fbpx

Je dobré vědět, co děti vlastně u displejů dělají a co prohlížejí. Nemusíte je kvůli tomu nechat sledovat. Někdy stačí, když se s nimi o tom pobavíte

Zveřejněno: 17. 9. 2019

Už tuhle sobotu 21. září proběhne druhý ročník akce #denoffline. Připravili jsme pro vás sérii „návodů“, na jejichž základě byste se mohli dokázat odpojit i na dobu delší než jeden jediný den. Už v knížce Dítě v síti (vyšla v dubnu 2019 v Edici Flowee) se velmi často objevuje jeden ze zásadních problémů dnešního digitálního světa. Děti se velmi obtížně dostávají od displejů. Ať už jde o mobilní telefony či počítače. Hrají hry, používají sociální sítě, dopisují si s kamarády, chatují, fotografují, natáčejí videa, sledují videa na YouTube...

Ne vždy je to škodlivé, řada z věcí, které na displejích děti dělají, jsou naučné a inspirativní, mobily jsou pro ně zásadním prostředím, kde komunikují se svými kamarády i spolužáky. Skutečnost je ale taková, že pokud denně tráví tří a více hodin s displejem, tak to není ani zdravé, ani rozumné.

TIP: Omezme dětem čas u displeje. Chybu neuděláme, radí profesorka psychologie

Jak dostat děti od displejů

Zkuste proto (pokud doma vidíte problém) využít některé z následujících pravidel a postupů. Ještě předtím se ale kriticky podívejte i na vlastní „čas trávený s displejem“. Když totiž dětem jdete špatným příkladem, tak to celé asi nikdy dobře fungovat nebude.

  1. Hodinu před spaním žádný displej – to je jedno z nejdůležitějších pravidel. Zejména u menších dětí může mít světlo z displeje nepříznivý vliv na spánek. 
  2. V noci žádný telefon. To je druhé nejdůležitější pravidlo. Dříve nebo později se vaše dítě v noci vydá kontrolovat upozornění na mobilu a ráno nebude ke vzbuzení. Sledujte velmi pečlivě, zda vaše dítě v noci netráví hodiny na mobilu. Pokud k něčemu takovému dochází, prostě mobil na noc zabavte.
  3. Žádný mobil u jídla. Žádné jídlo u počítače. Pokud snídáte, obědváte či večeříte, není vhodné u toho používat mobily. Stejně tak je zásadně nevhodné si nosit jídlo k počítači. Mobil nepatří do ruky ani v restauraci na výletě. Naučte se v takových situacích vypnout na mobilu zvonění a na stůl ho pokládat displejem dolů.
  4. Mobil ani tablet nepatří do auta, vlaku ani autobusu. Necháte-li dítě při jízdě autem na výlet sledovat mobil, může to mít opět nepříznivý vliv na jeho zdraví. 
  5. Pravidelně nepravidelné přestávky jsou velmi užitečná věc. Děti by byly schopné vstát v šest ráno, začít hrát některou z her, jako je Fortnite či Minecraft, a nechtít skončit ani s blížící se půlnocí. Hlídejte, jak dlouhé jsou úseky s displejem, a pravidelně je přerušujte.
  6. Vyrovnávejte čas s displejem časem offline, hlavně takovým, kde je dostatek pohybu.
  7. Sledujte, co děti dělají v mobilu i počítači, pomocí softwaru či aplikací. Hlavně zjistíte, kolik času tím tráví, ale i jaké aplikace používají nejvíce, kam na internetu chodí. Není zde ani tak podstatné čas a aplikace strojově omezovat, děláte to proto, abyste věděli, kdy je nutné zasáhnout a najít dítěti jinou zábavu.
  8. Čas strávený společně je nejdůležitější a rozhodně na to nezapomínejte. Popravdě, můžete spolu čas od času hrát i nějaké hry na počítači či mobilu. Můžete se od dětí naučit spoustu nových věcí. Ptejte se jich, co zajímavého viděly na YouTube či Instagramu, co je zaujalo, co se jim líbilo i nelíbilo. Pokud je ale chcete dostat pryč od displeje, musí jít o společné aktivity v tom světě „tam venku“. Offline světě.
  9. Neodkládejte děti k obrazovkám a displejům. Platí to nejenom o mobilech či počítačích, ale i o televizní obrazovce.
  10. Když už se nedaří dítě dostat pryč od mobilu, využijte toho. Naučte ho používat mapy či navigaci. Hrajte s ním hry využívající augmentovanou realitu. Společně se učte fotit a točit videa. Ukažte mu, jak na mobilu číst knihy, vyhledávat informace, číst časopisy a noviny, učit se nové věci na YouTube. 

 TIP: Na co všechno přijdete, když se jeden jediný den snažíte být offline

Pamatujte. Tvrdé zákazy málokdy něco řeší. Čím je dítě starší, tím horší to navíc bude. Vytvořit správné návyky je proto nutné už v raném věku.

Související…

Jak na #denoffline I.: Konec teroru, vypněte všechna upozornění na mobilu
Daniel Dočekal

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...