fbpx

Celý týden se na Flowee zabýváme tím, kam jsme za šest měsíců dospěli s nemocí zvanou covid-19. Zdá se, že nikam zázračně daleko. A od podzimu se zase o krok vrátíme zpátky, myslí si Jaromír Hasoň

Zveřejněno: 19. 8. 2020

Není to tak dávno, co jsme na Flowee probírali téma zdražení pražské MHD, kteréžto navrhlo v hlavním městě spoluvládnoucí hnutí PRAHA SOBĚ. Už vidíme ten jásot Pražanů, jak si budou příští rok ve vestibulu metra zahaleni v roušce nakupovat dražší kupón. Zkrátka ideální kombinace. Roušky od září i návrh na zvýšení jízdného přitom neukazují nic jiného než fakt, jak zde státní, potažmo městská správa nefunguje. Anebo funguje a hraje si s námi?

Člověk by asi obecně proti nošení roušek (kdekoli) nic neměl, kdyby viděl světlo na konci tunelu (nejen tunelu pražského metra). Když už tedy má premiér iniciály AB, mělo by se kromě toho "A" říct taky "B". Kdy budeme moct ony roušky odložit? V červnu 2021, kdy začne kampaň do parlamentních voleb? Nebo třeba tehdy, když se budou čísla denního nárůstu nemocných držet týden pod stovkou? No, možná se to už dneska (ve středu), kdy se mají k pondělnímu návrhu dodat další parametry, dovíme.

Co si ještě necháme líbit

Čím dál víc se objevují hlasy, že celá ta šaráda s opatřeními a rouškami je takovou zkouškou za plného provozu a v přímém přenosu, co si jako plebs necháme ještě líbit. Podzim, dobrá. Pak si představte ty vánoční nákupy, to bude moc fajn. A ty vánoční večírky. Naštěstí na ty nákupy nebudou mít peníze lidé a na ty večírky firmy. V březnu jsme si totiž zavřeli ekonomiku. Jenže ten covid-19 to tehdy nějak nepochopil a pořád tu zůstává. Tak si teď zavřeme alespoň ústa a nos.

V září to všechno skončí a všichni budou nervózní, jak tu jarní ztrátu na podzim dohnat. A ono to s rouškou na ústech a s koncem všech těch podpor ze strany státu půjde těžko.

Ono se totiž se zavřenými ústy, nosem a možností shromáždit maximálně 2 500 lidí v pěti od sebe oddělených sektorech (co to je?) i těžko demonstruje. Do parlamentních voleb to tedy vypadá, že bude klid. Pak ta opatření přes letní sezónu 2021 zase uvolníme, pošleme lidi nejlépe s nějakým voucherem žlutým vlakem do Chorvatska (než to Chorvatsko zavřou) a na podzim si před covidem zachránění a v moři vykoupaní lidé přijdou zavolit. Možná už budou naočkovaní kromě kampaně i nějakou tou vakcínou, takže budou moct volit bez roušek. Ale to ještě není jisté.

Až přijde podzim

Rouška chrání mě, chrání tebe a bůh ví koho ještě. Celebrity by mohly vyprávět, jak ta kampaň byla fajn a jak jsme tehdy všichni stáli při sobě a někteří z nás dokonce i po nocích ty roušky šili. Mnohé z celebrit taky ještě poté vyprávěly, jak by bylo krásné, kdyby nám ta "sounáležitost, pospolitost a podpora sebe navzájem vydržela". No, nevydržela. V září to všechno skončí a všichni budou nervózní, jak tu jarní ztrátu na podzim dohnat. Budeme se zase muset všichni spolehnout jen sami na sebe. A ono to s rouškou na ústech a s koncem všech těch podpor ze strany státu půjde těžko.

Přitom by stačilo docela málo. Dál chránit a podpořit ohrožené skupiny, které se už dnes (bez toho, aniž by se spoléhaly na nějaká nařízení vlády, státní správy nebo samosprávy) chránit umějí. Jinak by přece nebylo tak málo závažných onemocnění a o tolik méně případů úmrtí s covidem než na jaře. Tak hezký zbytek prázdnin.

Související…

Chytrá karanténa fungovat nemůže, lidé už se covidu nebojí, říká Roman Šmucler
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...