fbpx

Než zemřete, proběhne vám před očima celý život 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Kanadským vědcům se náhodou podařilo získat záznam toho, co se v lidském mozku děje před smrtí. Podle něj začnete vzpomínat a v krátkém okamžiku se vám před očima jako před obrazovkou přehraje celý život.

Zveřejněno: 10. 3. 2022

BBC na svých stránkách informuje o zajímavé „nehodě“, díky níž badatelé z kanadského Vancouveru získali unikátní záznamy toho, co v lidském mozku probíhá těsně před smrtí. Tým vědců se pustil do měření mozkových vln 87letého pacienta s rozvinutou epilepsií, ten ale během neurologického zkoumání utrpěl smrtelný infarkt a nabídl jim tak nečekaný pohled do umírajícího mozku.

Co se děje v mozku umírajícího

Ukázalo se, že během 30 sekund před smrtí a po ní mozkové vlny sledovaly stejné vzorce jako při snění nebo vybavování si vzpomínek. Taková mozková aktivita by mohla naznačovat, že v posledních chvílích života skutečně může dojít ke konečnému připomenutí si toho, co během něj člověk prožil. Alespoň tak si to vyložili vědci, kteří své závěry shrnuli ve studii, jež vyšla koncem února tohoto roku v magazínu Frontiers in Aging Neuroscience.

Není možné s jistotou potvrdit, že dostaneme šanci se před smrtí rozloučit se svými blízkými nebo s těmi nejkrásnějšími zážitky. Pokud bych měl filosofovat, tak bych odhadoval, že v posledním okamžiku mozek připomene spíše ty pěkné věci než ty ošklivé.

Podle toho, co BBC sdělil spoluautor studie, neurochirurg Ajmal Zemmar, působící aktuálně na University of Louisville, se jedná o vůbec první záznam toho, co se v mozku děje před smrtí. „Byla to vlastně úplná náhoda, neměli jsme vůbec v plánu provést takový experiment nebo zaznamenat takové signály,“ komentoval.

Pro každého je nezapomenutelné něco jiného

I přesto podle Zemmara stále není možné s jistotou potvrdit, že dostaneme šanci se před smrtí prostřednictvím vzpomínek rozloučit se svými blízkými nebo s těmi nejkrásnějšími zážitky. „Pokud bych měl filosofovat, tak bych odhadoval, že v posledním okamžiku mozek připomene spíše ty pěkné věci než ty ošklivé,“ mínil s tím, že se ale jedná o pouhé dohady a že nezapomenutelné věci jsou pro každého člověka jiné, a proto se někomu mohou zobrazit i záležitosti, které ho silně zasáhly negativním způsobem.

Kdy vlastně končí život?

Studie vyvolává otázky, kdy přesně končí život – zda tehdy, když přestane bít srdce, nebo teprve poté, co službu vypoví i mozek. Vzpomínání totiž v mozku epileptického pacienta pokračovalo ještě 30 vteřin poté, co jeho srdce dotlouklo. Podle doktora Zemmara však z této zkušenosti nelze vyvozovat širší závěry, protože se jedná o dosud neprobádanou oblast, a navíc data, která o ní vypovídají, se badatelům do rukou dostala úplnou náhodou.

Čeká se na další lidský případ

Podobně hovoří snad jen záznamy z roku 2013, kdy si vědci podobného fenoménu všimli na umírajících potkanech. Zemmar BBC řekl, že podobnosti mezi dvěma studiemi jsou úžasné. Nyní ovšem společně se zbytkem týmu doufá v potvrzení jejich závěrů dalším lidským případem. „Myslím, že v celém tom zážitku blízké smrti je něco mystického a duchovního. Taková zjištění jsou právě těmi okamžiky, pro které vědci žijí,“ sdělil BBC závěrem.

Související…

5 věcí, kterých umírající před smrtí nejčastěji litují
Michal Čagánek

zdroj: BBC

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...