fbpx

Den offline zkusí být Kovy, šéf Rohlíku i eurokomisařka. Co vy? Dalších 5 fotografií v galerii
Ke Dni offline se připojila i kapela Mirai

#denoffline: V sobotu 29. září se vypneme. Zkusíte to s námi?

Zveřejněno: 24. 9. 2018

Máme před sebou prodloužený víkend, který si můžeme (až na to počasí tedy) pořádně užít. V pátek 28. září nás čeká Den české státnosti a v sobotu se můžeme dál věnovat rodině, známým a kamarádům. Zkusíme totiž být #denoffline

Související…

Proč chce hvězda Instagramu být alespoň na den offline
Patricie Fuxová

K iniciativě, kterou před necelými třemi týdny vyhlásil server Flowee s podporou Národního centra bezpečného internetu, se postupně přidávají osobnosti online byznysu, blogeři a blogerky, podnikatelé, herci, zpěváci i někteří politici. A začínají nám chodit i fotografie našich čtenářů. Budeme moc rádi, když se zapojíte také. Nic na tom není.

1) Vezměte list papíru
2) Napište na něj #denoffline
3) Vyfoťte se s nápisem
4) Připište pár slov na téma „Proč si dám #denoffline“
5) Fotku sdílejte na svůj Instagram, Facebook nebo Twitter včetně hashtagu #denoffline a pozvěte své přátele
6) Anebo nám fotku pošlete na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a my ji umístíme na web https://www.flowee.cz/denoffline/, kde jsou již desítky podporovatelů projektu

Proč se vypnout?

Smyslem akce Den offline je upozornit na stále vyšší závislost našeho života na internetu a sociálních sítích, tedy na nehmotném, neviditelném a stále expandujícím světě online, který má v posledních letech tendenci vyrovnat se světu reálnému.

kovy

V sobotu zkusí být offline i Kovy. V té době bude v New Yorku a doufá, že bez internetu neumře


Chceme, aby si lidé uvědomili, že oba tyhle světy, online i offline, můžou spolu koexistovat v dokonalé harmonii, aniž by se člověk musel vzdávat svého volného času. A chceme, abyste nám pomohli ukázat, jak na to.

Informace na papíře nám nikdo z harddisku nevymaže a pohlazení od těch, co máme rádi, nám žádná sociální síť nenahradí.

Až příliš často totiž zapomínáme, že internet a mobily jsou jako cyberpunkové smysly, vyostřené nejmodernějšími technologiemi. Umožňují nám bavit se s lidmi na druhém konci světa v reálném čase a najít žádané informace během pár sekund, ale ven s přáteli nás přenést nedokážou.

jourova

Vstávat stejně musíme pořád ještě sami, informace na papíře nám nikdo z harddisku nevymaže a pohlazení od těch, co máme rádi, nám žádná sociální síť nenahradí.

Z očí do očí

Naši přátelé a vztahy jsou to jediné, co dává v životě smysl. Naše děti jsou alfou a omegou všeho, co děláme. A i když nám mají technologie pomáhat, často spíš odvádějí naši pozornost od toho, co je opravdu důležité.

cupek

Tomáš Čupr, zakladatel Slevomatu a Rohlíku.cz si dá prý #denoffline s radostí. Už kvůli dětem


Proto je i pro nás, kteří pracujeme v online světě, tak zásadní si připomínat, že ten pravý, reálný svět je někde úplně jinde než za monitorem počítače. Že strávit večer s přáteli je víc než dohrát level v počítačové hře. A že je potřeba dát blízkým najevo, že nám na nich opravdu záleží. A říct jim to do očí je víc než napsat zprávu.

Během Dne offline se nebojte udělat ty nejhezčí fotky, kterými se pak (ale až druhý den!) můžete online pochlubit ostatním.

Takže se 29. září prostě vypneme a půjdeme pozorovat svět jinak než optikou paralelního digitálního vesmíru. Budeme se třeba procházet v přírodě, budeme zkoušet, jestli spolu ještě umíme normálně mluvit, jestli se umíme usmát bez smajlíka. A budeme se bavit z očí do očí.

Ale pozor – nechceme moderní technologie rušit. Chceme mít to nejlepší z obou světů, online i offline, a nechceme ani na jeden zapomínat. Proto se během Dne offline nebojte udělat ty nejhezčí fotky, kterými se pak (ale až druhý den!) můžete online pochlubit ostatním. Hashtag zůstává: #denoffline.

denoffline box

A když nám k tomu na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. napíšete, jak jste si Den offline užili, budeme ještě radši. Nezapomínejme na to, že svět a všechno krásné v něm máme na dosah ruky – stačí jen zvednout oči od displeje a podívat se kolem sebe. 

Připojit k události se můžete i na facebooku.

foto: #denoffline, zdroj: Instagram Flowee

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...