fbpx

Zveřejněno: 2. 2. 2018

V knize Brotopia Emily Chang dokumentuje sex party pořádané nejvlivnějšími technokraty Silicon Valley. Profesorka Elisabeth Sheff, která se otevřenými vztahy zabývá už dvě desetiletí, jí k tomu řekla: „Je to vykořisťování. Podělaná mužská arogance á la stará škola, hraničící s prostitucí.“ 

Zastánci se hájí, že je to lepší než náhodná setkání na internetu, protože sex probíhá doma a účastníci se znají. Ale s progresivním chováním, kterým se vůdci internetového věku chlubí, to nemá nic společného. Chang se taky zeptala, co tomuto jevu říkají inteligentní krásky, které se kvalifikovaly na účast v exkluzívním grupáči. 

Několikanásobná podnikatelka Esther Crawford mluví otevřeně o své účasti na tomto druhu party a taky o svých sexuálních experimentech. Jenomže časem se ukazuje, že přitom platí čistě ženskou daň. V hip restauraci v San Francisku se nedávno setkala s tzv. Angel investorem, který projevil zájem investovat do jejího nového projektu. Po večeři jí vypsal šek na dvacet tisíc dolarů a pak se hned pokusil ji políbit. Byla vyjevená a vlastně musela utéct. Crawford si myslí, že dotyčný se doslechl o jejím sexuálním experimentování a usoudil, že spíš než na podnikání si našel někoho, s kým bude mít sex. U jejího mužského protějšku by nikdo k stejnému závěru nedošel. 

Crawford říká, že jí spousta lidí závidí, že může chodit s nezadanými nejžádanějšími muži. Ale ona kroutí hlavou, že to, o co stojí, je "rovné platové ohodnocení, přístup ke kapitálu a k moci. Nebýt přehlížená, když jde o povýšení". A nebýt za děvku, když se rozhodne sexuálně experimentovat. 

Ava pracovala jako šéf asistentka v Googlu, když narazila na svého ženatého šéfa v bondage klubu. Orálně ho právě obšťastňovala žena přivázaná k mrskací lavici, zatímco do ní zezadu pronikal jiný muž. Její boss si Avy všiml, avšak nikdy o náhodném setkání už spolu nemluvili. Ale na jiné akci Googlu se na ni vrhl kolega; když protestovala, odbyl ji slovy: „Nedělej se, ostatní mi říkali, že to máš ráda drsnější.“ Brzy poté Ava z Googlu odešla. Chování, které je v případě muže přehlédnutelné, pro ženu znamená stigma. V odvětví, které se prsí svou otevřenosti a pokrokovosti, to v případě žen tak docela neplatí. 

Dvojí metr

San Francisko je malé, má ostrovní mentalitu, protože každý chodil s každým. Muži běžně řeší busines na sex party nebo ve strip klubu. Ale ženám, které se chovají stejně, hrozí, že se připraví o autoritu a respekt. Jedna z žen oslovených Chang vysvětluje problém: „Když se odmítáte účastnit orgií, přestáváte být součástí elitního kruhu; začnete si připadat mimo. Lidi nejsou překvapeni, když se účastníte grupáče; spíše chtějí vysvětlení, když se jim vyhýbáte. A nejhorší je, že tam řeší byznys, že tam posouvají svůj byznys dopředu. Nebýt u toho znamená být často z kola ven,“ tvrdí. Ona sama právě z tohoto důvodu ze Silicon Valley odešla do New Yorku. 

Jiné vysvětlují, že jakmile začnete, je těžké z tohoto sexuálního kolotoče vypadnout. „A pro ženu to není cesta, která by vedla k záviděníhodné kariéře,“ říká jiná uprchlice z technologického sexuálního ráje. 

„Připadala jsem si jako prostitutka, protože jsem věděla, že jde o mocné chlápky, kteří mi výměnou otevřou dveře důležitých lidí. To je hra, na kterou sází řada žen. Potíž je v tom, že jakmile je žena přítomná hromadné sexuální party, nikdo pak do jejího projektu neinvestuje, neberou ji vážně. Ale když chybí, nepronikne mezi siliconové politbyro.“ 

Jeden ženatý účastník sexuální extravagantní party říká: „Neděje se tam nic, coby nedělali a už nevyzkoušeli dávno předtím hoši z Wall Street. Jen oni přitom neměli hubu plnou inovací, disruptions a jiných vznešených nesmyslů.“

foto: Pexels.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...