fbpx

Neberte dětem tablety. Naučte je, aby je využívaly správně. S Lego Boost jde o zábavnou a vzdělávací kombinaci

Zveřejněno: 9. 3. 2019

V roce 2014 přišel do kin film Lego Movie. Hlavním parchantem byl Lord Byznys a jeho krágl (zkratka z anglického „crazy glue“), což bylo vlastně lepidlo, kterým se sestavené modely Lega zafixovaly tak, aby s nimi nebylo možné hnout a nerozpadávaly se. Hlavní hrdina, panáček Emmett, pak zachránil celou říši použitím kouzelného blokátoru, což nebylo nic jiného než uzávěr na tubu vteřinového lepidla.

Stavebnice, která již dávno není pouze pro děti (v současnosti se plánují sady určené výhradně pro dospělé), si odjakživa zakládala na tom, že probouzí v dětech kreativitu a tvůrčí schopnosti. Z kostiček jde postavit cokoliv na světě, od jednoduchých figurek až po model Bugatti Chiron v životní velikosti, jenže puristé do jisté míry oprávněně namítají: Proč stavět modely přesně podle předlohy, když účelem Lega je přimět děti vytvořit modely svoje?

legoboost 1119608336

Umělá inteligence to nedokáže, ale postavičky z Lega emoce mít mohou. Alespoň na první pohled


První Lego set spatřil světlo světa v roce 1965, do té doby to byly vždycky jen sady kostek (mimochodem, víte, že se původně vyráběly ze dřeva?). Od té chvíle se táhne mezi fanoušky kostiček spor, který byl personifikován právě v Lego Movie: když jednou z Lega něco postavíte, má to navěky zůstat stejné? U malého modelu auta z 20 kostek je to jedno, ale když postavíte X-Wing z pěti milionů kostiček, je vám to docela líto je zase rozebrat na prvočinitele. Modelové sady sice několikrát v historii zachránily Legu značku, nejdou ale proti původní filozofii?

Jak přežít displeje

Současná doba se označuje často jako „doba obrazovková“. Děti jsou fascinovány technologiemi, rády si s nimi hrají a rodiče často zvažují, do jaké míry povolit dětem hrát si s tablety nebo mobilními telefony tak, aby si z nich dokázaly vzít pouze to dobré a nezapomínaly si hrát „doopravdy“. 

První věc, která vás při otevření krabice zarazí: Kde je obvyklý sešit s plánkem? Nenajdete ho tam – pro sestavení si musíte stáhnout specifickou aplikaci.

Lego si totiž v dětství oblíbily všechny děti bez rozdílu – možnost svobodně tvořit oblíbené postavičky a modely imaginárních světů je tolik přitažlivá. A navíc jsou ty kostičky tak příjemné na dotek! Jenže pak přijde první tablet, kde je vše barevnější, rychlejší a všechno se hezky plynule pohybuje...

legoboost 2411

Lego Boost spojuje klasický stavebnicový set s tabletem


Stavebnice Lego Boost  a Lego Mindstorms (ta je spíše pro teenagery) jsou programovatelné pohyblivé hračky. Osobně jsme se synem a jeho kamarády zkoušeli Boost – přece jen se pro sedmiletého kluka hodí víc. První věc, která vás při otevření krabice zarazí: Kde je obvyklý sešit s plánkem? Nenajdete ho tam – pro sestavení si musíte stáhnout specifickou aplikaci, která vás nejdříve známým způsobem provede kostičku po kostičce stavbou jednoho z pěti modelů – můžete si  postavit robota Vernieho, kocoura Franka, kytaru, traktor nebo výrobní linku, ze které vám po úspěšném sestavení budou sjíždět miniaturní modely robůtků.

Boost dokáže Lego oživit

Začíná se jednoduchými modely. Po jejich sestavení se aplikace automaticky přepne do programovatelného modu. Pomocí jednoduchých příkazů dáváte modelům pokyny: robote, zvedni ruku, výrobní linko, vyrob robota, traktůrku, přejeď klikatou cestu z místa A do místa B a po cestě překonej dvě překážky.

Děti se tak velmi zábavnou formou učí základy programování, aniž by měly pocit, že jsou ve škole a že je někdo k něčemu nutí.

Klasických kostiček obsahuje Boost přes 800. Jsou rozdělené do obvyklých očíslovaných sáčků. Vřele doporučuju pořídit si velkou krabici, rozdělenou na několik sekcí – my používáme velkou bedýnku, ve které byly původně čaje. Rozdělte do ní všechny kostky podle barev, budou se vám dobře hledat.

legoboost kracice 1176960226

Krabice se sekcemi je vhodná nejen pro lepší stavění, ale také máte větší pravděpodobnost, že v noci na kostku Lega nešlápnete


Kromě toho je v krabici také speciální kostka Move Hub, srdce Lego Boost, ve kterém jsou dva motory pro pohon modelů, bluetooth senzor, dva vstupní a dva výstupní porty, polohový senzor a místo na šest malých AAA baterií. Připojit můžete jak externí motor, tak externí motorek ve speciální kostce. Aplikace, ve které zadáváte série jednoduchých pokynů, má krásný dětský design. Pokyny pro roboty jsou extrémně jednoduché: Udělej dva kroky dopředu, otoč se doprava, zastav se před překážkou, zvedni ruku, rozsviť světlo… Děti se tak velmi zábavnou formou učí základy programování, aniž by měly pocit, že jsou ve škole a že je někdo k něčemu nutí.

Lego Boost je stavebnicí digitálního věku, která vaše děti provede základy programování, i když si přitom vlastně nepřestanou hrát.

Na stavbu modelů Boost si vyhraďte celý den. Minimálně, lépe pak víkend – stavba prvního testovacího modýlku nám zabrala dvě hodiny, u výrobní linky jsme strávili půl dne a robot byl záležitostí celé neděle. Výsledek ale stojí za to. Filip se do stavby ponořil tak, že téměř zapomínal jíst, a nějaká televize nebo Xbox ho vůbec nezajímaly. Absolutní soustředění na hru kombinované s radostí z tvoření je tou největší odměnou. A když si k tomu připočtete ještě fakt, že jako rodič můžete mít de facto celý víkend klid a po víkendu o něco chytřejší dítě, není nač čekat.

A důležité je slovo „můžete“. Když mě Filip přišel po půlhodině požádat, abych mu pomohl, chtěl jsem si odskočit od práce, ovšem pak jsme spolu strávili dalších několik hodin a na práci už ten den nedošlo. A můžu vám říct – pocit radosti z tvoření spojený s rodičovskou hrdostí je opravdu k nezaplacení. Lego Boost je stavebnicí digitálního věku, která vaše děti provede základy programování, i když si přitom vlastně nepřestanou hrát.

Související…

Hacker v dětské chůvičce vyděsil rodiče. Chce to lepší heslo, vzkázala firma
Kateřina Hájková

foto: Lego Boost a archiv autora, zdroj: Lego Boost

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...