fbpx

Americká stanice TLC už osmý rok vysílá seriál, kde se lidé s váhou nad 270 kilogramů snaží zhubnout. Jde to zcela bez léků

Zveřejněno: 14. 6. 2020

Obezita patří mezi civilizační choroby. Podle Světové zdravotnické organizace trpí nadváhou nebo přímo obezitou celosvětově více než třetina lidí. Americká televizní stanice TLC od roku 2012 vysílá pořad, který veškeré představy o lidech s nadváhou překonává. Reality show se jmenuje Můj 270kilový život (v originále jde o 600librový život) a tato "nadváha" je v pořadu vlastně standardem. Otázka je, zda jde o odstrašující příklady, nebo jen o zábavu, při níž si 150kilogramový člověk řekne, že je na tom vlastně ještě dobře.

TLC každopádně ani v šesté řadě seriálu nemá nouzi o morbidně obézní zájemce, kteří se chtějí show zúčastnit. Scénář je vždy víceméně stejný. V úvodu je představen člověk, jehož váha se pohybuje kolem 270 kilogramů. S tím jsou spojeny jeho značné obtíže se zvládáním každodenních záležitostí, které pokládáme za samozřejmé – osobní hygiena, dojít si na záchod, jít do práce…

Pro morbidně obézní jedince je vše problém, nevydrží dlouho stát, vrcholem fyzické aktivity je pro ně ráno se osprchovat (a to ještě často s dopomocí), všechno je neustále bolí. Dokážou jen sedět (popřípadě ležet) a jíst. Většinou nejsou schopni chodit ani do práce.

Jídlo jako závislost

Poté následuje vhled do nešťastníkova dětství, kde je zpravidla uveden důvod jeho závislosti na jídle – nezájem rodičů, sexuální zneužívání a podobně. Potom nastává druhá fáze, kdy se dotyčný vydá za doktorem Younanem Nowzaradanem na jeho kliniku v Houstonu. Ten je jeho jedinou záchranou, protože mu může provést operaci, která zmenší jeho žaludek tak, že se již nebude moci přejídat.

Často se ukáže, že hlavní brzdou pokroku vpřed je pochroumaná psychika.

Cesta do Houstonu je však často daleká, což pro účastníky pořadu mnohdy představuje výraznou překážku. Člověk vážící přibližně 270 kilogramů se těžko vejde do auta nebo do letadla, a když už se to podaří, trpí ohromnými bolestmi kloubů, které jsou vlivem nadměrné váhy opotřebované a navíc zkroucené v nepřirozené poloze během cesty.

Dietní plán

Když postižení cestu překonají, naleznou pomyslné světlo na konci tunelu – doktora Nowzaradana, který s nimi ale vůbec nejedná v rukavičkách. Na rovinu se jich zeptá, jak je možné, že svou závislost na jídle nechali dojít tak daleko. Následně sdělí, že je ochoten provést zmiňovanou operaci, ale předtím potřebuje, aby mu pacient dokázal, že je schopen sám zhubnout.

To částečně zaručí eliminaci recidivy po operaci a návrat ke starému životnímu stylu. No a potom už nemocní začínají svůj boj se zrádnou nemocí jménem morbidní obezita. Doktor Now, jak se doktoru Nowzaradanovi přezdívá, jim nastaví přísný stravovací plán o 1 200 kcal. Ten by měl, je-li dodržován, během dvou měsíců zaručit zhubnutí nějakých 20 kilogramů. Pokud se aspirantovi na operaci toto podaří, tak ji lékař povolí a snažení může pokračovat dál.

Dojde i na psychoterapii

Zhubnout velké množství kilogramů se některým daří lépe a některým hůře. Často se ukáže, že hlavní brzdou pokroku vpřed je pochroumaná psychika. V takových případech doktor Now jako součást léčby navrhne spolupráci s psychoterapeutem, s nímž dotyčnému sjedná schůzku. A většinou to pomáhá.

Důvody bývají podobné – snaha zaplnit potravou prázdné místo v jejich nitru, které se projevuje úzkostí, strachem a depresí.

Pacienti si s terapeutem promluví o tom, co je nutí neustále jíst. A důvody bývají podobné – snaha zaplnit potravou prázdné místo v jejich nitru, které se projevuje úzkostí, strachem a depresí. Když dojde k identifikaci problému, zpravidla nastává úleva a obézní se pouští do dalšího tažení za váhovým úbytkem s větší vervou a optimismem. Dotyční pak za doktorem "Now" pravidelně jezdí na kontroly, aby měl jejich snažení pod dohledem. Často je nutné, aby se přestěhovali do Houstonu, a tělo sužované nadměrným množstvím kilogramů nemučili častými dlouhými cestami. To by pro ně mohlo být i smrtelné.

Ani jeden prášek

Doktor Now tedy nepředepisuje žádné prášky. Předepisuje zdravý životní styl. A ukazuje, jak je problematika závažné civilizační choroby jménem obezita komplexní a závažná. Drtivé většině jeho pacientů jde doslova o život.

Jeden účastník reality show dokonce během natáčení zemřel. Na infarkt. Jeho tělo nápor už jednoduše nezvládlo a vypovědělo svému nositeli službu. I takové případy doktor Now vídává. Recept je však stejný: zdravě jíst, pravidelně se hýbat a dodržovat zásady psychohygieny. Nakonec tato reality show možná pro řadu lidí motivační bude. Pokud se na ni vydrží dívat.

Související…

Bude fitness na předpis? Lékaři by mohli cvičení předepsat stejně jako lázně
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Chron

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...