fbpx


Youtuberka a tanečnice Andrea Zítková o dni offline, o TikToku a o rodičích, kteří se díky ní i sestře připoutali víc na sociální sítě

Zveřejněno: 6. 8. 2019

Andrea Zítková alias Andy Coconut není běžná youtuberka. Netočí make-up tutoriály ani jiné ranní rutiny a vlastně ani nemusí vysvětlovat, proč je nejlepší koupit to anebo ono. Na sítích se proslavila především kvůli své zálibě v tanci, kterému se věnuje od šesti let. Ze záliby se postupem času stala profese, přestože k ní Andy stále studuje gymnázium. Její taneční videa jsou na české poměry víc než oblíbená. Na svém instagramovém profilu má Andy po čtyřech letech už víc než 300 tisíc sledujících, takže patří i do našeho žebříčku Top 100 nejsledovanějších československých influencerů.

Přestože ji sítě v podstatě živí, ví, že je dobré si občas dopřát od internetu pauzu. Andy se proto rozhodla podpořit akci #denoffline, kterou i letos pořádá magazín Flowee. Při té příležitosti jsme se jí zeptali, jak to má ona sama se závislostí na telefonu a co si o jejím působení myslí její rodiče. Ti totiž doma nemají jen jednu internetově slavnou dceru, ale hned dvě. Sestru Andy, která vystupuje pod jménem Carrie Kirsten, na youtube sleduje 334 tisíc odběratelů

Zapojila ses do kampaně Den offline. Dáváš si někdy digitální detoxy sama?

Mně se ten nápad líbí proto, že je originální. Člověk si tak zkusí, jestli bez internetu dokáže vydržet nebo ne. Já osobně mobil právě používám neustále. Pořád mám tendenci kontrolovat zprávy, jestli mi někdo nepsal, co se děje, sleduju Instagram a všechno možné.

Já jsem měla mobil, který nic neuměl, měl jen tlačítka jedna až devět. Takže jsem ho prakticky nepoužívala asi až do osmé třídy, kdy jsem dostala svůj první dotykový mobil.

Ale mimo to, co dělám na sociálních sítích, ještě také tancuju. Míváme i sedmihodinové tréninky, takže často klidně sedm nebo osm hodin na mobilu nejsem a v tu chvíli mi to vůbec nevadí. Míváme i soustředění během víkendů, ale i přes týden...

Už sis tedy někdy zkusila dát den offline cíleně?

Já jsem měla dokonce skoro týden offline. Letěli jsme na dovolenou na Kypr, kde nebyl tak úplně internet. Nešla mi tam data a musela bych si to nastavit předem, což jsem neudělala. Wi-Fi tam také spíš nefungovala. Bylo to zvláštní, vůbec jsem nevěděla, co se ve světě online děje. Ale v tu chvíli, když mám jinou zábavu a jsem někde, kde chci zároveň i vypnout, tak je to příjemné.

Takže jsi ale měla tendence přemýšlet, co se v tom online světě asi děje...

Ano, vždycky jsem dumala nad tím, že nevidím žádná stories, nic. Najednou máte pocit, že nemáte vůbec o ničem přehled. Myslím si ale, že ten pocit přežít jde. Hlavně každý najednou zjistí, jak moc je závislý na telefonu, včetně toho, že má stále tendenci něco fotit. Kolikrát zjišťuju, že třeba chci letět na dovolenou, a vybírám podle toho, kde to bude vypadat lépe na fotkách, protože to pak chci postnout...

Kdo jsou podle tebe tví fanoušci, které baví koukat na to, jak tancuješ?

Podle mě je to hodně lidí, kteří sami tancují, nebo se tomu dříve věnovali. Nebo ti, co tomu i částečně rozumí. A taky děti, které to tolik neřeší, a prostě se jim to líbí.

Myslíš, že je k tanci i inspiruješ?

Ano, snažím se. Jsem ráda, když lidi dělají i něco jiného, než aby byli neustále na mobilu.

Co si pak myslíš o TikToku? To je vlastně taky taková aplikace, na kterou se nahrávají krátká taneční videa...

Já svá videa sdílím jen na YouTubu a Instagramu. TikTok mi vadí a celkově se mi nelíbí jeho koncept. Přijde mi to zbytečné. Najednou může tancovat úplně každý a je jedno jak. Lidé to sledují a přijde jim to super.

Na druhou stranu já, když dám video na Instagram, tak to musí být čistě zatancované, musím si za tím stát. Ty tance na TikToku jsou spíše zesměšňování.

Řeší tvoji rodiče, jak často jsi na mobilu?

V situacích, ve kterých mě vidí, tak většinou mám ten telefon v ruce. My se často doma míjíme, protože oni jsou v práci, já jsem zrovna doma, nebo opačně. A když už se vidíme, tak většinou třeba při jídle. Já mám většinou v ruce mobil, koukám na stories, něco řeším, dám si jedno sousto a odepisuju.

andy 2

Mám radši, když za mnou lidi přijdou a normálně se se mnou pobaví. Myslím, že nejsem nepříjemná, říká Andy

Oni když mě takhle vidí, tak jim přijde, že jsem na tom úplně závislá, že se nevydržím bez mobilu ani najíst. Hodně to kritizují a říkají mi, že bych měla být víc bez mobilu, že s ním skoro i spím. Mám ho totiž u hlavy a pořád ho kontroluju. Ale myslím si, že oni jsou na mobilu taky hodně často. A naučili se to od nás.

Takže vám teď vlastně jdou "vaším špatným příkladem"?

Jo. Myslím, že s tím začali až poté, co jsme se sestrou začaly dělat Instagram. Rodiče mají tendenci to sledovat a na mobilu jsou taky často. Sami u sebe to ale nevidí. Naučily jsme je to.

Zajímavé, většinou se děti učí zírat do displejů od rodičů.

Dnešní děti jsou ale horší, než jsme byli my. Dnes už i šestileté děti nosí mobil do školy. Já jsem měla mobil, který nic neuměl, měl jen tlačítka jedna až devět. Takže jsem ho prakticky nepoužívala asi až do osmé třídy, kdy jsem dostala svůj první dotykový mobil, ale bez internetu. Až na gymnáziu jsem měla poprvé mobil, který měl internet.

Rodiče tedy sledují sítě, na kterých vystupujete?

Všechny. Instagram, Facebook, myslím, že mamka má i Snapchat... A ano, sledují nás.

A co na vás říkají?

Dřív to, co děláme, úplně nepodporovali, ale poslední dobou v tom vidí i nějaké výhody. Snaží se nás podporovat trochu víc. Na začátku není každý hned známý, takže když nás nikdo nesledoval, tak si mysleli, že to děláme jen tak pro pár lidí. To pro ně nebylo úplně pochopitelné.

Jak to nesou, že mají takto známé dcery? Poznávají vás lidé na ulici?

To se mi před rodiči vlastně skoro nikdy nestalo, protože spolu moc nikam nechodíme. Vlastně ani nedokážu říct, jak to vnímají. Nikdy jsme se o tom nebavili. Taťka je takový, že se k tomu nevyjadřuje, nikdy mi nic neřekne. A já se ho taky nikdy nezeptala, co si o tom myslí.

Možná toho o vás ví víc ze sociálních sítí než z toho, co si řeknete.

Mamka mi třeba ani nemusí psát denně zprávu, protože ví, kde jsem, co dělám, že jsem třeba na tréninku, takže asi žiju. Má přehled. Na sociální sítě nedáváme úplně všechno ze života.

Andrea Zítková (18)

Začínala jako tanečnice aerobiku a roztleskávačka. Později přešla k tanečnímu stylu MTV dance. Nyní tančí ve studiu United Movement pod vedením Jakuba Dvořáka. Letos natočila taneční videoklip Parallel Worlds. Na YouTube vystupuje pod jménem Andy Coconut. Je studentkou gymnázia.

Dáváme tam to, co chceme, aby viděli ostatní. Takže se pak samozřejmě doma normálně bavíme.

Museli jste už se sestrou řešit i nějaké nepříjemnosti s fanoušky?

Chodili nám zvonit před barák, nebo vyhrožovali tím, že vědí, kde bydlíme. Já už v poslední době ani nechodím ráda sama do centra, protože mi vadí, když jdu nakupovat a chodí za mnou skupinka dětí, které se vyptávají. Nebo vnímám, jak celou dobu jen přemýšlí, jestli se vyfotí, nebo nevyfotí, ale bojí se mě oslovit. Když se otočím, tak dělají, že vlastně nic...

Je to nepříjemné. Já jsem ráda, když ten člověk přijde a na rovinu se zeptá, nebo se přijde jen tak pobavit. Nemyslím si, že bych vypadala nějak nepříjemně, že se nechci bavit. Takže tohle mi vadí.

 

Všechny #flowee100 žebříčky

Související…

Museři s TikTokem okrádají děti. Ty kupují svým idolům nesmyslné dárky
Tereza Hermochová

foto: Archiv Andy Coconut, zdroj: Instagram Andy Coconut

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...