fbpx

Vědci našli nový způsob léčby tinnitu: Přeškolení mozku 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Obávaným tinnitem, který způsobuje nepříjemné zvonění v uších, trpí miliony lidí na celém světě. Žádný osvědčený lék zatím neexistuje. Nová léčba však u mnoha pacientů příznaky výrazně zmírňuje.

Zveřejněno: 4. 4. 2024

Abychom pochopili, jak tinnitus funguje, pojďme si nejdříve vysvětlit, jak zvuk vnímají zdravé uši. Zvukové vlny vstupují do našich uší a rozkmitají ušní  bubínky. Tyto vibrace se mění na elektrické signály, které putují sluchovou dráhou do mozku. Zde se tyto elektrické signály mění na zvuk, který slyšíte. Pokud trpíte tinnitem, vaše buňky ve sluchové dráze jsou hyperaktivní. To má za následek, že váš mozek vnímá i zvuk, který pro běžného člověka neexistuje.

Nový přístup k léčbě tinnitu, který popisuje magazín Washington Post, se nazývá bimodální neuromodulace, která se zaměřuje na stimulaci mozku pomocí dvou smyslových systémů. Zařízení zvané Lenire obsahuje sluchátka a ústní část, které pacient nosí každý den jednu hodinu po dobu nejméně šesti týdnů. Sluchátka přehrávají zvuky v celé škále frekvencí spolu s hlukem na pozadí. Ústní zařízení pak vysílá mírné elektrické impulzy do jazyka. Tato kombinace pomáhá dle vědců mozku věnovat větší pozornost tónům ve sluchátkách. Mozek mezitím věnuje méně pozornosti zvuku tinnitu.

Radojevic uvedl, že jeho tinnitus už „téměř neexistuje“. Rivasová zase, že tinnitus stále slyší, ale už ji neobtěžuje. „Bylo to tak trochu jako kouzlo. Vlastně mi to změnilo život,“ řekla.

Někteří audiologové tuto technologii označují za „převratnou novinku“ v léčbě tinnitu, kterým podle odhadů odborníků trpí zhruba 15 až 20 % světové populace. „Nabízí něco zcela jiného, než co jsme kdy ve světě tinnitu nabízeli,“ řekla Gail Whitelawová, audioložka a klinická profesorka na katedře řeči a sluchu na Ohio State University. A mnoho pacientů opravdu uvádí, že je tinnitus již tolik neobtěžuje.

Kladné ohlasy

Tinnitus Bojana Radojevice zněl jako vysoké zvonění, hlasité jako křik. Šestapadesátiletý muž z Chandleru v Arizoně jej začal pociťovat v březnu 2021, a to bez jakéhokoli jasného důvodu.

Hluk Radojevicovi ztěžoval spánek, práci i jídlo. Během několika měsíců zhubl asi 25 kilogramů. Prošel cyklem standardní i experimentální léčby. Vyzkoušel přístroje s bílým šumem, které měly neustálé zvonění překrýt. Nosil naslouchátka, která mu do uší pouštěla zvuky jako tekoucí voda. Absolvoval i poradenství, které mu mělo pomoci si na zvuk zvyknout. Dokonce vyzkoušel terapii ketaminem. Nic však nezabíralo.

Standardní léčba nezabrala ani u 59leté Susan Rivasové z kolumbijské Aurory. Její tinnitus začal poté, co v roce 2002 onemocněla těžkou chřipkou, a postupem času se zhoršoval. Již více než dvacet let slyší v uchu zvuky jako zvonění, cvrlikání a různé výšky tónů. Mimo jiné vyzkoušela i experimentální léčbu, jako je hypnóza, a užívala bylinné doplňky – vše bezvýsledně. „Dostanete se do bodu, kdy byste se vzdali pravé ruky, jen abyste se toho zvuku zbavili,“ řekla Washington Post.

Radojevic a Rivasová začali využívat přístroj Lenire loni. Přístroj používali 12 týdnů dvakrát denně po dobu 30 minut. Oba zaznamenali zlepšení spánku již po jednom dni a v pravidelném používání zařízení pokračují.

Související…

Lékaři mi řekli, že se tinnitu nikdy nezbavím. Já si ho ale vyléčil, říká Peter Studeník
Milada Kadeřábková

Radojevic uvedl, že jeho tinnitus už „téměř neexistuje“. Rivasová zase, že tinnitus stále slyší, ale už ji neobtěžuje. „Bylo to tak trochu jako kouzlo. Vlastně mi to změnilo život,“ řekla magazínu Washington Post.

Emily E. McMahanová, audioložka z Anchorage, která se specializuje na tinnitus, léčila pomocí Lenire více než 200 pacientů. Některým se tinnitus zlepšil, jiní zlepšení nezaznamenali. „Lenire je nástroj, ale nemůže být jedinou součástí léčby,“ řekla Washington Post McMahanová, která nehodlá přestat doporučovat i další léčbu, jako je kognitivně-behaviorální terapie a naslouchátka, ale plánuje Lenire používat ve spojení s těmito dalšími léčebnými postupy.

Několik zařízení na výběr

Vědci vyvinuli několik zařízení, která využívají techniku bimodální neuromodulace, konkrétně přístroj Lenire, který je vysvětlen výše, a Duo, zařízení, které stimuluje zápěstí. Třetí zařízení, které dodává elektrické impulzy do krku nebo čelisti, vyvinuli vědci na Michiganské univerzitě, ale zatím není na trhu.

Tvrzení, že tato zařízení snižují závažnost příznaků tinnitu, prokázaly i studie publikované v odborných časopisech, a to na základě odpovědí na ověřené dotazníky určené k měření závažnosti tohoto onemocnění. K prokázání efektivnosti je však zapotřebí více výzkumů.

James Henry, klinický výzkumník z Portlandu v Oree, který se studiem tinnitu zabývá již více než 30 let, označil výzkumy za „přesvědčivé“, i když upozornil, že vysvětlení, proč se zdá, že tyto léčebné postupy fungují, je zatím teoretické. „U žádné z těchto metod nemůžeme vyloučit placebo efekt,“ řekl Washington Post. Pacientům, kteří díky léčbě nalezli úlevu, však bimodální neuromodulace nabízí naději na něco, po čem už dlouho touží: pocit klidu.

foto: Shutterstock, zdroj: The Washington Post

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...