fbpx

Zveřejněno: 26. 9. 2017

Fytoterapie, tedy „léčba pomocí rostlin“, provází lidstvo od nepaměti. Vývoj skrze tisíciletí nás přivedl až do doby, kdy se od moderní „chemické“ léčby vracíme zpět k našim kořenům a upřednostňujeme přirozené cesty ke zdraví. Ale je bezpečné léčit se bylinkami v těhotenství? Často se stává, že (nastávající) maminka by ráda zvolila přírodní přípravek, ale při výběru tak trochu tápe. Podíváme se proto tomuto tématu na kobylku…

Jak je to tedy s bezpečností užívání léčivek v těhotenství a při kojení? A kdo vlastně rozhoduje o tom, jaké informace mohou být zveřejněny? V odborných kruzích existují přesná pravidla pro zhodnocení bezpečnosti konkrétní léčivé rostliny, je-li užívána v těhotenství nebo při kojení. Spolehlivé informace můžeme čerpat ze dvou základních zdrojů: z výsledků odborných studií a dalších odborných zdrojů a z dlouhodobého pozorování – pokud máme zkušenosti s používáním v oblasti EU delší než 15 let. Výsledky takového pozorování jsou již považovány za plnohodnotný zdroj spolehlivých informací.

Spolehlivých informací máme relativně dostatek, ale…

Jistě vás teď napadne otázka, proč se tedy na etiketě většiny přípravků často nedozvíme, že je pro těhotné vhodný. Celý legislativní proces je velmi náročný – časově i finančně. Často proto nezbývá, než vyhledat odborníka, který ženě vysvětlí, který přípravek by užívat mohla a kterému je opravdu vhodné se vyhnout.

byninky shutterstock 682212448

Příroda léčí a v těhotenství se vyplatí sáhnout po léku bez chemie, nemyslíte?

Po které bylině tedy můžeme bez obav sáhnout?

Mezi typické těhotenské potíže patří určitě nevolnosti v prvním trimestru. Spolehlivým pomocníkem bývá zázvor – ve formě čaje, žvýkačky, lízátka nebo čistého výtažku v kapslích. Nevolnosti také hezky rozežene máta – vhodná je forma čaje nebo spíše aromaterapeutické použití (tedy kápnout dvě kapky do difuzéru, lehce je rozetřít na pokožku nebo na polštářek a užívat si účinek skrze vůni).

Pro posílení kondice a zmírnění velké únavy můžete vyzkoušet ženšen, eleuterokok nebo schizandru. Naopak pro zklidnění, rychlejší usnutí a rozptýlení chmur může těhotná žena bez obav užívat meduňku, kozlík, chmel nebo mučenku. Těhotenství bývá často provázeno častými záněty močových cest, kterým se lze vyhnout pomocí brusinek, a to i dlouhodobě preventivně. Při běžných symptomech nachlazení doporučuji těhotným černý bez, česnek, zázvor, tymián nebo lékořici. Tendence k průjmům by měl zastavit plod borůvky, který je i velkou pochoutkou. Jestřabina vedle toho, že bývá tradiční součástí snad každého kojícího čaje, velmi účinně stabilizuje hladinu krevního cukru, a je tak velmi vhodná při podezření na těhotenskou cukrovku.

A pozor, kojící ženy samozřejmě vyhledávají přírodní cesty, jak zlepšit laktaci. Málokoho ale napadne, že skvělým pomocníkem je obyčejný česnek. Je velmi dobře vysledováno, že miminka sají více mléka a delší dobu, pokud maminka konzumovala česnek. Jeho přirozenou vlastností je, že lehce mění vůni mateřského mléka, které potom miminka vyhledávají více.

Již i u nás můžete najít spolehlivé odborníky, kteří vám v případě pochybností rádi poradí. Pro konkrétní radu se můžeme obrátit na novodobé bylináře, kteří se snaží sbírat zpět střípky tradiční lidové moudrosti. Možná ale nevíte, že každý farmaceut jako součást svého základního vzdělání absolvuje velmi obsáhlý výcvik v oblasti poznávání léčivých rostlin a ve studiu jejich účinků. Preferujete-li raději možnost konzultace s odborníkem, obraťte se na šikovného lékárníka orientovaného na přírodní léčbu. Každopádně nastávajícím i čerstvým maminkám vždy doporučuji, aby se řídily především svým cítěním.

foto: Shutterstock, zdroj: Sobková, L.: Bezpečné užívání léčivých rostlin v těhotenství

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...