fbpx

Organizace Život 90 v rámci projektu Darujme změnu k lepšímu žádá všechny, kterým nejsou osamělí senioři lhostejní, aby se zapojili do pomoci

Zveřejněno: 10. 8. 2019

Představte si, že s někým žijete 50 let. A pak vás z ničeho nic opustí. Takový osud nedávno stihl pana Františka, kterému zemřela celoživotní partnerka, a zůstal sám. Není se tedy co divit, že mu její každodenní společnost i péče moc chybí. Má sice dospělou dceru, ale ta bydlí daleko, má náročné zaměstnání a malé děti. Čas na návštěvu osamělého táty najde jen málokdy. Do domova seniorů se stěhovat nechce, nejraději by zůstal doma  –  tam, kde prožil se svou ženou oněch padesát šťastných let.

V celé České republice žije osaměle více než půl milionu seniorů a seniorek. Jen v Praze je to 10 500 vdovců a 53 000 vdov. Řada z nich vyhledala radu či podporu organizace Život 90. S jeho zakladatelem Janem Lormanem jsme nedávno publikovali rozhovor o smysluplném stárnutí a tom, proč by člověk v pozdním věku neměl být sám, ale měl zůstat sám sebou. 

senior pomoc 328090655

Jen v Praze žije 10 500 vdovců a 53 000 vdov. Jejich děti nemají čas je navštěvovat


V loňském roce se organizace stala součástí už 1 200 příběhů. A díky správnému poradenství má většina z nich šťastný konec. Na pomoc však čeká mnoho dalších osamělých, zraněných či bezradných seniorů, kteří se ocitli v podobné situaci jako pan František.

Návrat smyslu života

Jemu se nakonec podařilo zařídit pečovatelskou službu, která mu jednou týdně pomáhá s chodem domácnosti a s větším nákupem. Je tedy rád, že nemusí uvažovat o stěhování do domova pro seniory a může zůstat tam, kde to má nejraději. Začal také navštěvovat Centrum aktivního stáří Života 90, kde se postupně seznamuje s novými přáteli. Ve společnosti svých vrstevníků zase zažívá radostné chvíle. 

Seniorů, kteří se na nadaci obracejí s podobným trápením jako pan František, je mnoho. A přitom často stačí jen málo, aby žili šťastněji. Organizace Život 90 k tomu ale potřebuje pomoci, a proto v rámci projektu Darujme změnu k lepšímu žádá všechny, kterým nejsou osamělí senioři lhostejní, aby se do pomoci zapojili.

Jak vlastně pomáhají?

Pomoc Života 90 vypadá asi následovně. Pokud se sám senior nebo jeho příbuzní, sousedé či známí ozvou s prosbou o pomoc, tak pracovníci organizace nejdříve zmapují situaci. Navštíví seniora doma a zjistí, co ho trápí. Poté zhodnotí, co potřebuje v dané chvíli nejvíce. Nabídnou mu možnosti řešení a společně se dohodnou na dalších krocích.

Související…

Jak být starý, moudrý, silný a spokojený? Poradí Jan Lorman ze Života 90
Jan Müller

Pokud senior potřebuje řešit zvlášť složitou situaci, je mu zajištěn kontakt s patřičnými odborníky – právníky, psychology, sociálními pracovníky. Sami senioři tedy nemusí nikam docházet. Postupně si obě strany budují vztah důvěry, nachází cestu k nejlepšímu řešení a na něm také pracují. Až do té doby, dokud celý příběh nemá šťastný konec.

foto: Shutterstock, zdroj: Život 90

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...