fbpx

Influenceři dávají na sociální sítě fotky, prohnané desítkami grafických filtrů. Děti pak mají problém si zvyknout na "syrový" vzhled.

Zveřejněno: 28. 7. 2018

Děti jsou pod neustále narůstajícím tlakem – očekává se od nich, že budou neuvěřitelně až nadpozemsky krásní. Stejně tak, jako jejich idoly v sociálních médiích, kteří ovšem svou veřejnou podobu prohánějí přes desítky filtrů na Instagramu, Hipstamaticu, Snapseedu, nebo (ti retrohipsteři) přes Photoshop. Až 62 procent dětí ve věku 15–16 let má totiž pocit, že díky sociálním médiím musí vypadat daleko líp – zjistil to výzkum charitativní organizace YMCA.

Související…

Sociální sítě opravdu mohou zvýšit deprese. Hlavně u žen
Kateřina Hájková

Když si fotíte selfie, často se vám to povede až na desátý pokus, protože ne z každého úhlu vypadáte dobře. A i potom socnetové celebrity postují jen ty, na kterých vypadají co nejlépe, což při použití všech filtrů nemusí být zrovna realistická představa. A spousta mladých lidí má pak zmatek v hlavě ohledně toho, jak má vlastně normální tělo vypadat.

Není nic špatného na tom, když se chceme ukázat z toho nejlepšího úhlu, ale nesmíme se přestat mít rádi, když někdy vypadáme trochu hůř.

YMCA mluvila s více než 1000 dětmi o tlaku na „dokonalý vzhled“. Až 58 % mladých ve věku od 11 do 16 let totiž označuje hvězdy Instagramu a Facebooku za své vzory a to, jak vypadají, považují de facto za standard. A přestože například Facebook je legální až od 13 let, ve věku 11 až 12 let je to už 43 % dětí.

Už žádné filtry

YMCA se spojila s firmou Dove v rámci kampaně Be Real, která nabádá lidi k tomu, aby přestali editovat své fotografie. Dalším značkám pak vyčítají, že nepropagují zdravou a realistickou podobu těla. „Všichni jsme vinni, protože na sociální média dáváme pouze ty fotky, kde se sami sobě nejvíc líbíme,“ řekla Denise Hatton, výkonná ředitelka YMCA. Dnešní standardy krásy, které diktují sociální média, jsou podle ní naprosto nedosažitelné. Díky nim se také cítíme neustále provinile, protože běžná lidská těla tak prostě nemůžou nikdy vypadat. Což může mít z dlouhodobého hlediska velmi negativní dopad na psychické i fyzické zdraví, zvláště pak u dětí.  „Není nic špatného na tom, když se chceme ukázat z toho nejlepšího úhlu, ale nesmíme se přestat mít rádi, když někdy vypadáme trochu hůř.“

foto: Profimedia, zdroj: Daily Mail

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...