fbpx

Boris Johnson na svém twitterovém účtu vyzkoušel něco, co by Andrej Babiš rozhodně zkoušet neměl. Nabídl lidem, ať se vlády ptají na opatření související s koronavirem

Zveřejněno: 18. 1. 2021

Je možná docela dobře, že se v Česku nepokoušíme o nic víc než jen o elektronický přihlašovací formulář k očkování. V Británii chtěla vláda s občany dokonce komunikovat a ani to nedopadlo dobře. Twitterový účet britského ministerského předsedy nabídl prostor k otázkám veřejnosti ohledně koronaviru. To nejpozoruhodnější je na dotazech mnohdy fakt, že není vůbec jisté, zda tázající chtěli jen trolit, nebo byli opravdu jemně řečeno hloupí.

Oficiální twitterový účet britského premiéra Borise Johnsona zveřejnil prostou výzvu, aby se veřejnost ptala vlády na záležitosti týkající se koronaviru. Dotazů přišla hromada. Ty, které tázající zapsali do formuláře, na nějž Johnosonův tweet odkazoval, byly přece jen o něco sofistikovanější už proto, že tazatelé pochopili, jak se mají dotazovat.

Koronavirové perly

Ovšem otázky napsané přímo na Twitter jsou jednak veřejně dohledatelné, ale hlavně, řekněme, zábavné. Britský satirický web The Poke si dal práci a našel mezi nimi skutečné perly.

Roba Manuela zajímalo, jestli má premiér k snídani radši koláčky s džemem nebo vajíčka.

Začněme zlehka. Richard K. Herring se dotázal prostě: „Jak jste to mohli tak posrat?“ Komik James Felton napsal: „Podle jaké definice se zvyšuje počet obětí o mnoho tisíc výměnou za několik pěkných titulků v Daily Mailu o zachraňování Vánoc?“ Uživatel Andrew se pak trochu neurčitě zeptal, co si to tu vláda vůbec dovoluje.

Roba Manuela zajímalo, jestli má premiér k snídani radši koláčky s džemem nebo vajíčka. Max se trochu obšírněji než Richard zeptal na důvod, proč to vláda všechno podělala, zda šlo o neschopnost, nebo prachobyčejnou krutost.

Anketa plná „fuck“

Dále padly trochu štiplavé dotazy, proč dostal otec premiéra vakcínu dřív než sestřičky v první linii, které na očkování čekají týdny. Dost srdíček a retweetů posbíral TechnicallyRon, který se prostě zeptal: „Co to kurva je?“ Mimochodem, kdyby si někdo dal tu práci a našel nejpoužívanější slovo v odpovědích, s velkou pravděpodobností by vyhrál výraz „fuck“.

Majitel obchodu se otázal, zda může své zákazníky mlátit po hlavě, když nedodržují bezpečnostní opatření.

Velmi chytře a slušně zareagoval Gibbon, když se zeptal, proč Johnson nerezignuje, když tak rád dělá rozhodnutí, která mají šanci být populární. Majitel obchodu John Scaramanga se pak otázal, zda může své zákazníky mlátit po hlavě, když nedodržují bezpečnostní opatření.

Ne všechny dotazy či prohlášení byly sprosté a provokativní. Někteří uživatelé Twitteru dokonce napsali text, který dával smysl a vybízel k zamyšlení. Jack Bernhardt například zmínil, že neposkytování nemocenské nebo náhrady za práci ztracenou kvůli tomu, že je třeba se izolovat, aktivně povzbuzuje pracující lidi, aby bagatelizovali své příznaky, odmítli test a v důsledku toho šířili virus dál. Otázka však je, zda to byla otázka, nebo jen smutné konstatování.

Řada oficiálních twitterových účtů českých úřadů a politiků se rovněž často setkává s nájezdy vtipálků, jejichž humor je skutečně vytříbený, a také s lidmi, o nichž si nikdo nemůže být jist, zda své výlevy myslí vážně. Věřme ale, že Andrej Babiš podobnou „dotazovací kampaň“ jako Boris Johnson nespustí. Asi by ani pro něj nedopadla úplně dobře.

Související…

Falešná Greta Thunbergová mluvila s kanadským premiérem. O válce a South Parku
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: The Poke

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...