fbpx

Nejen na #denoffline. Dan Dočekal píše o tom, že sociální sítě vlastně k ničemu nepotřebujeme. Nikdy. Ani ty jejich ikony na mobilu

Zveřejněno: 19. 9. 2019

V sobotu proběhne druhý ročník akce #denoffline. Zde je čtvrtý z naší série „návodů“, jak se odpojit co nejefektivněji a třeba i na dobu delší než jeden jediný den. Bezkonkurenčně nejvíc času na mobilních zařízeních trávíme v sociálních sítích. Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, ale i YouTube představují běžně i hodiny času denně. Platí to pro děti i pro dospělé a zasahuje to až 80 % populace. Pokud to myslíte vážně s digitálním detoxem a přechodem do offline, jsou sociální sítě to, co byste měli zcela určitě zrušit.

Smazat si sociální sítě, zejména Facebook, může být hodně dobrý nápad nejen s ohledem na větší množství času offline. V článku Deset důvodů, proč smazat Facebook je možné si přečíst letité důvody, proč je zrovna tato síť „velká špatná“. A nutno dodat, že rok od roku je to horší a horší. Nenechte se ale mýlit, Instagram je dnes totéž (navíc patří Facebooku). 

TIP: Deset méně či více pádných důvodů, proč si Facebook nakonec nesmažete 

Sociální sítě opravdu k životu nepotřebujete. To nejpodstatnější v komunikaci přes internet (tedy online) se stejně odehrává v přímých zprávách, náhradě dřívějšího masového SMSkování. To, že si ponecháte WhatsApp, Messenger, Skype či jiný chatovací nástroj, se dá pochopit. Trávit ale denně hodiny na Facebooku či Instagramu, řekněme si to otevřeně, opravdu nikam nevede.

Pryč s aplikacemi socek

Jakže se zbavit sociálních sítí v mobilu? Velmi pravděpodobně budete muset přistoupit na drastické opatření. Sociální sítě z mobilu kompletně smazat, odstranit jejich aplikace. Méně drastické je, že se z Facebooku, Instagramu či Twitteru odhlásíte. Jenže nové přihlášení je příliš snadné... Nakonec přesně proto udělal Facebook přihlášení do aplikace extrémně jednoduché. 

TIP: Andy Coconut: Rodiče tráví na telefonu stejně času jako my. Naučily jsme je to

Můžete si tedy smazat účty na sociálních sítích a vlastně to není až tak špatný nápad. Na druhou stranu, pokud je už máte založené, tak je nemažte. Jen je přestaňte používat a z aplikací se opravdu odhlaste, nebo je z mobilu dejte zcela pryč. Jde to vlastně taky poměrně jednoduše.

Související…

Jak na #denoffline III.: Co s mobilem v práci či na schůzce
Daniel Dočekal

foto: Shutterstock, zdroj: Den offline

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...