fbpx

Zveřejněno: 13. 9. 2018

Pacienti se schizofrenií mají zřejmě velkou naději, že se budou moct lépe zařadit do společnosti. Před pár dny jsem se zúčastnila tiskové konference 100 tisíc neviditelných. Jde o projekt, v němž se spojily tři konkurenční farmaceutické firmy Janssen Cilag, Lundbeck a Ely Lilly a spolupracují v něm i další partneři včetně těch mediálních. Za cíl má napravit pošramocený obraz schizofrenie ve veřejnosti a seznámit ji s nejmodernějším způsobem léčby.

Související…

Šikana mezi sourozenci zvyšuje riziko psychických poruch v dospělosti
Kateřina Hájková

Na podobné konference je samozřejmě potřeba nahlížet trochu s nadhledem. Jde o reklamu, nejde o reklamu? Na tiskovce ovšem kromě známé psychiatričky či lékařů promluvila i sama pacientka trpící touto nemocí. A nová udržovací léčba jí očividně pomohla. Jedná se o takzvanou moderní injekční metodu. Stačí jediná dávka antipsychotické látky a pacient může několik týdnů úplně normálně fungovat.

Nepřítel dopamin

Schizofrenie je závažná duševní choroba, která postihuje zhruba 1 % populace. V České republice mezi námi žije zhruba 100 000 lidí, kteří tímto onemocněním trpí. Samotné onemocnění se projevuje tak, že mozek postiženého nezpracovává vjemy stejným způsobem jako mozek zdravý.

I obyčejný šum mozek člověka trpícího schizofrenií zpracuje třeba jako hlas.

Schizofrenii způsobuje nadměrná produkce dopaminu v některých jeho částech, čímž v mozku vzniká chemická nerovnováha. I obyčejný šum pak mozek zpracuje třeba jako hlas. Postižený toto chybné zpracování považuje za pravdivé a pod vlivem těchto bludů a halucinací pak jedná.

Nerozklíčovatelný chaos

S velkou nadsázkou si můžeme představit některé z projevů asi takhle: V televizi si pustíme večerní zprávy, nečekaně se vypne zvuk a zapne se k nim hlasový záznam ze včerejšího zpravodajství. Náš mozek bohužel nevyhodnotí, že k sobě tyhle dvě věci vůbec nepatří, marně se bude snažit celý tenhle chaos rozklíčovat, spojit nespojitelné a dát námi vnímané realitě alespoň trochu smysl.

Byly doby, kdy jsem brala i 14  až 16 prášků denně, přibrala 50 kilo, byla jsem unavená a celkově zpomalená.

Kvůli tomuto odlišnému vnímání reality se jedinec stává pro své okolí naprosto nevyzpytatelným. V zájmu rodiny a přátel je pak dostat tohoto člověka za pomocí vhodné léčby zpátky do reality. Dosud však dlouhodobě účinná forma léčby neexistovala, a lidé trpící schizofrenií tak často končili v hospitalizaci.

100 tisíc neviditelných

V posledních letech nebyla v Česku tomuto onemocnění a možnostem jeho léčby věnovaná příliš velká mediální pozornost. To se teď snaží změnit osvětová kampaň 100 tisíc neviditelných, jejímž cílem je zbavit veřejnost strachu ze schizofrenie a nemocné seznámit  s novou možností léčby. Organizátoři kampaně chtějí ukázat, že díky vhodně zvolené léčbě mohou nemocní vést úplně normální, kvalitní život a bez problému splynout s okolím, tedy stát se „neviditelnými“.

Pokud si v průběhu léčby pacient své onemocnění sám uvědomí, je mnohem větší pravděpodobnost, že bude chtít v léčbě pokračovat.

Zmíněná injekční forma léčby funguje tak, že je pacientovi jednou za několik týdnů podána antipsychotická látka injekčně, a to přímo v ordinace lékaře. Není tedy nutné neustále myslet na každodenní režim užívání léků. Injekční forma už navíc natolik pokročila, že nemá na rozdíl od léků téměř žádné vedlejší účinky, a i přes vyšší cenu injekcí jsou náklady na léčbu mnohonásobně nižší než hospitalizace.

Další skutečností, která hovoří ve prospěch injekcí, je fakt, že pacientům umožňují dlouhodobě zažít zkušenost s naší realitou. Uvědomí si tak rozdíl mezi vnímáním světa s medikací a bez ní. Pacient totiž léčbu, vzhledem k tomu, že si své onemocnění často neuvědomuje, sám od sebe málokdy nastoupí. Nejčastěji jej k tomu přesvědčí až příbuzní a lékaři. Pokud si pak v průběhu léčby své onemocnění sám uvědomí, je mnohem větší pravděpodobnost, že bude chtít v léčbě pokračovat.

pacient hospitalizace

Pacient se schizofrenií nemusí skončit v hospitalizaci. Musí ale své onemocnění přijmout a zvolit nejvhodnější léčbu


Na rozdíl od prášků, u kterých není výsledek stabilní ani v průběhu dne, je účinek injekcí po celou dobu několika týdnů stále stejný a účinnost léčivé látky aplikované tímto způsobem pak v organismu v průběhu dnů ani týdnů nekolísá.

Co léčbě brání?

Proč tedy psychiatři svým pacientům evidentně účinnou injekční léčbu často nenabízejí? Psychiatrička a soudní znalkyně Marta Holanová vidí důvod i v tom, že většina psychiatrů nemá ve svých ordinacích zdravotní sestru. Což znamená, že by objednávání a pravidelnou aplikaci injekcí museli řešit sami. Částka za jednu injekci se navíc pohybuje okolo 8 000 korun a pojišťovna ji lékaři uhradí až zpětně.

Doktorka Holanová si proto dokonce sama zřídila kontokorent na částku milion korun. Díky tomuto druhu léčby se v její ordinaci prý podařilo zvýšit kvalitu života více než 550 pacientům se schizofrenií, kteří za ní na injekční léčbu ambulantně docházejí. Léčba tedy vypadá nadějně, pokud nejde jen o reklamu, pak nezbývá než gratulovat. Pacientům i farmaceutům.

foto: Shutterstock, zdroj: 100 tisíc neviditelných

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...