fbpx


#denoffline: Daniel Dočekal o tom, proč je tak těžké se odpojit z online světa, v němž vlastně ani nevíte, co se děje s daty vaší karty (a party)

Zveřejněno: 1. 10. 2018

Je dobré experimentovat, zkoušet a zkoumat. Zejména pokud jde o #denoffline a jeden jediný den, kdy byste měli zůstat odpojení. Zjistíte řadu věcí, které dost hodně ukazují, že online je až příliš nevyhnutelnou součástí našich životů. Je navíc dost pravděpodobné, že jste #denoffline nedali. K čemuž je dobré dodat, že to není nic, za co byste se měli stydět.

Související…

Dvanáct způsobů, jak zabavit sebe i své děti offline
Klára Ponczová

Být offline, pokud musíte pracovat a nejste čistě manuálně pracující, je vlastně dnes nemožné. Musíte se dostat k e-mailu a v tu ránu #denoffline nedáte. Nemluvě o tom, že možná potřebujete internet pro práci samotnou. Internet je totiž dnes hlavně dálnice, po které proudí data.

Problém se objeví i v okamžiku, kdy poprvé pípne Messenger nebo jiné chatovátko.

Pracovně zcela určitě zjistíte, že odstřižení od internetu by znamenalo, že ten den spoustu věcí prostě neuděláte. A co neuděláte dnes, to budete stejně muset udělat později. Nemáte-li zrovna naladění na fantastickou jednodenní prokrastinaci, tak je tu další důvod, proč ten #denoffline prostě nedáte.

Jak se udržet

Problém se objeví i v okamžiku, kdy poprvé pípne Messenger nebo jiné chatovátko. Můžete ten den počkat, ale může to také znamenat, že vám tam píše zrovna někdo důležitý, blízký a posílá něco podstatného. Chatovátka dnes nahradila SMS tak silně, že si možná ani nevzpomenete, že byste si mohli psát přes SMS. Nebo ani to ne?

Nutkání použít check-in na Foursquare/Swarm či Facebooku je nakonec jedna z těch nejjednodušších věcí. Tady se offline udržíte dost snadno. Nakonec, on vám ten Swarm umožní se „čeknout“ o den později.

Pohodlí meteoradarů a krátkodobějších předpovědí bude prostě chybět.

V okamžiku, kdy se budete chtít podívat na počasí, tak to také bude napínavější. Nakonec si ale vzpomenete, že se můžete podívat v televizi či teletextu (ano, tahle věc také pořád existuje). Ale nebude to ono, pohodlí meteoradarů a krátkodobějších předpovědí bude prostě chybět.

Zkusit to „postaru“

Být offline jde nejlépe na cestách, takže vyrazíte někam na kole nebo autem. Ale tam také narazíte. S fotkami, protože dnes skoro všichni fotí na mobilech, a tím okamžitě porušíte #denoffline. Nebo ne? Ale proč to nakonec nezkusit postaru s klasickým nebo digitálním foťákem.

Co si navíc počít s výletem na kole, kde si výkony měříte chytrými hodinkami nebo něčím jako Strava v mobilním telefonu?

Stejný problém při výletu bude s navigací, tu jste asi taky zapomněli připravit na offline (nebo to vůbec neumí) a opět porušíte #denoffline. V průběhu výletování nebudete smět použít ani vyhledávání ani Mapy. Což bude problém, přeci jen chcete zjistit, co je v okolí, kam se ještě podívat. Je dost jisté, že v autě ani na kole už papírové mapy a atlasy nemáte.

Co všechno je online

Co si navíc počít s výletem na kole, kde si výkony měříte chytrými hodinkami nebo něčím jako Strava v mobilním telefonu? Jeden den neměřit? Ale to vám ty kilometry prostě budou chybět! No a co když chcete zjistit, jak se někam dostat vlakem či autobusem a kdy vám to jede? Jízdní řády (a vyhledávání vůbec) prostě s #denoffline moc dohromady nejde.

Problém nastane i v okamžiku, kdy dětem budete muset vysvětlit, že dnes prostě YouTube nefunguje.

Zrada se projeví i u Spotify, Netlixu, O2 TV, HBO GO. Hudba a filmy jsou dnes hlavně online. Takže pokud jste při práci závislí na hudbě ze Spotify, tak ten den bude peklo. Ale možná ještě najdete ty zásoby MP3, co máte někde v počítači. Problém nastane i v okamžiku, kdy dětem budete muset vysvětlit, že dnes prostě YouTube nefunguje.

Možná nejméně náročné bude odstřihnout se od Facebooku, Twitteru. Snapchatu či jiných sociálních sítí. Jak pro koho samozřejmě, někdo to nedá. Někdo to udělá tak napůl, bude občas po očku koukat, co tam lidé píší, ale vyhne se psaní příspěvků i reakcím. Nakonec je to jenom jeden den... Být to déle, bylo by to peklo. Celé je to dost podobné dětskému „bobříku mlčení“.

Bez zpráv i bez topení

Na problém narazíte i u her. Fortnite, GTA V, Minecraft, Word of Warcraft, CS:GO, World of Tanks a desítky dalších populárních her jsou dnes online. Bez připojení se neobejdete, hrajete je prakticky vždy s dalšími lidmi.

Špatná zpráva je, že ten den nesmíte spustit chytrý vysavač, používat hlasové povely pro Alexu či Google Home.

Špatná zpráva je, že ten den nesmíte spustit chytrý vysavač, používat hlasové povely pro Alexu či Google Home. Možná byste měli odpojit i Netatmo ovládání topení, což je nakonec lépe nedělat, co kdyby to přestalo fungovat.

Co platební karta?

V ještě něčem vám online bude hodně chybět. Pokud máte dobře vytvořený návyk číst online zpravodajství. Je to asi stejně návykové jako konzumování věcí na sociálních sítích. Takže hodně. Sorry jako, ten #denoffline je opravdu nepříjemná záležitost.

Chtěli jste ten den něco zaplatit platební kartou? Možná byste neměli, protože jste se právě vydali zpět online (tolerováno budiž použití klasických platebních mašinek v obchodech). Navíc je dost dobře možné, že máte ty některé hyper moderní karty, co jsou opravdu jenom online. Nebo máte platební kartu „nahranou“ v mobilu. Ona závislost na čistém online nebo něčím s tím souvisejícím začíná vypadat dost děsivě, nemyslíte?

Ty „chybějící“ sociální sítě vlastně nejsou nakonec ani tak moc chybějící.

Určitě nám dejte vědět, na co jste narazili při snahách být #denoffline vy. Jak jste si ten den užili? Své příběhy a fotky (samozřejmě ty pořízené v offline režimu) nám posílejte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Nejoriginálnější nápady oceníme!

PS: Chcete vědět, jestli autor dal #denoffline? Tak pokud nebudeme počítat zapnutí Stravy pro denní dávky na kole a práci, co musela být hotová, tak vlastně ano. Ty „chybějící“ sociální sítě vlastně nejsou nakonec ani tak moc chybějící.

foto: Shutterstock, zdroj: Den offline

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...