fbpx

Mýty, které se o sexu vžily, jsou často nesmysly

Zveřejněno: 1. 3. 2018

O sexu vzniklo za poslední roky tolik literatury, že by bylo s podivem, kdyby všechno, co se napíše, bylo pravdivé. Zaměřme se tedy na hlavní mýty, které se tak nějak rozšířily a už je ani nikdo nevyvrací. Některé jsou spíše zábavné, kvůli některým ale můžete například nechtěně otěhotnět.

Opatrně, hrozí infarkt

Vzrušení během sexu dosahuje někdy takřka kosmických rozměrů, ale že bychom kvůli tomu dostali infarkt? Možná jste podobnou scénu viděli ve filmu, sex ale opravdu infarkt nezpůsobuje. Američtí vědci například zkoumali 536 lidí mezi 30 a 70 lety, kteří už měli infarkt za sebou.

Podle jejich zjištění mělo pouhých 0,7 procenta z nich sex do hodiny před infarktem. Naopak celých 78 procent z nich neprovozovalo milostné aktivity po dobu více než 24 hodin před srdečním kolapsem. Případy, kdy dotyčný dostane infarkt přímo při sexu, se opravdu čas od času stávají. „Tihle lidé by ale infarkt dostali tak jako tak, sex není jeho příčinou,“ tvrdí doktor Mark Knapton. Jiná studie nicméně dokazuje, že infarkt přímo při sexu dostanou daleko častěji lidé, kteří ho v tu chvíli provozují s někým jiným než se svým oficiálním partnerem. I tak je to ale velice nepravděpodobné.

Chcete otěhotnět? Po sexu udělejte stojku

Lehce krkolomný mýtus tvrdí, že pro zvýšení šance na otěhotnění by žena (u muže by to bylo asi zbytečné) po sexu měla udělat stojku na hlavě. Nic není třeba přehánět. Mýtus s cestováním spermií ale zcela mimo není. Ve skutečnosti stačí, když si dáte polštář pod spodní část zad a vydržíte takto ležet patnáct minut.

Spermiím tímto způsobem skutečně zkrátíte a usnadníte cestu k vajíčku. Patnáct minut až půl hodiny je potom ideální doba na to, aby se spermie stihly do dělohy dostat. Stát na hlavě kvůli tomu opravdu nemusíte. Patnáctiminutovou stojku si navíc asi málokdo z nás dokáže vůbec představit.

Během menstruace nemůžete otěhotnět

Pokud po potomkovi opravdu ještě netoužíte, může vás tento mýtus dostat do maléru. „Neexistuje žádná perioda mezi 15 a 50 lety, během které nemůže žena otěhotnět,“ říká s trochou nadsázky doktorka Gillian Lockwoodová. Podle ní je ideální doba na otěhotnění během ovulace. Vrchol nastává 18. a 19. den cyklu, přičemž jako první den se počítá začátek menstruace. Vajíčko, které se během ovulace uvolní, potom vydrží asi čtyři až pět dní. Zdravá spermie ho může oplodnit bez problémů i za čtyři dny.

Proto si některé ženy myslí, že už jim otěhotnění nehrozí, a přesto se to právě v tu dobu stane. „Kupodivu je větší šance, že otěhotníte krátce po porodu a poté, co se vám vrátí menstruační cyklus. Během těhotenství máte obecně vysokou hladinu hormonů kromě těch, které stimulují vaječníky. Ale to se záhy změní. Poté, co jste odnosily dítě, se mozek snaží stimulovat vaječníky, aby začaly znovu fungovat, a vysílá proto silné hormonální signály,“ vysvětluje Lockwoodová.

Nech toho, bolí mě hlava

Nejčastější výmluva žen, které nechtějí mít sex, zní: Dnes mě bolí hlava. Je jasné, že se silnou migrénou se do milostných radovánek nikomu dvakrát nechce, sex je ale dobrou prevencí k tomu, aby ženy takové stavy vůbec postihovaly. Tým německých neurovědců z univerzity v Münsteru přišel na to, že u více než poloviny lidí trpících migrénou došlo ke zlepšení příznaků, pokud během zkoumané doby měli pohlavní styk. Úlevu způsobuje uvolnění endorfinů, které jsou vlastně přírodními léky proti bolesti. Příznaky mohou zmírnit nebo zcela odstranit.

Čtěte také:

Kvalitní sex i v dlouhodobém vztahu? Naučte se znovu toužit
Sex je pro muže láska v praxi, pro ženy jde „jen“ o projev lásky
Co ženám brání užít si sex? Strach z trapnosti i z nemocí

Bolí vás záda? Pozor na namáhavý sex

Záda bolí občas každého. Bohužel až 84 procent mužů a 73 procent žen, které mají se zády problémy pravidelně, říká, že jejich frekvence sexu výrazně poklesla. Podle odborníků přitom stačí pouze vybrat správnou polohu. Tu si každý dokáže najít tak, aby problémy se zády nezhoršil, ale spíše rozcvičil.  Lékaři však nedoporučují jakékoli polohy provozované ve stoje.

Močení před sexem jako prevence

V tomto směru se vedou spory. Je vhodné, aby šla žena na malou před sexem, nebo až po sexu, aby žena snížila riziko, že dostane zánět močového měchýře? Správná odpověď je za bé. Podle doktora Davida Kaufmanna se během sexu skutečně mohou dostat bakterie do močového měchýře. Zatímco močení před sexem nemá žádný vliv, po sexu je tímto způsobem můžeme doslova vypláchnout.

Sex může vyvolat předčasný porod

Sex může teoreticky vyvolat porod, ale děloha na něj musí být připravena. To znamená, že by žena tak jako tak brzy rodila a sex může vše pouze trochu urychlit. Pokud ženě tedy hrozí riziko předčasného porodu, může jí lékař doporučit, aby se sexu během celého těhotenství nebo v jeho určité fázi raději vyhýbala. Je-li vše v pořádku, nemusí se sexu v prvních měsících nikterak obávat.

foto: Shutterstock, zdroj: DailyMail

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...