fbpx


Co vám asi běží v hlavě, než si svůj účet nastavíte do módu „pro smazání“. A proč tento mód není ještě žádná výhra

Zveřejněno: 6. 10. 2018

Prošli jste si Deset důvodů, proč smazat Facebook, a nakonec jste ho nesmazali? Ani jste si ho nedeaktivovali? Možná k tomu máte některé velmi dobré důvody, zejména ty uvedené dále. U některých z nich je nesmazání Facebooku omluvitelné. Některé důvody ale omlouvají nedostatek odvahy k razantnímu kroku jenom trochu.

Související…

Američané mění vztah k Facebooku. Ty mladé láká detox
Jan Handl

1) Facebook vás poměrně podstatným způsobem živí, takže ho nemůžete zrušit a musíte navíc sledovat, co se s Facebookem děje.

2) Na Facebooku jsou stále vaši přátelé, rodina, kolegové. Tohle je mimochodem jeden z těch nejpodstatnějších důvodů, proč je stále prakticky nemožné porazit Facebook a vytvořit novou rozšířenou sociální síť. Lidé prostě nepřejdou jinam.

Je v podstatě jisté, že váš profil v Messengeru stejně bude někde neviditelně udržovat vše, co jste měli na Facebooku.

3) Messenger od Facebooku používáte pro komunikaci s přáteli, rodinou či kolegy. Tady ale můžete zkusit Facebook zrušit, Messenger funguje i bez Facebooku. Ale pozor, jste stále otroky Facebooku a je v podstatě jisté, že váš profil v Messengeru stejně bude někde neviditelně udržovat vše, co jste měli na Facebooku.

4) Trpíte FOMO syndromem a nedokážete se zbavit představy, že když Facebook zrušíte, tak vám něco podstatného unikne. Skutečnost je ta, že vám neunikne nic. Ale bude to asi chtít čas, abyste na to přišli.

5) Chcete mít jistotu, co se o vás na Facebooku objevuje, co tam kdo nahrává s označením vašeho jména. Prostě si chcete hlídat soukromí. Což není až tak špatný důvod, ale nemusí to znamenat, že k tomu budete Facebook potřebovat. Možná to chce prostě přestat Facebook používat, zbytek už se dostaví časem sám.

6) Nechcete přijít o všechny ty věci, které jste za ty roky na Facebooku zveřejnili. Dobrý pokus, ale tady je asi čas upozornit, že to, co tam máte, už stejně není použitelné. Asi víte, že si to můžete všechno stáhnout. Na druhou stranu, ty roky staré věci už nikdo nikdy nenajde a neuvidí. Ani vy sami ne.

Kdokoliv, kdo vám hackne účet, získá přístup i na vaše ostatní aplikace na Facebook napojené.

7) Jste závislí na sociálních sítích, potřebujete je denně několik hodin sledovat, s napětím počítáte „Líbí“, odpovídáte na každý komentář. Pečlivě počítáte, kolik máte přátel, kdo z přátel odešel... V takovém případě je jasné, že Facebook opustit nemůžete. Jasné je ale i to, že byste se měli jít léčit.

8) Máte na Facebook napojeny účty a přehlášení do dalších služeb (třeba Spotify). To je ale jedna z věcí, kterou byste měli zrušit co nejrychleji. Nejenže je to nepraktické (stačí, když vám Facebook zablokuje účet, na Spotify se už nedostanete), ale také je to nebezpečné. Kdokoliv, kdo vám hackne účet, získá přístup i na vaše ostatní aplikace na Facebook napojené.

9) Facebook vyžaduje škola či zaměstnavatel. Což, popravdě, je zásadně špatně. Neměli by nic takového vyžadovat, vždy by to měla být „možnost“. Něco, co můžete, ale nemusíte.

Žádné soukromí na Facebooku neexistuje. Nezmění se to ani tím, že Facebook bude řídit, co smíte vidět či koho smíte vidět.

10) Pokusíte se Facebook „nastavit“ tak, aby byl více soukromý, a lépe ho použít, takže vás přejde chuť ho smazat. Tohle ale nic neřeší, měli byste to vědět. Žádné soukromí na Facebooku neexistuje. Nezmění se to ani tím, že Facebook bude řídit, co smíte vidět či koho smíte vidět (a stejně to firma dělá už i na Instagramu). Ale ano, pořád je dobré zkusit něco dělat lépe než doposud.

I když už si účet označíte do módu „pro smazání“, tak nemáte vyhráno. Musíte 14 dní vydržet a smazání nezrušit.

Je to zkrátka tak, opustit Facebook je dost podobné tomu, když se pokoušíte opustit mafii. I když už si účet označíte do módu „pro smazání“, tak nemáte vyhráno. Musíte 14 dní vydržet a smazání nezrušit. Facebook se mezitím nějakým trikem bude snažit, abyste účet nezrušili. Třeba tím, že vás přiměje se někde přihlásit (automaticky například), nebo na něco v rámci Facebooku kliknout. Odvážíte se? Který z výše uvedených deseti důvodů vás vlastně brzdí? Máte snad nějaký, na který jsme zde nepřišli?

foto: Profimedia

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...