fbpx

Zveřejněno: 12. 6. 2017

Máte suché a lámavé konečky vlasů, matnou barvu, zoufale se vám mastí pokožka hlavy a tvoří se lupy? Příčinou vašich potíží může být kondicionér z drogerie, na který přísahají ty krásné modelky v reklamách. Nic podobného by si ale k vlasům nepustily ani na pět metrů.

Kondicionéry z drogerie totiž obsahují vodě nerozpustné silikony, které ulpívají na vlasech, kde vytvářejí nepropustný obal. Co vám takový „zkrášlující prostředek“ může způsobit, vám vysvětlí jedna z největších odbornic v Čechách na vlasy a hairstyling Nina Krajčo: „Vodě nerozpustné silikony časem mohou zapříčinit: těžknutí vlasů u hlavy, suché lomivé konce, lupovitou nebo podrážděnou pokožku, nerovnoměrné chytání barvy nebo zesvětlovače, matnost vlasu, ‚lepkavý‘ povrch vlasu, který na sebe láká vápník z tvrdé vody.“

Pro výrobce těchto kondicionérů je to výhodný byznys. Jelikož se Vám budou vlasy více mastit, ztěžknou a budou na sebe „lepit“ nečistoty, budete si je mýt častěji, než kdybyste používali kvalitní přípravky. Vaše hříva bude kvůli častému mytí a sušení více namáhána, ale kosmetické koncerny si budou mnout ruce nad tržbami.

test kondicioner

Tento test uděláte snadno i sami doma. Klidně nám můžete dát vědět, které značky v něm propadly.

Domácí test

To, co vidíte na obrázku, je názorná ukázka testu, který si můžete udělat doma sami. Zatímco profesionální kondicionér vpravo se spojil s vodou, vlevo kondicionér z drogerie vodu odpuzuje a i při usilovném míchání se drží na hladině v cuckách. Ble!

V testu jsem použila svůj momentálně oblíbený kondicionér Alterna a jen kvůli tomuto pokusu jsem koupila za 80 korun Gliss Kur, který na mě působil jako taková drogerková střední třída. Schválně jsem ho jeden týden používala a při mém oblíbeném motání vlasů do drdolu během perného pracovního dne jsem si všímala, jak mám ošklivé, rozkrabacené konce, i když chodím na zastřihávání poctivě každé dva měsíce.

Sveďme všechno na silikony!

Co vlastně silikon ve vlasové kosmetice dělá? Do produktů se přidává, aby dodal lesk, uhladil vaše kadeře a popřípadě je narovnal tak, aby byly na dotek příjemnější (hladké). Silikony vyplní porézní vlas tak, že bude opravdu na omak hebký a roztřepené konečky budou působit zaceleně. Ale vše je jen umělé a naoko – nevychází to ze zdraví. Nepropustná krusta ze silikonů nepustí hydrataci ani výživné látky dovnitř do vlasů, takže se Vám stav Vaší kštice bude z dlouhodobého hlediska jen zhoršovat. Silikon není přírodní, natožpak bio ingredience. Na etiketě ho poznáte podle koncovek typu -cone, nejčastější jsou Dimethicone nebo Methicone. Existují však i takové druhy, které jsou vodě rozpustné – z vlasů se vymývají a nezanechávají na nich nános, nejčastěji je to Cyclomethicone nebo Dimethicone Copolyol. Je už jen na Vás, jestli budete chtít vlasový produkt úplně bez silikonů, nebo jestli Vám nějaký ten vodě rozpustný -cone, který bude ke konci výčtu ingrediencí (čili ho bude v produktu minimum), nebude vadit.

vlasy shutterstock 407835583

Vlasy jsou korunou krásy! Pamatujte si ale, že taková korunovace v drogerii nezačíná.

Co s tím?

Je mi jasné, že částku, kterou já vydávám za kvalitní vlasovou kosmetiku, si nemůže dovolit každý. Většina lidí by si asi klepala na čelo, kdyby si spočítali, kolik mě moje vlasy ročně stojí. Snažím se ale o takzvaný TUK – neboli Trvale udržitelnou krásu (můj výmysl). Například bych raději oželela parfém, než abych si na vlasy patlala drogerku, podle tohoto programu je pro mě důležitější mít zdravé vlasy než vonět na sto honů. Nepotřebuji mít palety očních stínů, deset rozjasňovačů a x rtěnek. Stačí mi kvalitní krém, sérum, SPF a makeup. Nekupuji si olejíčky na vlasy, uhlazovače, lesky – vystačím si s šamponem, kondicionérem a maskou.

Jelikož mám barvené vlasy (baví mě střídat různé odstíny zrzavé), točím na svých vlasech luxusní značky jako Alterna nebo Kevin Murphy. Jaké další produkty by měly v testu vodě nerozpustných silikonů obstát? Například Bumble&Bumble, Oribe, Paul Mitchell, Redken, Wella Professional nebo Framesi.

 

Čtěte také:

Jak často si ve skutečnosti potřebujete mýt vlasy?

DIY přírodní šampony: Chraňte své zdraví i přírodu!

Proč vám podkladová báze zničí obličej? 

 

foto: Ariana Bernard, Shutterstock, zdroj: Ariana Bernard

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...