fbpx

#denoffline Václava Macha: místo mobilu pilka, hoblík a dláto Dalších 4 fotografií v galerii
Václav Mach: soukromí je v digitálním prostředí ceněnou komoditou

29. 9. se odpojíme od webu a dáme si #denoffline. Václav Mach, výkonný ředitel Unie vydavatelů, do toho jde s námi.

Zveřejněno: 25. 9. 2018

Vzpomenete si, kdy jste naposledy byl celý den offline?

Být celý den „offline“ není v současné době v evropských civilizovaných končinách zase až tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Díky tomu, že jsem pracoval pro mezinárodní společnosti, které mají využívání informačních a komunikačních technologií jako svůj hlavní předmět podnikání, tak jsem takových dní za posledních 20 let příliš nezažil.

Související…

Den offline zkusí být Kovy, šéf Rohlíku i eurokomisařka. Co vy?
red

Mobilní telefon, přenosný počítač, tablet nebo alespoň internetová kavárna, která vás spojí přes cloudové technologie jedním z komunikačních kanálů s kýmkoliv na planetě, jsou nyní zcela dostupné komukoliv. Většinu času jsem tedy byl vždy spíše v režimu „online“. Dokonce jsem před 6 lety stál u zrodu iniciativy #Denspolupráceodkudkoliv

Stav „offline“ si většina zaměstnanců digitalizovaných společností může dovolit, ale spíše pouze za odměnu. Proto považuji iniciativu #denoffline za velice důležitou.

Snahou Microsoftu bylo tehdy naopak propagovat výhody cloudových technologií a možnosti týmové spolupráce. Minulý týden ve čtvrtek 20. září 2018 si mohli workoholici užít tento den, který je oslavou moderního stylu práce založeného na flexibilitě a odpovědnosti.

denoffline box

Dobrou zprávou je, že pracovní flexibilita už není doménou informačních oborů, ale šíří se i do dalších sektorů. V roce 2017 uvedly tři čtvrtiny českých pracovníků, že někdy pracují i mimo kancelář. Špatnou zprávou je, že těch, kteří musí být na telefonu i mimo pracovní dobu anebo o víkendech či na dovolené, přibývá. 

rv1 0769

Až když doma zapomenu mobil, tak si uvědomím, kolik věcí se vlastně odehrává v reálném životě, říká Václav Mach.


Stav „offline“ si většina zaměstnanců těchto plně digitalizovaných společností může dovolit, ale spíše pouze za odměnu. Proto považuji tuto iniciativu za velice důležitou. Je to o zastavení se a uvědomění si skutečných hodnot. Až když na jeden den odložím mobilní telefon, třeba proto, že jej zapomenu doma nebo že jej nepřepnu z tichého režimu, tak si uvědomím, kolik podstatných věcí se odehrává #IRL (In Real Life).

Co vám bude během #denoffline nejvíc chybět, a co naopak vůbec?

Je to sobota, kdy by téměř nikomu nemělo činit obtíže se od internetové sítě a dalších mobilních komunikačních prostředků odpojit. Proto pevně věřím, že mi nic scházet nebude. 

Co vlastně máte na offline sobotu v plánu?

Ráno si přečtu noviny, pokud náhodou použiji mobilní telefon, tak pouze jako fotoaparát, k zachycení nějakého pěkného zážitku, o který se budu chtít někdy v budoucnu podělit se svými blízkými. Společně s přáteli se budeme ve Slavonicích v ateliéru Jiřího Netíka účastnit řezbářského kurzu. Počítač, tablet a mobilní telefon vyměním za truhlářský ponk, pilku, hoblík a dláta. Již se na to těším.

Má člověk v digitálním 21. století reálnou šanci zachovat si soukromí?

Každý by si měl uvědomit, že soukromí v digitálním prostředí je ceněnou komoditou. Informace ve formě osobních údajů slouží nejen k detailnímu cílení online marketingových kampaní, ale také k ovlivňování chování lidí a jako nástroj uplatňování kontroly a moci.

mach mapa

Díky mobilním technologiím toho Václav Mach i s klasickými mapami dokáže víc.


Digitální platformy, které nabízí své služby „zadarmo“, tak získávají výměnou za ono jedno odkliknutí všeobecných obchodních podmínek velice důležité osobní údaje o každém z nás. Bez těchto dat by nemohly vyvíjet nová inovativní řešení ani dosahovat svých finančních zisků. K ochraně soukromí by tedy každý měl přistupovat obezřetně a nastavit si přiměřenou hranici, za kterou již nebude ochoten dělat další kompromisy, jež by mu zasahovaly do běžného života.

Kdy naposledy jste použil papírovou mapu? A kde je váš telefon, když spíte?

Mapu jsem použil celkem nedávno, na výletě v rakouských horách. Nebyla to však skutečná mapa, ale pouze takový turistický panoramatický obrázek nejbližšího okolí.

Václav Mach

Výkonný ředitel Unie vydavatelů, profesní asociace všech významných českých vydavatelů novin, časopisů i internetového zpravodajství. V předchozích 20 letech působil jako ředitel pro vnější vztahy v regionu střední a východní Evropy ve společnosti Microsoft Corporation nebo se podílel na vzniku třetího mobilního operátora Oskar, nyní známého jako Vodafone. Boom využívání služeb mobilních sítí nastal právě až s příchodem nového tisíciletí, kdy Oskar začal nabízet dostupné služby „pro každého, každý den.“

Přesto díky mobilním technologiím jsem byl schopen včas si doporučenou trasu ověřit, spočítat si předem předpokládaný čas pro zpáteční cestu a zjistit převýšení, které budeme muset překonat. Je tedy pravda, že přínos moderních nástrojů je také z mého pohledu nezpochybnitelný. Mobilní telefon je přes noc, když spím, na dobíječce. Připravuje se na další náročný den.

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...