fbpx

Zakladatel projektu Reknihy spojil příjemné s užitečným. Můžete se zbavit knih, které nečtete, můžete si jinou koupit a ještě přitom přispějete na pralesy

Zveřejněno: 23. 9. 2019

Kolik dobrých nápadů vzniklo díky (nebo i kvůli) ženě? Jistě tisíce. A jedním z nich je i projekt takzvaných Reknih, udržitelného antikvariátu a bazaru v jednom, díky kterému můžete posílat své staré knížky dál, nebo si jiné levně nakupovat. A to všechno tak, jak nejjednodušeji to jde.

„S jednou slečnou jsme si chtěli vzájemně vyměnit pár knížek, ale nakonec to nedopadlo a knížky mi ,strašily‘ na stole. Protože jsem minimalista, dlouho jsem to nevydržel a pustil se do hledání způsobů, jak je posílat dál. A že jich bylo: knihobudky, kavárny, kontejnery, antikvariáty, facebookové skupiny…“ vypráví mladý nadějný podnikatel Tadeáš Kula, který však u každé varianty viděl nějaké "ale", proto se rozhodl vytvořit i jednu vlastní. A pojmenoval ji Reknihy. 

O dům dál

Funguje to jednoduše. Pokud máte doma knížky, které už číst nechcete, a přijde vám líto, aby se na ně na polici prášilo, stačí je zdarma zaslat do Reknih, které už se postarají o jejich další cestu.

Skvělé také je, že knížky mohou obsahovat různá překvapení jako podpisy autorů, vzkazy čtenářů, záložky různých druhů nebo podtržené věty.

Vy si pak můžete vybrat, zda provize za prodej, nejčastěji ve výši 50 procent z konečné ceny, připadne vám, nebo organizaci Rainforest Trust na podporu pralesů. A aby vám doma nezůstaly jen smutné prázdné police, můžete si za to přes web jiné knihy koupit. Výběr je široký, od beletrie přes naučné a odborné knihy až po anglickou literaturu.

Skrytá tajemství

S každou objednávkou opět přispíváte na pralesy. „Skvělé také je, že knížky mohou obsahovat různá překvapení jako podpisy autorů, vzkazy čtenářů, záložky různých druhů nebo podtržené věty od čtenářů,“ doplňuje Tadeáš.

Tadeáš Kula (22 let)

Tadeáš během dospívání strávil dva roky v Indii. Když se pak vrátil do Čech, díky bohatým zkušenostem s americkým vzdělávacím systémem začal už během střední školy pomáhat projektům zaměřeným na zkvalitňování vzdělávání jako například Prospolužáky a NNTB. Nyní se kromě Reknih zabývá projektem Cestolidi, protože věří, že právě knihy a cestování jsou ideální formou, jak zlepšit kritické myšlení. Mimo to také přednáší o tom, jak dostat mladé lidi s velkým potenciálem do korporací a mentoruje v začínajících startupech.

Ten udržitelnost svého projektu podporuje například i tím, že svým příznivcům posílá edukativní e-maily třeba o tom, jaké změny v životě mají největší vliv na snížení emisí. Jak sám říká, možností je opravdu hodně a jednou z nich je právě i tato jednoduchá recyklace knih.

Související…

Jak poznat člověka z Letné? Má dva psy, Volvo a něco proti Zemanovi
Klára Ponczová

foto: Archiv Tadeáše Kuly, zdroj: Reknihy

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...