fbpx

Touha po zábavě u mladých je díky možnostem obrovská, stále stejné fotky, memy a videa ale už nestačí

Zveřejněno: 18. 10. 2020

Dítě soustředěně hledící do mobilu a dotýkající se displeje zdaleka nemusí být dítě zabavené a něčemu se věnující. Možná se právě nekonečně nudí a zoufale hledá něco, čím by se zabavilo. Neomezený přístup k internetu a stálá přítomnost mobilních telefonů neznamená, že mládež nezažívá nudu. Zažívá jen nudu novou, telefonní.

Nejvíce se prý na internetu a mobilech nudí generace označovaná písmenem Z, tedy ti, co se narodili někdy mezi lety 1998 až 2010. Mládež blížící se dospělosti a nejvíce závislá na telefonech, sociálních sítích, aplikacích a internetu. Děti, které na mobilních telefonech vyrostly, které ale také ukazují, jak složité to budou mít nastupující generace.

„Telefonní nuda“ je když…

Může se to zdát absurdní – nudit se s tolika příležitostmi v telefonu pro zabavení se. Facebook, Snapchat, Instagram, YouTube a celý internet na dosah prstu. Přesto je časté, že mládež s telefonem v ruce bezcílně přepíná mezi aplikacemi a nenachází nic, co by ji zabavilo. Tradiční prokrastinační nástroje už nezabírají.

Dnes už z řady studií víme, že sociální sítě vyvolávají závislost a deprese. Jedním z důvodů je právě ona neschopnost najít něco nového.

Důvod je vlastně prostý. Tisíckrát opakované totéž už nestačí. Stále stejné fotky, stejné memy, opakující se videa. Něco, co bylo nové a atraktivní před rokem, se s odstupem času a opakováním stává nudným, známým až otravným. Digitální zábava, po které navyklý mozek tak touží, se už nedostavuje.

Je to hodně podobné tomu, co zažívaly předchozí generace v podobě bezcílného přepínání televizních kanálů či stanic na rádiu. Jen s tím rozdílem, že dnes je touha být zabaven bez vlastního přičinění, fyzické aktivity, či snad dokonce osobního kontaktu mnohem silnější, píše Daily Beast.

Z aplikace do aplikace

Daily Beast zmiňuje, že unuděný mládežník na mobilu otevře dvacet až třicet aplikací denně. Doufá, že v některé z nich konečně najde něco, co by ho zaujalo, uspokojilo a začalo bavit. Pohyb v kruhu mezi desítkami aplikací může být spouštěčem deprese, ale stejně tak cestou vedoucí ven ze závislosti na mobilu. Pro některé ze znuděných je to spouštěč k tomu, aby začali hledat zábavu jinde, mimo sociální sítě a mobilní aplikace. Někdy je to i cesta, jak se vrátit ke kořenům a začít snít s otevřenýma očima.

Určitým způsobem to ale kazí tvůrci aplikací, jako je Facebook. Věnují obrovské úsilí vývoji aplikací, jež pomocí svých algoritmů vytváří návyk, snaží se za každou cenu udržet uživatele zapojeného, klikajícího, dávajícího lajky, takového, jenž se pořád víc a víc snaží dohlédnout na konec nekonečného toku zpráv. Je to ostatně logické: Facebook a ostatní mají na klikání svých klientů postavený byznys a samozřejmě nechtějí, aby lidé mizeli z jejich dosahu.

Deprese (z) rolování

Dnes už z řady studií víme, že sociální sítě vyvolávají závislost a deprese. Jedním z důvodů je právě ona výše zmíněná neschopnost najít něco nového, dalším třeba pocit zmařeného (nekvalitního) života vyvolaný pohledem na záplavy dokonale upravených fotografií a zdánlivě šťastných profilů.

Ona nově registrovaná, nezměrná „telefonní nuda“ může být i prospěšná. Mládež přeci jen začne trávit čas „smysluplně“.

Byl to nakonec i sám Facebook, který uznal, že jeho nadměrné a „špatné“ užívání škodí. Bohužel uživatelům doporučil užívat Facebook ještě více, jen s poznámkou, aby užívání doprovodili i „smysluplně stráveným časem“.

Takže to vlastně vypadá, že ona nově registrovaná, nezměrná „telefonní nuda“ může být i prospěšná. Mládež přeci jen začne trávit čas „smysluplně“. Byť možná není snadné zkraje rozpoznat, u koho se to doopravdy povede.

Související…

Proč by vlastně měl Facebook vyrábět "dobro"?
Jaromír Hasoň

foto: Shutterstock, zdroj: The Daily Beast

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...