fbpx

#denoffline: Koncert, výstavu, jídlo, posezení s rodinou a nakonec i postel. Proč většinu zážitků sdílíme přes obrazovky mobilů?

Zveřejněno: 3. 10. 2018

Jakým způsobem ovlivňuje naše závislost na digitálních technologiích naše vztahy? Náš sexuální život a výchovu našich dětí? Níže nabízíme obraz naší doby, obraz doby bezkontaktní, na sedmi snímcích, které jsou pro 21. století vystihující víc, než se odvažujeme sami sobě přiznat. Jde o sedm obrazů, které upozorňují na to, od čeho nás chytré technologie pomalu a nenápadně odvádějí.

Související…

Moderní láska: Internet mění randění. Děláme si digitální předvýběr
Tereza Hermochová

Muž a žena leží vedle sebe v posteli. Každý ve svém vlastním světě, ve své vlastní bublině, fyzicky přítomni, myšlenkami jinde. Už dávno nejsme jediní, kdo si v naší ložnici nárokuje pozornost našeho partnera. Dvoulůžko v digitální době začíná být archaickým přežitkem.

digi vek postel

Obraz první: Na dvoulůžku už zdaleka nejsou jenom dva


Slovy spisovatele a básníka Jiřího Charváta: „Máš jenom JEDNO tělo. A furt to samý. Jak dlouho myslíš, že mě bude bavit? Mně stačí kliknout tady a mám celou třídu napěchovanou kopulujícími asijskými školačkami. Jak chceš trumfnout tyhle gejši? A vůbec, proč bych tě měl chtít? Myslíš, že seš zábavnější než můj feed?“

Aby neotravovalo

Třeba si o tom, co se děje nebo neděje ve vaší posteli, potřebujete s partnerem v klidu popovídat. Jenže je u toho vaše dítě. Vrazíte mu tedy do ruky mobil nebo tablet. Třeba za vás vyřídí maily, odepíše na Messengeru a objedná nákup. Nebo se aspoň mrkne na pohádku, aby byl chvíli klid. Už od malička ho tímhle učíte, že vaše pozornost není samozřejmostí. 

 

digitalni vek2

Obraz druhý: Jak "zabavit" dítě


Držet v ručičkách telefon pak pro dítě bude stejně přirozené jako držet plyšáka. A bude se ho právem dožadovat. Když se s ním budete chtít na čemkoli domluvit, připravte se, že to bude fuška. Možná bude snazší mu poslat esemesku nebo hlasovou zprávu.

Sdílení zážitků

Vyrazit v dnešní době na akci bez mobilu pro nás začíná být nemyslitelné. Taková večerní party nebo koncert oblíbeného interpreta se bez záznamu neobejde. Často dnes celý večer prožijeme jen skrze naše malinkaté obrazovky. 

 

digitalni vek3

Obraz třetí: Party a koncerty jedině přes obrazovky


Kdo je tady pak opravdový fanoušek a kdo se jen předvádí svým vlastním fanouškům online?

Seznámení na kliknutí

Na koncertech se dřív dalo i seznámit. To během „natáčení pro fanoušky“ jde ale jen těžko. Proto seznamky v online světě zažívají revoluci. Tinder! Na jedno kliknutí můžeme získat pozornost holky, kterou by se náš pradědeček pravděpodobně bál vůbec oslovit. Ona ví, že se nám líbí. A my hned víme, jestli u ní máme šanci. 

digitalni vek4

Obraz čtvrtý: Proč si znesnadňovat život seznamováním "v terénu"?

A když to nevyjde s touhle, možná to vyjde s tou další. Je to zatraceně jednoduché. Tak proč se ve světě offline o něco snažit, když to není nutné?

Umění v datech

Tohle je fotografie, která je na sociálních sítích známější než samotný Rembrandtův obraz. Skupinka na pohled znuděných teenagerů, kteří dávají přednost obrazovce před monumentální Noční hlídkou. Na sociálních sítích je tenhle snímek označován za výstižnou metaforu dnešní doby.

digitalni vek5

Obraz pátý: Když umění zastřou data


Veřejnost se sice dohaduje, že děti možná gůglí něco k tématu, ale ten obrázek pod obrazem zkrátka ilustruje dnešní dobu. 

Rychle, než vystydne

Focení jídla je kapitola sama o sobě. Co by naše babička řekla na to, kdybychom u nedělního oběda vytáhli mobil, začali si jídlo aranžovat a fotit? A co tím vlastně chceme říct my? Jak zdravě jíme? Jak drahé a esteticky vypadající jídlo si můžeme dovolit? Jak dobří jsme v kuchyni? Jak dobře vaří naše babička?

digi vek foceni jidla

Obraz šestý: Nejdřív sdílení, pak jedení


Vždyť nám už ani nevadí, že jídlo vychladne dřív, než se do něj pustíme. Aspoň že naše fotka bude hot...  

Spolu, ale každý jinde

Tohle je snad ještě horší než koukat společně na televizi. Vzdalujeme se víc a víc. Zatímco kdysi jsme alespoň sdíleli společný filmový zážitek a pak se častovali filmovými hláškami, teď si jede každý svoje.

digi vek rodina

Obraz sedmý: Pospolu, ale každý sám


Pokud se alespoň na jednom ze snímků poznáváte, nezoufejte. Nejste v tom sami. Odpojit se (od sítí) a připojit se (k rodině, blízkým, k umění...) není tak těžké. Chce to jen trochu nadhledu. A takový #denoffline nebo třeba i část dne offline si může udělat každý sám. Kdykoli. 

foto: Shutterstock a internet

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...