fbpx

Ochránci lidských práv upozorňují, že termokamery u vchodů firem, podniků a úřadů se dají lehce zneužít. A zaměstnanec, který bude odveden s podezřením na Covid-19, bude ocejchován, i když bude mít zvýšenou teplotu kvůli rýmě

Zveřejněno: 22. 6. 2020

Až si sundáte roušky, hodně se usmívejte. Budou vás sledovat kamery. Všude, na celém světě, ať se hnete kamkoli. Firmy, obchody, podniky, hospody, bary a další provozy investují do termických kamer a různých screeningových stanic, které mají vestavěnou umělou inteligenci. A mají vlastně i dobrý úmysl, chtějí si udržet přehled o zdraví svých zaměstnanců a zákazníků, píše magazín The Hustle.

Monitorovací technika se zkrátka nejspíš stane součástí nového "života v normálu". Vlády totiž hledají způsoby, jak znovu otevřít své ekonomiky, aniž by se nemoc Covid-19 začala opět neřízeně šířit. Další výzvou pro vlády (alespoň pro ty demokratické) bude ale lidi přesvědčit, že monitorování tělesných teplot nebude zároveň likvidováním lidských práv.

Staré kamery a nové triky

Termovizní kamery pro měření teploty, tedy takový upgrade bezpečnostních kamer, které jsme znali dosud, jsou k monitorování toho, co děláme a jak to děláme, ideální z několika důvodů. Firmy a různé instituce mohou sledovat chování více lidí najednou. A na rozdíl od tanečního mistra v tanečních na střední škole si mohou vynucovat to správné udržení vzdálenosti různo- nebo i stejnopohlavních párů či skupin.

Jeden z největších světových výrobců termokamer zaznamenal v posledních týdnech prudký nárůst cen akcií o 60 procent.

Deníky Washington Post a zpravodajská agentura Reuters zjistily, že trh s termální zobrazovací technikou nemá teplotu, ale je opravdu žhavý. Společnost FLIR Systems, jeden z největších světových výrobců termokamer, zaznamenal v posledních týdnech prudký nárůst cen akcií o 60 procent.

Diagnóza hanby

Trh s termokamerami a podobným "špehovacím" zbožím nikdo ani moc nereguluje.  Americká organizace Food and Drug Administration, která dohlíží na bezpečnost potravin a léků pro obyvatele, uvedla, že v případě instalace monitorovací techniky pro měření teploty „nemá v úmyslu vznášet námitky“. Americká Komise pro rovné příležitosti v zaměstnání uvedla, že podniky mohou monitorovat teploty zaměstnanců a že je správné, že je pošlou domů, pokud se projeví příznaky onemocnění Covid-19.

Nevyzkoušené systémy mohou způsobit mnoho falešných "odhalení" příznaků nemoci, ale třeba i oněch "moc malých odstupů".

No a tady je další problém: Koronavirová diagnóza jako nový znak hanby. Prezident Národního institutu pro pracovní práva deníku Washington Post řekl, že poslat někoho domů od vrátnice poté, co se u něj projeví známky horečky, by bylo jako ho "ocejchovat šarlatovým písmem".

Ochránci lidských práv se obávají, že nevyzkoušené systémy mohou způsobit mnoho falešných "odhalení" příznaků nemoci, ale třeba i těch výše zmíněných "moc malých odstupů". A jakmile se zaměstnavatel jednou připojí k velkému bratrovi, možná se už nebude chtít vrátit k tomu menšímu. Firmy totiž nebude nikdo nutit, aby své "nové hračky" po konci pandemie odložily. Co když se ta pandemie vrátí, že?

Děláme to přece pro vás!

Potravinový řetězec City Farmers Market v Atlantě oznamuje zákazníkům, že u svých vstupů používá kamery pro sledování teploty. „Vaše bezpečnost je naší prioritou,“ píše obchod na svých propagačních materiálech. Otázka je, jestli o takovou bezpečnost někdo, kdo má zvýšenou teplotu kvůli rýmě a jde si koupit pomeranče, vůbec stojí.

No a brány s kamerami, které budou kontrolovat teplotu, budou podmínkou například i pro otevření kasin po celé Americe. Takže když se moc rozhicujete před hrou, tak vás dovnitř nepustí. Což je ale možná pořád lepší varianta, než když si video s vámi u vchodu kasina "náhodou někde" stáhne manželka, které jste týden předtím odmítli koupit norkový kožich s tím, že "teď přece musíte šetřit".

Související…

Která města nejvíc sledují své občany? Kromě těch čínských i Londýn a Atlanta
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: The Hustle

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...