fbpx

Vakcína proti covidu zabírá méně u těch, kteří berou běžné léky na střevní potíže 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Lidé, kteří trpí ulcerózní kolitidou nebo Crohnovou chorobou a léčí se infliximabem, nemusí mít dostatečnou imunitní odpověď na vakcínu

Zveřejněno: 30. 5. 2021

Vakcíny proti koronaviru můžou mít problém. Ani ne tak se samotným virem jako s jinými léky. Výzkum vědců z University of Exeter prokázal, že lidé, kteří užívají běžně předepisovaný lék na zánětlivé onemocnění střev, by neměli předpokládat, že jsou chráněni po první dávce vakcíny proti koronaviru. Rozsáhlá studie totiž zjistila, že mnoho z respondentů léčených infliximabem mělo špatnou protilátkovou odpověď.

Výzkum měřil protilátkové odpovědi po očkování vakcínami Pfizer/BioNTech nebo AstraZeneca u 865 lidí léčených infliximabem. To je biologická látka, jež účinkuje proti faktoru způsobujícímu nekrózu nádorů. Tato látka je předepisovaná přibližně dvěma milionům lidí po celém světě. Jednou ze značek, pod kterou se infliximab prodává, je například lék Remicade. Tyto léky mohou obecně snížit účinnost vakcíny a zvýšit riziko infekce.

Lidé léčení infliximabem měli významně nižší koncentrace protilátek proti nemoci covid-19 ve srovnání se 428 lidmi, kteří užívali alternativní léčbu.

Dokument publikovaný v časopise GUT je výstupem ze studie CLARITY financované britským Národním institutem pro výzkum zdraví (NIHR) a organizací Crohn's and Colitis UK. Výzkum odhalil, že lidé léčení infliximabem měli významně nižší koncentrace protilátek proti nemoci covid-19 ve srovnání se 428 lidmi, kteří užívali alternativní léčbu, konkrétně lék vedolizumab.

Málo protilátek

Pokud má být vakcína proti nemoci covid-19 účinná, musí vyvolat dostatečný počet protilátek zaměřených na viry, aby se zabránilo jakékoli následné infekci. Po jedné dávce vakcíny si pouze asi třetina účastníků (103 z 328) léčených výlučně infliximabem vytvořila adekvátní hladiny protilátek proti koronaviru tak, aby byla vakcína považována za účinnou. U účastníků současně užívajících infliximab a imunomodulátory byly hladiny protilátek po jedné dávce vakcíny ještě nižší. Pouze 125 z 537 splnilo prahovou hodnotu pozitivního testu na protilátky.

V podskupině lidí, kteří byli dříve infikováni koronavirem, a také u několika sledovaných pacientů, kteří již měli druhou dávku vakcíny, došlo k významnému nárůstu protilátkových odpovědí vyvolaných vakcínou. Na základě těchto pozorování dospěli vědci k závěru, že osoby užívající léky proti zánětu střev by měly být považovány za prioritní pacienty druhé vakcinace.

Nebezpečí utlumené imunity

Studie CLARITY zkoumala 6 935 pacientů s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou z 92 britských nemocnic v období od září do prosince 2020. Vědci zjišťovali dopad léků na citlivost na koronavirus a ochrannou imunitu, která následuje po nakažení nebo očkování.

Infliximab tlumí imunitní systém před infekcí koronvirem, což potenciálně zvyšuje riziko reinfekce. Dvěma hlavními formami zánětlivého onemocnění střev jsou ulcerózní kolitida a Crohnova choroba. Mezi příznaky patří naléhavý a častý krvavý průjem, úbytek hmotnosti, bolest a extrémní únava.

Související…

Kdo už ve světě porazil virus a kdo ho nezvládá? Server OZY na Česko naštěstí zapomněl
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Indian Express

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...