fbpx

Tentokrát píše Dan Dočekal o tom, jak omezit nesmyslné vyrušování telefonu v zaměstnání. Ať už toho vašeho, nebo kolegů

Zveřejněno: 18. 9. 2019

Už tuto sobotu 21. září proběhne #denoffline. Připravili jsme pro vás sérii „návodů“, které by vám mohli pomoct, abyste se nakonec dokázali odpojit i na dobu delší než jeden jediný den. Tentokrát jde o osm bodů, které vám a vlastně nejen vám mohou pomoci v práci.

Nejspíš se s tím setkáváte. Nejspíš vás to hodně štve. Jste na firemní poradě a někteří kolegové každou chvíli berou do ruky mobil. Nebo zapomínají vypnout zvonění a jejich mobil každou chvíli na něco upozorňuje. Celé to navíc často vypadá, jako kdyby měli obsedantně kompulsivní poruchu. Mobil berou do ruky co pár desítek sekund, aby ho vzápětí položili. 

Pro lepší den váš i vašich kolegů

Zkuste se postupně naučit následující praktická pravidla. Je dost jisté, že se budete cítit lépe nejenom vy sami, ale také kolegové v práci. A vlastně nejenom v práci, vše další můžete využít, i pokud chodíte třeba do školy. Jedno jestli jako student či učitel. 

TIP: Youtubeři nejsou tvoji kamarádi

  1. Vypínání zvonění je nesmírně praktické. Pracujete v open space? Vypněte zvonění. Sedíte na schůzce? Vypněte zvonění. Odcházíte od stolu a neberete si telefon s sebou? Vypněte zvonění. 
  2. Pokud už potřebujete vědět, zda někdo volá, ponechte vibrace. Rozhodně ale ne v momentě, kdy váš telefon leží na stole. 
  3. Vypněte si většinu upozornění (notifikací), aby telefon co nejméně vydával zvuky a obtěžoval tak vás i vaše okolí.
  4. Na poradách dávejte telefon displejem dolů. Pokud máte velké nutkání se stále dívat, tak ho na porady ani nenoste.
  5. Telefonujte tam, kde to nebude nikoho rušit. Když už musíte telefon vzít (a není to pracovní telefon a vy nepracujete jako někdo, kdo má telefonování v pracovní náplni), odejděte někam, kde to nikoho nebude rušit. Telefonujte ohleduplně, zvažte délku hovoru i hlasitost.
  6. Zvažte, zda je daný příchozí hovor opravdu nutné vzít. Bývaly doby, kdy si lidé mohli telefonovat, jenom pokud měli jistotu, že jsou u pevně umístěného telefonního přístroje. 
  7. Hlasitý příposlech do práce nepatří. A to, ani když patříte mezi tu část populace, která (neznámo proč) nedává telefon k uchu, ale nechává si ho před ústy s tím, že ostatní poslouchají, s kým a o čem se bavíte.
  8. Obtěžuje vás někdo z kolegů tím, jak užívá telefon? Nebojte se. Vezměte si ho stranu, zajděte třeba na oběd a pokuste se to probrat a najít řešení.

Napadá vás něco dalšího, co by se k osmi předchozím bodům dalo přidat? Dejte vědět.

Související…

Jak na #denoffline II.: Co s dětmi a jejich nezastavitelnou touhou zírat do mobilu
Daniel Dočekal

foto: Shutterstock, zdroj: Den offline

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...