fbpx

Není to jen bolest od jehly: Proč po covidové vakcíně bolí rameno a jak ho rozcvičit 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Kromě mírné teploty, zimnice, únavy, bolesti hlavy nebo svalů je jedním z nejobvyklejších vedlejších účinků covidových vakcín intenzivní bolest ramene. Důvodem je zánět svalu způsobený jehlou. Ten se ale dá rozcvičit jemnými pohyby

Zveřejněno: 14. 7. 2021

Bolest ramene se samozřejmě neobjevuje jen po vakcinaci proti covidu-19. Běžná je i u ostatních očkování, třeba i proti chřipce. Kolem místa vpichu se může objevit zarudnutí a otok, ani to ale není důvod k panice. Jde totiž o běžnou reakci svalu na narušení jehlou.

V podstatě se vlastně jedná o drobné zranění, proti němuž se tělo brání lokálním zánětem (proto to zarudnutí, horkost a otok). Americký magazín Prevention, který se věnuje zdraví a nejnovějším poznatkům v medicíně, nedávno popsal způsob, jak si od bolesti ulevit.

Když sval otéká a bolí

Vakcíny proti novému čínskému koronaviru se vstřikují do svalu paže, konkrétně do deltového svalu. „A jádrem problému, který působí následnou bolest, je fakt, že injekce může ve svalu podnítit tvorbu drobných trhlinek, jejichž existence vede ke vzniku zánětu v okolí místa vpichu,“ vysvětluje pro Prevention Jamie Alanová, docentka farmakologie na Michiganské státní univerzitě. Právě kvůli zánětu je rameno po jeden či dva dny oteklé, bolestivé a citlivé na dotek.

Zatímco bolest ramene je tedy reakce svalu na vpich jehlou, bolest ostatních svalů je odrazem práce vakcíny.

Po očkování mohou bolet i jiné části těla, především svaly, zde je ale už důvod jiný než u ramene. „Znamená to, že imunitní systém dělá to, co by dělat měl – reaguje na vakcínu,“ vysvětluje Aline Holmesová, klinická docentka na Rutgers Univesity School of Nursing v New Jersey. Zatímco bolest ramene je tedy reakce svalu na vpich jehlou, bolest ostatních svalů je odrazem práce vakcíny, která přiměje tělo, aby si myslelo, že je vystaveno nemoci covid-19. Imunitní systém proto vysílá buňky bojující proti infekci, aby na vnímanou (ale neexistující) hrozbu reagovaly, což vede k příznakům podobným samotnému onemocnění.

Paži je třeba prokrvit

Zatímco bolestí svalstva, které vznikly jako následek reakce imunitního systému na domnělou hrozbu, se nezbavíte (musíte je vyležet jako nemoc a dopřát tělu odpočinek), od bolavého ramene si můžete pomoci poměrně jednoduše. Základem je protáhnout svaly stažené lokálním zánětem. Jak? To na Prevention vysvětluje Irvin Sulapas, sportovní lékař z Baylor College of Medicine v Houstonu. „Má to stejný důvod jako protažení po náročném tréninku. Strečink podpoří průtok krve do oblasti, a tím sníží bolestivost a citlivost.“

I když bolest ramene většinou pomine do jednoho až dvou dnů, je rozumné nechat si vakcínu aplikovat do nedominantní paže.

Samozřejmě byste měli zvolit vhodnou aktivitu, jíž rozhodně není energické cvičení nebo zvedání nejtěžších činek, jaké v posilovně najdete. Na druhou stranu byste paži neměli příliš ulevovat, ale snažit se ji zapojovat do běžných úkonů, které s ní provádíte každý den. Přirozené pohyby uvolnění zaníceného svalu napomohou. Kromě toho mohou pomoci také jemné krouživé pohyby nejprve jen rameny, posléze i celými pažemi, případně jemné protažení ramene tak, jak jste běžně po cvičení zvyklí.

I když bolest ramene většinou pomine do jednoho až dvou dnů, je rozumné nechat si vakcínu aplikovat do nedominantní paže v případě, že by vás citlivost zvýšeně omezovala. Pokud je bolestivost silná a společně s ní se objevují i další symptomy, jako je horečka nebo zimnice, uděláte nejlépe, když si odpočinete a s procvičováním paže počkáte do dalšího dne, až se situace zklidní. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) také doporučuje ledovat oblast chladnými obklady.

Související…

Ve Spojených státech už se smí očkovat děti od 12 let. Zase zvítězil Pfizer
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Prevention

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...