fbpx

Odborník na sociální sítě Daniel Dočekal definuje, proč využívat největší sociální síť nemusí být vždycky tak dobrý nápad.

Zveřejněno: 5. 10. 2018

Je to takové zvláštní dilema. Hodně velké dilema, které se s postupující dobou existence Facebooku stává větším a větším. Je mnoho důvodů, proč je čas účet na Facebooku smazat a kompletně tuhle stárnoucí sít přestat používat. Ale bohužel je ještě stále mnoho důvodů, proč to nakonec neuděláte. Nejprve ale k těm důvodům, proč si Facebook smazat.

1)  Facebook zásadním způsobem určuje, co smíte a nesmíte vidět. Neukazuje vám příspěvky od přátel, skoro vůbec vám neukazuje příspěvky od stránek, kde jste se stali fanoušky.

2) Facebook zásadním způsobem šmíruje v našem soukromí a opakovaně dělá věci, které jsou nepřijatelné. Prodává i předává osobní informace, sbírá informace o uživatelích bez jejich vědomí, zneužívá fotografie, příspěvky, označování lidí, rozpoznávání obličejů

3) Facebook (ale i jiné sociální sítě) vyvolává deprese, negativní pocity, lidé se na něm přetvařují, celé je to iluze a vymyšlený svět.

4) Používání Facebooku (ale nejenom jeho) vyvolává závislost. Facebook přitom vždy dělá maximum pro to, aby ji vyvolával a posiloval

5) Informace, které nám Facebook povolí vidět, jsou záměrně algoritmicky ovlivňovány tak, aby měnily naše postoje a názory

6) Facebook se pro mladé už stal nezajímavým, pro kontakt s dětmi je použitelný stále méně, hromadné používání sociálních sítí se zmenšuje, vše přechází k chatování a komunikací spíše 1:1 nebo 1:několik, místo 1:hodně.

7) Facebook je společnost z USA a místní české zákony ji nezajímají. Ignoruje šikanu, násilí, fake news, kyberkrminalitu.

8) Facebook nemá žádnou uživatelskou podporu, nemá žádné kontakty, nelze ho nijak kontaktovat pro řešení problémů

9) Kdykoliv se Facebooku zlíbí, tak vám smaže či zablokuje účet, většinou nebudete vědět ani proč.  O vašem smazání také rozhodují algoritmy, žádní živí lidé.

10) Facebook nedokáže udržet vaše informace v bezpečí, ačkoliv neustále slibuje, že ano. Při každém selhání se omlouvá a slibuje, že nic takového se nestane. Za pár měsíců k tomu dojde opět.

facebook stavba

Rozhodli jste se účet na Facebooku smazat? Nebude to jednoduché, i tomu se Facebook bude brántit. Návod najdete v Jak smazat účet z Facebooku? Ale i pro případ smazání je tu špatná zpráva. Facebook si stejně data nechá, stejně bude udržovat váš neviditelný stínový profil. 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...