fbpx

Opatření by bojkotoval i Hitler: Jak reagují lidé s temnou osobností na pandemii 1 fotografie
Hitler by paradoxně na protivládní protesty v Německu přišel zřejmě také (Zdroj: Profimedia)

V rámci studie byli testováni narcisté, manipulátoři i psychopati. Šlo o to zjistit, jak se chovají v krizi vůči zbytku společnosti. Některé temné osobnosti by dokonce pomáhaly, jiné dál škodily, ale vždy si jdou za svým vlastním sobeckým cílem

Zveřejněno: 30. 1. 2022

Ačkoliv pandemie zasáhla prakticky všechny, ne každý člověk na její dopady, jak můžeme ostatně vidět i u nás v Česku, reaguje stejným způsobem. Americká studie se snažila popsat, jak jednotlivé osobnostní typy reagují na zátěž, kterou pandemie představuje. Podle výzkumu například sadisté a psychopati ignorují opatření, která se běžným lidem zdají logická.

Kdo je "temná osobnost"

Studie se zaměřila právě na lidi, kteří mají z psychologického a psychiatrického hlediska temnou osobnost. Tyto jedince ve své práci nazvané Temná triáda osobnosti: narcismus, machiavellismus a psychopatie v roce 2002 poprvé popsali Delroy Paulhus a Kevin Williams z katedry psychologie University of British Columbia ve Vancouveru. Do této skupiny temných osobností tedy patří narcisté, kteří mají přehnaný zájem jen sami o sebe, pak také machiavellisté či manipulátoři, kteří dokážou využívat ostatní pro svůj vlastní prospěch, a jsou zde zastoupeni také psychopati, kteří nemají strach, jednají bez skrupulí, ale jsou charismatičtí a výřeční.

Ti, kteří byli označeni za sadisty či psychopaty, během pandemie nijak nestrádali. Pandemii dokonce vnímají pozitivně.

Někdy je temná triáda doplněna ještě o sadisty, kteří se vyžívají v nepříjemných stavech jiných lidí, libují si v ponižování a agresivitě k druhým lidem. V dějinách je mnoho osobností, které se kvalifikují do temného osobnostního profilu. Může to být třeba Adolf Hitler nebo americký vrah a zločinec Charles Manson a mnoho "osobností", které bychom mohli do této skupiny bez uzardění zařadit, se najde i ve veřejném životě u nás. Nejsou to totiž jenom šílení vrazi. Magazín ScinceAlert připomíná, že jde třeba i o "běžné" politiky, právníky, lékaře či byznysmeny.

Pandemie je prostě baví

Výzkumníci se tedy soustředili na to, jak lidé s temnou osobností na situaci, kterou zažíváme prakticky od března 2020, reagují. „Naše zjištění naznačují, že zejména v počátečním období pandemie cítili lidé s temnou osobností velmi silné emoce. A jednalo se o extrémně pozitivní, ale také velmi negativní pocity,“ konstatují autoři studie ve své zprávě zveřejněné v listopadu 2020.

Sadisté se vyžívají ve věcech, které nepřináší společnosti dobro.

Vědci především zjišťovali, jaké mají lidé s temnou osobností během pandemie covid-19 postoje k doporučení dodržovat vlastní hygienu či dezinfekci různých míst, kterých by se mohli dotýkat ostatní lidé. Účastníci vyplňovali online dotazník o pocitech, myšlenkách a chování. Další část dotazníku byla věnovaná psychologickému vyšetření, které měří temné stránky osobnosti, a účastníci prošli také testem sadistických sklonů.

Lidé, kteří mají osobnost spíše narcistickou, nebo manipulátoři podle výsledků výzkumu hodně strádali kvůli otřesům sociálního chování celé společnosti. To, že byl omezen styk lidí a potkávání, na ně zapůsobilo nezvykle negativně. Ovšem ti, kteří byli označeni za sadisty či psychopaty, během pandemie nijak nestrádali. Pandemii dokonce vnímají pozitivně. Ukázalo se, že mnohem méně uznávali všeobecně doporučené chování, jako je mytí rukou, nebo opatření, jako je čištění ploch pomocí speciálních antivirových prostředků například v obchodě nebo hromadné dopravě.

Dezinfikovat? A proč?

Závěr experimentu byl takový, že čím více má člověk sklony k narcismu nebo psychopatii, tím méně se řídí doporučeními k dezinfekci povrchů náchylných k přenášení viru, nebo rukou. Takoví lidé se tedy neobtěžují třeba vydezinfikovat po použití nákupní košík nebo si nasadit ochranné rukavice, aby zamezili šíření viru. Chování, které přináší prospěch ostatním, je tedy  absolutně nezajímá. „Může to být proto, že sadisté se vyžívají ve věcech, které nepřináší společnosti dobro,“ konstatují autoři studie.

Narcisté spoléhají na zpětnou vazbu od ostatních, aby podpořili svůj obraz, a manipulátoři dokážou mistrně využít ostatní ve společnosti, aby si splnili svoje cíle.

Naopak manipulátoři měli z nemoci covid-19 větší strach a raději se stáhli do sebe. Na druhou stranu lidé s narcistickými sklony se mnohem více zapojili do pomoci těm, kteří byli pandemií nějak postiženi. To zní, jako by se z narcistů stali náhle dobrodinci, ale podle předchozí studie se to dá vysvětlit tak, že tímto chováním jenom chtějí docílit toho, aby je ostatní lépe ohodnotili. Sledují tím tedy jenom svůj osobní prospěch.

Narcisté spoléhají na zpětnou vazbu od ostatních, aby podpořili svůj obraz, a manipulátoři dokážou mistrně využít ostatní ve společnosti, aby si splnili svoje cíle. Tyto dvě skupiny s "temnou osobností" prožívaly kvůli pandemii mnohem častěji negativní emoce a vnímaly ji jako ohrožující situaci. To proto, že narcisté a manipulátoři projevují svoje sklony na stabilních sociálních strukturách, aby byli schopni uspokojit svoje cíle. Proto reagují špatně na nestabilitu ve společnosti.

Vzhledem k tomu, že svět zřejmě čekají v příštích desetiletích další otřesy, jako jsou změna klimatu nebo nedostatek ropy, je podle vědců důležité vědět, jak budou jednotlivé typy osobností na sociální nepokoje reagovat. Tato studie je tedy podle magazínu ScienceAlert dobrým výchozím bodem, na co bychom se měli připravit.

Související…

Zkoušíte všem neustále zvedat náladu? Vaše toxická pozitivita víc škodí, než pomáhá
Kateřina Hájková

foto: Profimedia, zdroj: ScienceAlert

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...