pecce zpozorujete prasklinu, brzy vyraší první kořínek a následně i zelený výhonek. Poté je ideální načasování zasadit ji do substrátu, a to pouze do 1/3. Na první plody si budete ovšem muset počkat až tři roky.

mango shutterstock 308898437

Kousky manga můžete ozdobit i chia puding a výtečná snídaně je na světě!

Jenom váš mangovník

Chuť manga s jistotou nemusíme sáhodlouze představovat, je báječná. Pro milovníky tohoto druhu ovoce doporučujeme vyzkoušet mangové čatní, želé či domácí nanuky. Kousky manga můžete ozdobit i chia pudink nebo je propojte s kuřecím masem, tak to mimo jiné milují Asiaté.
Způsobů, jak znásobit šance na vypěstování z pecek, existuje opravdu mnoho. Někdo doporučuje pecku pečlivě odrhnout kartáčkem, druhý ponořit do slabé lázně hypermanganu, třetí ji usadí na vlhkou vatu, jiný radí rozklepnout obal kladívkem a semeno zasadit, avšak ne příliš hluboko kvůli mohutným kořenům budoucí rostliny. V nejlepším případě zvolte kokosový substrát a dbejte na rozumnou zálivku. Někdy vyraší do měsíce, jindy můžete čekat třikrát tolik.

Kromě výše uvedených variant vyzkoušejte zasadit pecku z liči, datlí, citrónu, nebo grepu. Vždy vybírejte takové pecky, které se těší výborné kondici a nejsou scvrklé nebo seschlé. Interval k zasazení neprodlužujte a jednejte ihned po konzumaci plodu. V obchodech se dívejte po ovoci, jež není přemrzlé, jinak vám pravděpodobně nevyroste vůbec nic.

Můj experiment s ananasem 

Jako milovnice exotického ovoce jsem se rozhodla, že zkusím vlastnoručně vypěstovat ananas. Vlásky jsem opatrně ukroutila, opláchla, odstranila několik lístků a ponořila do vody (maximálně cca 1,5 cm, vodu jsem měnila denně). Nakonec to ale nedopadlo, a tak zkouším dál. Možná jsem neměla šťastnou ruku při výběru čerstvého plodu. Postup jsem získala od kamarádky, která si takto vypěstovala už několik svých ananasovníků. Já na ten svůj zatím čekám. A jaké máte zkušenosti se sázením vy?

{související

 

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...